Űrkutatás

Kényszerleszállást hajtott végre a Szojuz MSZ-10

2018.10.11.

- A hordozórakéta meghibásodása miatt kényszerleszállást hajtott végre nem sokkal csütörtöki felbocsátása után a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó, a fedélzeten lévő orosz és amerikai űrhajós épségben földet ért az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban.

Az űrhajót kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről egy Szojuz-FG hordozórakétával indították el közép-európai idő szerint 10 óra 40 perckor, fedélzetén az orosz Alekszej Ovcsinyinnel és az amerikai Nick Hague-gel. Két perc 45 másodperccel a start után az orosz Ovcsinyin, a küldetés parancsnoka a fellövésről közvetített élő tévéadásban nyugodt hangon közölte, hogy gondok vannak a hordozórakétával.

Az amerikai űrhivatal, a NASA egy szakértője azt mondta, hogy a hordozórakéta első fokozatának leválása után néhány másodperccel a második fokozat hajtóműve meghibásodott. Egy, a helyszínen készített fényképen látható, hogy sikeres volt a rajt, de az első fokozat leválása után rendellenes fénycsóva tűnt fel az űrhajónál.

A meghibásodást követően a személyzet kényszerleszállást hajtott végre, az ejtőernyővel ereszkedő visszatérőkabin a kazahsztáni sztyeppén landolt, 25 kilométerre Dzsezkazgan várostól, 450 kilométerre az indítás helyétől. A személyzet két tagja a földet érés után kapcsolatba lépett az irányítóközponttal. Nemsokára katonai deszantosok érkeztek a helyszínre, akik egy An-26-os típusú katonai repülőgépről ereszkedtek le ejtőernyővel. Kiemelték a visszatérőkabinból a két űrhajóst, majd Dzsezkazganba szállították őket orvosi vizsgálatra.

Egy forrás azt mondta, hogy az űrhajósok jól vannak, bár nem kifogástalan állapotban. Az orvosok szerint ugyanakkor állapotuk nem igényel különleges kórházi ellátást. Az űrhajósokat Moszkvába tervezik szállítani. Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója a Szojuz MSZ-10 rakéta mentőrendszerének rendkívüli megbízhatóságát méltatta egy Twitter-üzenetben. Ebben azt is írta, hogy az összes Szojuz-FG hordozórakétát átvizsgálják.

Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes ezzel egy időben bejelentette, hogy a baleset körülményeinek teljes kivizsgálásáig felfüggesztik az űrhajós küldetéseket ezzel a típusú hordozórakétával. Hozzátette, reméli, hogy az Egyesült Államok megértő lesz a történtekkel kapcsolatban. A Szojuz űrhajók az egyetlen utánpótlási eszközét jelentik a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásnak (ISS), amióta a NASA amerikai űrügynökség 2011-ben befejezte űrsiklóprogramját, de orosz közlés szerint az ISS jelenlegi személyzete hosszú időre elegendő tartalékokkal rendelkezik.

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.10.15
Autóbuszokat és nehéz-tehergépjárműveket ellenőriz a rendőrség hétfőtől vasárnapig egy TISPOL-akció....
2018.10.15
Karambol miatt lezárták hétfő reggel az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalát Bag közelében....
2018.10.15
Endrődi Iván, Frank István és Somorai Attila útüzemeltető szakmunkások képviselték Magyarországot a....
2018.10.14
- A Hadik András, Deák Attila kettős nyerte vasárnap az 52. alkalommal megrendezett Mecsek-ralit,....
2018.10.14
Az új, harmadik generációs Touareg az innováció csúcsa a Volkswagen szabadidő-autós szegmensében, a....
2018.10.14
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szállt le a Wizz Air Kolozsvárról Rómába tartó....
2018.10.14
Roman Kelbich Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.10.14
A világhírű játékgyár mérnökei  előálltak a világ egyik legütősebb autójának pontos másolatával -....
2018.10.14
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Pillangók. ..
2018.10.14
- Tehervonat gázolt halálra egy férfit Sopronban, a nyílt vasúti pályán vasárnap délután, a....