BMW 1

Teljesen elektromos utódja lehet a BMW-1 sorozatnak

2023.11.15.

Ilka Horstmeier, a BMW igazgatótanácsának tagja hozzátette, hogy a piac minden területén jelen akarnak maradni.

A BMW 1-es sorozat F40-es modellje hamarosan életciklusának közepén megújul, de a német ferdehátú rajongói már most azon tűnődnek, vajon túlél-e még egy generációt. Szerencséjükre úgy tűnik, hogy a BMW tervezi az 1-es sorozat elektromos utódjának bemutatását.

Ilka Horstmeier, a BMW AG igazgatótanácsának tagja a Quattroruote olasz portálnak nyilatkozva elárulta, hogy az autógyártó továbbra is "minden területen" szeretne modelleket kínálni. Amikor egy elektromos 1-es sorozatról vagy egy másik kompakt EV-ről kérdezték, Horstmeier azt mondta:

"Mindenekelőtt a prémium piaci szegmensben tevékenykedünk, tehát az ügyfelek mások, mint más szegmensekben. De ettől függetlenül mi a teljes modellpalettára összpontosítunk, nem csak a felső kategóriát célozzuk meg. Az 1-es szériától a Rolls-Royce-ig szeretnénk egy gazdag kínálatot biztosítani az ügyfeleinknek. Ezért minden piaci területen vannak ajánlataink számukra."

Ezek a megjegyzések csak megerősítik, hogy a BMW nem fogja elhagyni a kompakt szegmenst, miután az 1-es sorozat jelenlegi generációja kifut a gyártásból. Az F40-es generációs modell 2019-ben debütált, és várhatóan 2024-ben kap egy kis ráncfelvarrást, vagyis még legalább néhány évig életben marad. Ez azt jelenti, hogy az évtized második felében érkezhet egy BMW i1, amely a jövőbeli EV-kínálat belépőjeként szolgálhat.

Bár egyelőre nem tudjuk, hogy a BMW milyen karosszériatípust választ a következő generációs kompakt EV számára, eddig megjelent spekulatív illusztrációk egy ötajtós ferdehátút ábrázolnak, amely a Vision Neue Klasse koncepció által bemutatott formatervre épül. A modell vagy a BMW iX1/iX2 SUV-okkal és az elektromos Mini Cooper/Countrymannel osztozhat az alapjain, vagy egy újabb, EV-nek szánt konstrukción alapulhat.

A BMW i1 riválisai közé tartozhat a következő generációs Audi A3 és a Mercedes A-osztály, amelyek az évtized végére szintén kizárólag elektromos meghajtásúvá válnak. A Stellantis márkák is konkurenciát jelentenek, olyan prémium kategóriás kompakt ferdehátúakkal, mint a következő generációs DS 4 és a hamarosan megjelenő Lancia Delta.

Elektromos jövő egy kis hidrogénnel

Horstmeier elmondta, hogy a BMW "intenzíven dolgozik az akkumulátorok költségeinek csökkentésén", és ezt a közeljövő egyik legfontosabb témájának nevezte az elektromos autók hatótávolságának növelése mellett. Reméli, hogy a töltési infrastruktúra gyorsan növekszik majd, a töltési kapacitással és sebességgel együtt. Ezzel összefüggésben a bajor autógyártó a vásárló igényeitől függően kisebb és nagyobb akkumulátorcsomagok közül kíván választani. Ez a stratégia lehetővé tenné egy belépő szintű modell alacsonyabb induló árát azok számára, akiknek nincs igazán szükségük ultrahosszú hatótávra.

Horstmeier szerint a BMW a jövőre nézve alternatív lehetőségként a hidrogénnel is számol. A BMW összefogott a Toyotával, hogy felgyorsítsa a hidrogéntechnológia kutatását és fejlesztését. Az év elején a BMW tesztelési céllal egy kisebb flottányi iX5s FCEV-t állított forgalomba. Továbbá megerősítették, hogy a Neue Klasse platform kompatibilis lesz a hidrogénhajtással, bár sorozatgyártású modell 2030 előtt biztos nem érkezik.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
A vasúti fékrendszereket fejlesztő és gyártó Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.....
2023.12.04
A Stellantis luxus márkája nem csak, hogy Európában, de a tengerentúlon is hódítani akar,....
2023.12.04
Dr. Borsos Attilát, a győri Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának....
2023.12.04
A kontinens kis- és középvállalkozásainak 44%-a már alkalmaz vagy éppen bevezetni tervez különböző....
2023.12.04
Kevés, ám annál jelentősebb változtatással újult meg a 2024-es modellévre a Lexus akkumulátoros....
2023.12.04
Az innovációs és szállásépületek után elkészült a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs....
2023.12.04
Attól függően, hogy honnan kapja a híreket, a Tesla kilátásai a "a dicsőséges napoknak vége" és "az....
2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....