Tesla

Halálos baleset miatt áll a bál a Tesla kínai gyárában

2023.04.28.

A Tesla csökkenti a kínai munkavállalók bónuszait halálos balesetek miatt.

A sanghaji gyár Tesla dolgozói petícióval fordultak Elon Muskhoz, hogy az üzemben állítsák vissza a csökkentett havi bónuszokat. A munkavállalók szerint a csökkentés oka az üzemben bekövetkezett halálos baleset volt.

Az üzem vezetői közölték az alkalmazottakkal, hogy a cég csökkenti a bónusz-kifizetéseket, hogy fedezze a balesetből rá háruló kártérítés költségeit. Az alkalmazottak tiltakoznak, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy a vállalat felelősségi körébe tartozó esemény miatt a munkavállalóktól vonjanak meg pénzeket.

Nem is keveset. Egyes munkakörökben a negyedéves bónuszokat 2000 jüannal (291 dollár) csökkentették. Ez jelentős összeg, tekintve, hogy a dolgozók átlagos alapbére körülbelül 5340 jüan (777 dollár) havonta. Az alapbéren felül a munkavállalók jogosultak túlórapénzre és rendszeres, teljesítményhez kötött prémiumra is – írja a Reuterse hivatkozva a CNN.

Az eset olyan felháborodást okozott, hogy a Tesla számos alkalmazottja nem a vállalat belső kommunikációs rendszerén keresztül, hanem kerülő úton, Twitteren kereste meg Elon Musk vezérigazgatót, és kérte a beavatkozását. Ez azért is különleges dolog, mert a Twitter le van tiltva Kínában, de sokan kijátsszák a korlátozásokat.

Így tett az „AFeiywu” nevű Twitter-felhasználó, aki egy Sanghajban található IP-címről írt bejegyzésében Muskot és a Tesla Asia-t egyaránt megszólította.

A nagy felháborodásra reagálva Musk közölte: ismeri a problémát, és kivizsgálja az ügyet. Az incidens, amely a Tesla dolgozóinak fizetett bónuszok csökkentését eredményezte, idén február 4-én történt a Tesla gyárának egyik hegesztőműhelyében, amikor az egyik dolgozó hegesztés közben üzemi balesetet szenvedett, és belehalt sérüléseibe.

A helyi kormányzati szervek is kivizsgálták az ügyet. Arra a megállapításra jutottak, hogy a munkavédelmi hiányosságok miatt a Tesla közvetve hozzájárult a balesethez bekövetkeztéhez, de az elhunyt munkavállalót és munkatársát is felelőssé tették a halálesetért.

Tavaly májusban Musk a Financial Timesnak adott interjújában a kínai alkalmazottak munkaerkölcsét méltatta. Hat hónappal később, novemberben a sanghaji gyár új havi kiszállítási rekordot állított fel, több mint 100 000 járművel. Mindezt azután érték el, hogy a Covid-korlátozások miatt az üzem korábban ideiglenesen felfüggesztette a termelést.

A sanghaji „Gigafactory”, amely 2019-ben kezdte meg működését, a cég legnagyobb autógyártó üzeme az Egyesült Államokon kívül, mintegy 20 ezer embert foglalkoztat.

A vállalat pénzügyi eredményei szerint 2022-ben a Tesla 1,31 millió járművet szállított ki világszerte, ennek több mint fele Sanghajból származott. Ez a szám 40%-kal nőtt 2021-hez képest.

A hónap elején a Tesla bejelentette, hogy egy nagy akkumulátorgyárat épít első üzeme közelében, megduplázva ezzel a kínai befektetését.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.23
A heves havazás fennakadásokat és forgalmi dugókat okoz Tirol útjain – írja az osztrák....
2024.02.23
Már hivatalos képeken látható a BYD prémium almárkájának karcsú szedánja, ami döbbenetesen erős....
2024.02.23
- A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával....
2024.02.23
Az áremelés súlyosan érinti a „nagy” autókat.   ..
2024.02.23
- Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi....
2024.02.23
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.....
2024.02.23
A magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató rendszerét....
2024.02.23
Közeleg a 2024-es, UNIX-AMTS Autó, Motor és Tuning Show, ahol Magyarországon először lesznek....
2024.02.23
Olyat büntetett a piros Ford sofőrje, hogy azt megemlegeti az audis - kevésen múlt a tragédia. ..
2024.02.23
Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show a Hungexpo Budapest Kongresszusi és....