BMW

Innovatív megoldásokkal érkezik az új MINI

2013.10.03.

Az összetéveszthetetlen gokartos vezetési élmény 1959 óta védjegye a MINI-nek: ekkor készült el az első, klasszikus Mini, amelynek vázlatát Sir Alec Issigonis ebéd közben firkantotta egy szalvétára két évvel korábban. Az egyszerű skiccből a 20. század egyik legnagyobb autóipari legendája született, szokatlan formatervével forradalmat indított az autók történelmében.

 Az üzleti és sportsikerek, illeve filmszerepek után a BMW csoport tulajdonába került márka 2001-ben újult meg, készen a 21. századra. A klasszikus formát megtartva, de az autó eredeti üzenetét a kornak megfelően újraértelmezve született meg az új MINI, amely azóta több újításon ment át, sőt számos testvérrel bővült a ma már „hétgyermekes” család. A legenda pedig folytatódik: a világhírű brit márka eredeti és legismertebb képviselőjének harmadik generációja november 18-án, az oxfordi gyárban mutatkozik be. A vadonatúj MINI a hajtáslánc, a felfüggesztés és a biztonság terén a legújabb megoldásokat kínálja majd.

A MINI család mindegyik tagja az agilitás, a példaértékű környezettudatosság, a modern kényelem és a rendíthetetlen biztonság tökéletes egységének képviselője. Amint az egy prémium márkától elvárható, rendre megújuló megoldásaival és innovatív ötleteivel a MINI arra törekszik, hogy irányt mutasson az autógyártás és a technológiai fejlesztés területén, amelyek a vezetést egyedülálló élménnyé varázsolják. A világpremierjére készülő új MINI orrába a márka történetében először három- és négyhengeres erőforrásokat szerelnek, nem csupán szélesebb teljesítménytartományt lefedve ezzel, de egyúttal új mércét állítva a károsanyag-kibocsátás, a komfort és a megbízhatóság terén. A vadonatúj motorok a BMW csoport hajtási technológiák terén szerzett tapasztalatának és egyedülálló fejlesztési szakértelmének eredményei.

A MINI hajtási technológiák terén elért eredményei az évtizedek során bevált tervezési alapelvek, valamint a beépített innovatív technológia következetes továbbfejlesztésének köszönhető. A tervezés és valamennyi karosszéria változat megvalósítása során a MINI fejlesztői a jövőben is a sportos, agilis kezelhetőségre helyezik a hangsúlyt.

Nagyobb teljesítmény, alacsonyabb fogyasztás: a MINI TwinPower Turbo technológia új generációja

Az új MINI meghajtásáról gondoskodó erőforrások közös jellemzője a MINI TwinPower Turbo technológia, amit a vérpezsdítő teljesítmény és a környezettudatosság optimális egyensúlya érdekében fejlesztettek ki a mérnökök. Mindegyik motort turbófeltöltővel és közvetlen üzemanyag-befecskendezéssel szerelik, az erősebb benzinmotorokba pedig a BMW csoport szabadalmazott VALVETRONIC változó szelepvezérlését is beépítik. A motorblokkok súlykönnyítése és a teljesítmény növelése érdekében az erőforrások könnyebb és erősebb alkatrészeket kaptak.

A vadonatúj fejlesztésű, 1,5 liter hengerűrtartalmú, háromhengeres benzinmotor maximális teljesítménye 136 LE és 220 Nm forgatónyomaték, amely az Overboost funkcióval 230 Nm-re növelhető. A 2,0 literes, négyhengeres benzinmotor 192 lóerőt és 280 Nm forgatónyomatékot (Overboost esetén 300 Nm-t) teljesít az új MINI-ben. Az erőforrások dinamikus karaktereit hűen tükrözi, hogy 6500-ig terjedő fordulatszám-tartományukból már 1250-es percenkénti főtengelyfordulattól leadják maximális forgatónyomatékukat. Az új MINI piaci bevezetésével egy időben a vadonatúj, 1,5 literes háromhengeres dízelmotor is bemutatkozik, amely 116 lóerős teljesítménye és 270 Nm maximális forgatónyomatéka ellenére elődjénél mintegy 7 százalékkal kevesebb üzemanyagot éget el azonos körülmények között. A MINI TwinPower Turbo erőforrások új generációjának mindegyik képviselője teljesíti az EU6 környezetvédelmi szabványt.

Innováció a töretlen lendületért

A vadonatúj MINI a kézi váltók új generációját és az automata szerkezetek kényelmét is elhozza. A manuális váltóhoz a brit gyártó egy innovatív érzékelőt társít, amely minden egyes fokozatváltás közben az éppen aktuális fordulatszámon tartja a motort, így biztosítva a folyamatos lendületet, tovább növelve a sportos vezetési élményt. A navigációs rendszerrel felszerelt automataváltós MINI-k a beépített térkép segítségével maguktól, a terepviszonyokhoz alkalmazkodva állítják be az éppen optimális sebességfokozatot. A rendszer a hajszálpontos és részletes térképnek köszönhetően előre felkészül a változó szintkülönbségekre, kereszteződésekre és kanyarokra, és éppen akkor kapcsolja a lendületes haladáshoz szükséges fokozatot, amikor a jármű az érintett szakaszhoz érkezik.

Állítható keménységű lengéscsillapítók, a MINI történetében először

A kerékfelfüggesztés, a rugózás, a lengéscsillapítók, a kormányzás és a fékrendszer folyamatos fejlesztésének és optimalizálásának köszönhetően az új MINI minden eddiginél intenzívebb vezetési élményt ígér. A MINI modellekre jellemző alacsony súlypont, a széles nyomtáv, a rövid túlnyúlások, a keresztben beépített erőforrás, a rendkívül merev karosszéria és az intelligens könnyűszerkezetes kialakítás a vadonatúj, innovatív futóművel párosítva egyedülállóan pontos irányíthatóságot és sportos vezethetőséget eredményez.

Az új padlólemezre épített MINI futóműve nemcsak merevebb, de könnyebb is elődjénél. A hatékonyság érdekében a könnyűfém felnik, valamint féktárcsák és féknyergek súlyát is csökkentették, a precízebb és kényelmesebb kormányzást pedig a sebességfüggő elektromos szervo-rásegítés garantálja.

Az új modellhez állítható keménységű lengéscsillapítás is elérhető lesz az opciós listán, a MINI történetében először. A lengéscsillapító szelepek elektromos vezérlésével a sofőr saját belátása szerint váltogathat a keményebb hangolású, határozottan sportos futóműbeállítás és a komfortosabb csillapítás között, mindössze egy kapcsoló segítségével. A sportos beállítás a vérpezsdítő vezetési élményt hivatott fokozni, míg a komfort hangolás a hosszabb utakon biztosítja a kényelmes autózást.

Még nagyobb biztonság, megnövelt utas- és gyalogosvédelem

A MINI prémium modelljei kivétel nélkül kategóriáik első számú, méltán népszerű képviselői, nem csupán a vezetési élmény, de a biztonság, az ötcsillagos utasvédelem tekintetében is. Nemzetközi törésteszteken elért kiváló eredményeik igazolják az átfogó utasvédelmi rendszer hatékonyságát, amit szüntelenül, folyamatosan fejlesztenek a márka szakemberei. Az új MINI-be ezen túlmenően a vadonatúj gyalogosvédelmi rendszer innovatív megoldásait is beépítik, csökkentve ezzel a közlekedés többi résztvevőjének sérülési kockázatát.

Az új MINI intelligens könnyűszerkezetes kialakításában kulcsfontosságú szerepet játszik a magas szilárdságú, újfajta, erős acél utascella, amely egyszerre könnyebb és merevebb elődjénél, tovább növelve a MINI agilitását és utasbiztonságát. A modern kori alkotóelem kiváló tulajdonságai összetettebb kialakítást tesznek lehetővé, mint az autógyártásban használt hagyományos anyagok, az új utascella ezáltal erősebb is.

A nemzetközi bemutatkozására készülő MINI-t a gyárban a gyalogosok védelme érdekében egy olyan innovatív biztonsági megoldással is felszerelik, amely mindeddig csak a magasabb kategóriákban volt elérhető, s mint ilyen, úttörő a kisautó szegmensben. Amint az első lökhárítóba integrált szenzor 20-55 km/órás sebesség között ütközést érzékel, a szélvédő elé épített pirotechnikai reteszek megemelik az aktív motorháztetőt, amely így elnyeli az ütközési energiát és megakadályozza, hogy a gyalogos a jármű keményebb felületeinek csapódjon, jelentősen csökkentve a sérülések mértékét. Mindezeken felül az első lökhárító mögé további gyűrődési zónákat terveztek, amelyek tovább csökkentik egy esetleges ütközés erejét. Az innovatív utas- és gyalogosvédelmi rendszerek mindegyikét a MINI alapfelszereltségként kínálja vadonatúj modelljéhez.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..
2024.03.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Javuló közlekedési morál? ..
2024.03.03
Pofátlanul másol le európai és amerikai autókat, majd nyom össze apróra egy kínai gyártó. ..
2024.03.03
Baleset miatt nagy a torlódás az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Aszódnál - közölte....
2024.03.03
Van a sportos autózásnak egy olyan ágazata, amely talán az egyik lenyűgözőbb mind közül: a kombi ..
2024.03.03
A fővárosi Szarvas téren két baleset miatt is forgalomkorlátozásra kell számítani – írta a....
2024.03.03
Kabinnyomás-probléma miatt leszállt Budapesten a Turkish Airlines Isztambulból Koppenhágába tartó....
2024.03.03
Felborult egy mentőautó, miután összeütközött egy személyautóval Budapesten, a XVIII. kerületben....
2024.03.03
Újra jár a Tiszacsege és Ároktő közötti komp. ..