FAW

Itt az elektromos korszak Trabantja, a bumfordi kínai

2023.08.23.

Az elektromos korszak Trabantját alkották meg a kínaiak. A FAW cég a napokban mutatta be városi hatchback-jét. A Bestune Xiaoma mini EV szériaváltozatával a hazai, kínai autópiacot célozták meg, de a kínai stratégiai gondolkodást ismerve nem csodálkoznánk azon, ha a bumfordi kis kínai hamarosan megpróbálna teret nyerni az ázsiai piacon is.

A kínai FAW bemutatta a Bestune Xiaoma ferdehátú szériaváltozatát a hazai piacon – írja a carnewschina.com portál. Az autó először a Sanghaji Autószalonon lépett a nyilvánosság elé, mint a jövő tömeggyártásra alkalmas városi autója. Akkor még kabrió-koncepcióként. Jelenleg még zajlik a hivatalos kínai állami homologizációs folyamat, de ezcsupán formaság. Úgyhogy a FAW cég úgy döntött, nyilvánosságra hozza a Bestune Xiaoma sorozatgyártású modelljének külső fotóit és specifikációit.

A FAW-csoportról (First Automobile Works) annyit érdemes tudni, hogy 1953-ban alapították. A kínai állami vezetéssel való szoros kapcsolata miatt az egyik legfontosabb autógyártó Kínában. Tavaly 810 ezer járművet adtak el saját márkáikból, amelyek közé tartoznak a Jiefang teherautók, a Bestune mainstream autók és a Hongqi luxusautók. Ez utóbbi gyártja a Hongqi L5-öt, Kína hivatalos állami autóját. A FAW közös vállalatokat működtet a Toyotával, a General Motors-szal és a Volkswagen-csoporttal. A Hongqi Európában az E-HS9 luxus SUV-val van jelen Norvégiában.

De térjünk vissza a bumfordi újszülöttre!

Külső megjelenés és méretek

A háromajtós FAW Bestune Xiaoma egy kisméretű, kétajtós városi autó. Méretei: 3000/1510/1630 mm, tengelytávja 1953 mm. Saját tömege 685-715 kg. Ami a bruttó tömeget illeti, az elérheti az 1000-1015 kg-ot is.

A viszonyítás kedvéért: a modell 83 mm-rel hosszabb, 17 mm-rel szélesebb és 9 mm-rel magasabb, mint a Wuling Hongguang Mini EV, amely 2022-ben a legkelendőbb elektromos autó volt Kínában.

A Bestune Xiaoma külső kialakítása egy elektromos, praktikus városi autóra jellemző. Amolyan guruló doboz, zömök testtel. Karosszériája nélkülözi a markáns túlnyúlásokat. Fényszórói és hátsó lámpái téglalap alakúak. Töltőcsatlakozója a frontoldalon, a Bestune logó alatt rejtőzködik.

Az autó belsejét négy utasülésre tervezték.

Erőátvitel és jellemzők

A FAW Bestune Xiaoma egy 27 LE-s (20 kW) elektromos motorral rendelkezik a Shuanglin cégtől, amely a Chery és az SGMW számára is szállít villanymotorokat. Ugyanez a TZ155X020 elektromos motor hajtja a Wuling Hongguang Mini EV-t.

Amúgy ez a hajtáslánc rendkívül gyenge. Emiatt a Bestune Xiaoma végsebessége alig éri el a 100 km/órát.

Ami ennek az elektromos járműnek az akkumulátorát illeti, a REPT LFP gyártmányáról van szó, amely a SAIC, FAW, Dongfeng, Geely és más cégek szállítója. A kapacitása még nem ismert.

A Bestune Xiaoma viszonylagos egyszerűsége és alacsony végsebessége ellenére rendelkezik néhány érdekes funkcióval, mint például az elülső kamera (ha kezdő vezető vagy, és valóban szükséged van rá), beépített videórögzítő és tolatókamera.

A sorozatgyártásra szánt Bestune Xiaoma belső terének fotóit a kínaiak még nem tették közzé, de bepillanthatunk a kabrió koncepcióautó belsejébe, amely a tervek alapján LCD műszerfallal, lapos aljú kétküllős kormánnyal és műbőr ülésekkel rendelkezik.

Minden jel arra utal, hogy a FAW Bestune Xiaoma még idén megjelenik a kínai piacon. Egy újabb városi autó lesz belőle, amely meg akarja ismételni, sőt túlszárnyalni a Wuling Hongguang Mini EV sikerét. A kínai piacon azonban már most túl sok az erős rivális, köztük a Chery QQ Ice Cream, a Changan Lumin, a SAIC Roewe Clever stb. Így a Xiaoma eladási várakozásai lehet, hogy túlzóak.

Ami a lehetséges árat illeti, ezzel kapcsolatban jelenleg nincs semmilyen kapaszkodó.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.21
A brazíliai Interlagos pályán több biztonságiautós szakasz és újraindítás után is első a Túraautó....
2024.07.21
Tombol a kabriószezon, de ingyen ebéd itt sincsen ..
2024.07.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Billenő plató. ..
2024.07.21
Csak tavaly, egyetlen év leforgása alatt több mint négyszázezer hamisítványt semmisített meg a....
2024.07.21
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a....
2024.07.21
Méretét tekintve telitalálat a kényelmes, jól vezethető és kisétvágyú Skoda Scala, melynek....
2024.07.21
A finn riválisai lemaradtak, miután a kétszeres világbajnok szombaton remek teljesítményt nyújtva....
2024.07.21
- Fokozza a közlekedők ellenőrzését az Árpád hídon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az....
2024.07.21
A szombat délutáni díjátadóval zárult az idei 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj és a hozzá köthető....
2024.07.21
Egymásba rohant két személykocsi az M3-as autópálya 138-as kilométerénél, a Vásárosnamény felé....