Lada Vesta

Tízezernél is több félkész Lada áll raktáron alkatrészhiány miatt

2023.11.21.

Az AvtoVAZ körülbelül 12 ezer, alkatrészhiány miatt befejezetlen új Lada Vestát tárol a raktáraiban – írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Avtograd oroszországi közösségi oldal.

Részletek derültek ki arról, hogy az AvtoVaz zászlóshajójának számító Vesta modell-családból hány hiányosan összeszerelt autó nem hagyhatja el a Togliatti autógyárat, és nem kerülhet kereskedőkhöz. Szinte valamennyi félig összeszerelt Vesta példány fehér fényezésű szedán.

Az oroszországi Avtograd news bennfentes forrásokból származó információkra hivatkozva hozta nyilvánosságra a hírt, ami még a márkakereskedők számára is mellbevágó volt.

Az autógyár raktáraiban megközelítőleg 12 ezer olyan autót tárolnak, amelyekből számos alkatrész hiányzik. Emiatt nem szállítják ki őket a márkakereskedői hálózathoz.

Belső információk szerint, ha alkatrész érkezik a gyárba, akkor szombaton és vasárnap is dolgoznak a gyártósorokon, hogy a raktáron lévő készletet végre kiszállíthassák a kereskedőkhöz. A kereskedésekből származó információk szerint számos olyan autót kaptak az elmúlt napokban, amelyek már tavasz óta vártak a sorukra.Néhány nappal ezelőtt az Avtograd közösségi oldal arról számolt be, a volgai autóipari konszern már nem is tud teljes kapacitással dolgozni a Vesta zászlóshajó gyártósorain az égető alkatrészhiány miatt.

A Niva terepjárók előállításához is számos alkatrész hiányzik.

Az alkatrészhiány elérte a GRANTA összeszerelősort. A márkacsalád modelljei is napon keresztül befejezetlenül gördültek le a gyár futószalagjáról, mert nem volt raktáron légzsák. A helyzet annyira súlyossá vált, hogy október 21-én – hónapok óta először – kénytelenek voltak leállítani a termelést a kétségbeejtő alkatrészellátási gondok miatt.  Korábban, hosszú hónapokon keresztül, hetente hét napon, szombaton és vasárnap is végeztek összeszerelést.

A Vestát heti öt napon, egyműszakos üzemmódban gyártják, hétvégi munka nélkül. Október 21-én azonban már csak a NIVA családi autók gyártósora üzemelt.

Az Avtovaz ígérete szerint a korábban alkatrészhiányosan összeszerelt Vesta járművek „véglegesítése” hamarosan folytatódik. Legalábbis, ha meg tudják a megbízható beszállítást oroszországi forrásokból. Ez egyébként a GRANTA és a NIVA alkatrészek gyártására is vonatkozik.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a 12 ezer félig kész, raktáron tárolt Lada Vesta csak a jéghegy csúcsa. Az elmúlt hónapok folyamán ugyanis rendszeressé vált, hogy az új Ladák hiányos felszereltséggel vagy hibásan érkeznek az autókereskedésekbe. Az autókból számos alkatrész hiányzik, egyes alkatrészeket pedig eleve ki kell cserélni, mielőtt a vásárlóknak átadnák az új kocsikat.

Alekszej Podscsekolgyin, az Orosz Gépjárműkereskedők Szövetségének (RoAD) elnöke közölte: az új Ladák mindössze 22 százaléka érkezik teljesen kész állapotban az autókereskedésekbe, 78 százalékuk részleges összeszereltségű. A 2023-as új Lada Vesták kétharmada alkatrészhiányos.

Az AvtoVAZ abszurd érveléssel magyarázza a helyzetet. Azt mondják, hogy a cég kénytelen félig kész autókat a kereskedésekbe küldeni, mivel a saját, gyári raktárai már zsúfolásig megteltek ilyen, hiányosan összeszerelt autókkal.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.05
Idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg abroncsadományozási programját a Hankook Tire....
2023.12.05
A Honda befejezte hagyományos autóinak elektrifikációját, és megtette a következő lépést a plug-in....
2023.12.05
Nyolc év után, napi öt vonatpárral újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között....
2023.12.05
„Az elmúlt időszakban három olyan baleset is történt, ami miatt megint fogjuk a fejünket...pedig....
2023.12.05
Az úton cikázó teherautóra figyelt fel egy férfi Békés vármegyében. Látta, hogy a jármű pótkocsiján....
2023.12.05
Főként délután lehetnek nagyon csúszósak az utak – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd....
2023.12.05
A harmadik generációs Leaf állítólag a 2021-es Chill-Out koncepcióból merít majd inspirációt. ..
2023.12.04
Új tudományterület forradalmasíthatja a közlekedést, erről szólt a Bosch Budapest Innovációs....
2023.12.04
A volt Rába gyár területére vonatkozó településrendezési eszközök módosításáról tartottak....
2023.12.04
A csökkenő infláció, az iskolakezdés meghozta az étvágyat a luxusautók iránt. Hiába az egyre romló....