Törökország

Törökország 40%-os extra vámot vet ki a kínai autókra

2024.06.19.

Törökország 40%-os extra vámot vet ki az összes kínai járműre az import visszaszorítása, a folyó fizetési mérleg hiányának csökkentése és a hazai autógyártók védelme érdekében. A legalacsonyabb vámtétel – a török kormány hivatalos közlönyében közzétett elnöki határozat szerint – minimum 7000 dollár lesz.

Törökország a második félévtől 40 százalékos – minimum 7 ezer dolláros - extra vámot vet ki a kínai elektromos járművekre, hogy támogassa elektromos autók hazai gyártását. A kínai gyártású járművek vámtétele korábban 10 százalék volt. A vámemelés a kínai gyártású belső égésű motorokra és hibrid autókra vonatkoznak majd – közölte a Kereskedelmi Minisztérium.

A tárca közleménye szerint az intézkedés célja a hazai autógyártás csökkenő részarányának növelése és a török autóipar védelme. A tárca közleményében azt is megjegyezték, hogy a kiegészítő vámdöntés a folyó fizetési mérleg hiánycéljainak és a külkereskedelmi mérleg alakulásának figyelembevételével született.

Az intézkedés része a török ​​kormány megszorító gazdaságpolitikai intézkedéseinek. A hivatalos magyarázat szerint a szigorú monetáris politika erősítésével és a folyó fizetési mérleg hiányának csökkentésével a kormányzat igyekszik megfékezni a száguldó inflációt, mely május végén elérte a 75,5%-ot.

A török kormány ezen felül néhány további szabályozást is bevezetett be az elektromos járművek karbantartására és szolgáltatásaira vonatkozóan.

A török ​​piacon eladott kínai autók árai várhatóan jelentősen drágulnak, mert a plusz vámon felül emelkedik a fogyasztási különadó és az általános forgalmi adó is.

Egyes üzleti csoportok korábban aggodalmuknak adtak hangot a kínai márkák növekvő részesedése miatt a török ​​piacon.

A Törökország területén forgalmazott főbb kínai autómárkák a Cherry, a BYD Skywell, az MG, a Leapmotor, a Seres, a DFSK, a Maxus, a Hongqi, a NETA és az SWM.

Idén január és május között a kínai Cherry 6208 autót adott el a török ​​piacon, míg az MG körülbelül 2300 járművet értékesített.

A kínai autók részesedése a török ​​piacon fokozatosan nőtt az elmúlt években, és mára megközelítette a 10 százalékot.

Az Automotive Distributors’ and Mobility Association (ODMD) adatai szerint a helyi autópiac 10,1 százalékkal zsugorodott májusban, miután az előző hónapokban az eladások több mint 22 százalékkal estek.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....