Vesta

A kutyának sem kellenek a fapados Ladák

2024.02.07.

Lada-kereskedők panaszáradata zúdul Putyinékra a fapados Vesta NG értékesítésének sikertelensége miatt.

Az egyszerűsített, légzsák nélküli Vesták – melyek a köznyelv csak „válságautóknak” hív - csaknem két hete kerültek ki értékesítésre a kereskedőkhöz. De gyakorlatilag nulla az érdeklődés irántuk. A közösségi oldalakat már ellepték az értékesítők panaszai. És persze a potenciális vásárlók vitriolos megjegyzései.

Togliattiban, a LADA „fővárosában” az egyik hivatalos márkakereskedés vezetője közölte: senki sem akar fapados Vesta NG-t vásárolni. A hírek szerint az értékesítés megkezdését követő két hétben egyetlen potenciális vevő sem jelent meg az autókereskedés, hogy légzsák nélküli LADA Vesta iránt érdeklődjön.

A reménybeli vásárlók szívesebben választják a kedvezőbb árú LADA Grantát, illetve azokat a korábbi gyártású autókat, amelyek szinte minden opcióval rendelkeznek, beleértve a légzsákokat.

Az autókereskedések attól tartanak, hogy a fapados Ladák a nyakukon maradnak, s ott porosodnak majd hónapokig a raktárukban. Az AvtoVAZ már megkezdte ugyan a Vesták összeszerelését a korábbi extrákkal, de ellátási problémák miatt a légzsákok még ezekből is hiányoznak majd.  A gyár ígéri, hogy a közeljövőben visszatérnek a „komplett” autók, de az ígéretekhez nem kapcsolódnak konkrét dátumok.

A kereskedések menedzserei szerint olyan akciók és speciális támogatások kellenek, amelyekkel jóval alacsonyabb árakkal tudják kínálni a légzsák nélküli autókat. A jelenlegi áron ugyanis nehéz lesz eladni őket. Az előzetes becslések szerint összesen mintegy 18 ezer darabot gyártottak a fapados Vestákból. Február végéig több ezret szórnak ki a márkakereskedésekbe.

A Lada Vesta hivatalos árlistája szerint a 8 szelepes motorral rendelkező autók minimális ára 1 329 900 rubel, 16 szelepes motorral - 1 509 900 rubel. Az alapvető opciók listája tartalmazza a vezető- és utasoldali légzsákokat is.

Piaci információk szerint azonban egy légzsák nélküli, minimális komforttal rendelkező Lada Vesta ára egyes kereskedésekben 1 450 000 rubel, csaknem 6 millió forint.

Ráadásul nem minden autóban ugyanaz a felszereltség. Egy moszkvai kereskedésbe érkezett olyan változat, amelyben a fontos opciók közül csak légkondicionáló található meg benne. Léteznek olyan változatok is, amelyek rendelkeznek szervokormánnyal, elektromos ablakemelőkkel, fűtött tükrökkel és audio-berendezéssel, de ezekben sincs légzsák. Egyes kereskedők úgy próbálnak túladni rajtuk, hogy egy garnitúrát téli gumit és korróziógátló kezelést is adnak extraként – csak vigyék.

Az orosz autóipari óriás, az AvtoVAZ tavaly nyáron már legyártott egy próbasorozatot a lebutított, ABS és műholdas navigáció nélküli LADA Niva SUV-ból is. A biztonsági övek is hazai gyártmányúak, és hiányoznak belőlük a légzsákok is.

A kockázatos kísérlet oka, hogy a nemzetközi szankciók miatt az orosz autóipar képtelen beszerezni kulcsfontosságú alkatrészeket. Ezért Putyini utasítására egyszerűen visszatérnek a „kőkorszakba”, és olyan autókat gyártanak, melyek nélkülözik az alapvető biztonsági berendezéseket és a komfortot.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.22
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot....
2024.02.22
Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil....
2024.02.22
Három hét alatt három baleset is történt a Magyar Közút munkaterületein, melyet figyelmetlen....
2024.02.22
Nézze meg a videót! ..
2024.02.22
Az EU innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje a TwinEU projekt, melynek célja, hogy....
2024.02.22
Eladás a termelés felpörgetése helyett: az Eberspächer eladja az új bulgáriai gyárat. A beszállító....
2024.02.22
A két erdész ismerős terepen haladt, mégis befürdött - írja a parameter.sk. ..
2024.02.22
Hétfőn délelőtt közlekedésbiztonsági akciót hajtott végre a szlovák rendőrség, amely során két....
2024.02.21
Nehéz objektíven megmagyarázni a BMW XM létezésének jogosságát, de ha már itt van, csapjunk a lovak....
2024.02.21
A Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője meggyőző fölénnyel bizonyult a....