fejlesztés

A 3D kötött üléshuzatok végtelen sok lehetőséget rejtenek a személyre szabáshoz – és még a telefont is tölthetik

2019.11.14.

A Ford Motor Company élvonalbeli technológiát vezet be az egybeszabott, varrások nélkül készített üléshuzatok gyártására: ez a 3D kötés.

 

A futócipők, ruhaneműk és bútorhuzatok készítéséből ismert gyártási technológiát tanulmányozva a Ford felismerte a lehetőséget, hogy így a vásárlók akár meg is tervezhetik saját autójuk üléshuzatát, olyan egyedi megoldásokkal egészítve ki a kárpitokat, mint a tároló zsebek vagy a párnázások; ráadásul az így készült huzatok nyáron jobban is szellőznek.

A technológia emellett azt is lehetővé teszi, hogy a textilekbe kezelőszerveket és érintkezőket építsenek be például az ülésfűtéshez, az ajtók és ablakok kapcsolóihoz, a vezeték nélküli telefontöltőhöz vagy éppen a vezető egészségi állapotát figyelő érzékelőkhöz.

“Mindenki szereti személyre szabni a dolgait, és a Ford emberközpontú tervezési filozófiájának szellemében most sikerült megoldani, hogy az üléshuzatok egyéni funkciókat is elláthassanak,” mondta Anais Castinel, a Ford Európa utastér-dizájnere. “A 3D kötés izgalmas lehetőségeket kínál, amelyek kitágítják a dizájn határait, és mind a vezető, mind utasai számára kényelmesebbé teszik az utazást.”

Amellett, hogy ez a megoldás rugalmasabb lehetőségeket biztosít a dizájn terén, a 3D kötőgépek kevesebb gyártási fázissal működnek, és kevesebb hulladékot termelnek, hiszen a huzatokat nem kell kiszabni és varrni. Ráadásul a technológia ugyanúgy működhet műszálas fonallal, mint gyapjúval, selyemmel vagy éppen karbonszállal.

A vásárlók akár eltérő huzatokat is rendelhetnek az első és a hátsó ülésekhez; például olyan szetteket, amelyek kifejezetten ideálisak a kisgyermekes családok számára, vagy olyan hátsó huzatokat, amelyekben nem tudnak kárt tenni a háziállatok. A személyre szabást szolgálják az egyedi színkombinációk és minták is, nem beszélve a szezonális és régió-specifikus dizájnokról.

Az így készített kárpitok pontosabban illeszkednek és jobb minőségűek, mint a hagyományos huzatok, mivel a 3D kötött anyagok a lehető legjobban követik az üléspárnák formáját, amivel elkerülhetők az esetleges ráncok és gyűrődések.

Az utastér minden szövetburkolata elkészíthető 3D kötéssel. A műszerfal és az ajtók borítása akár olyan dizájnt is kaphat, ami más-más szemszögből nézve más és más hatást kelt; ezzel a megoldással emblémák és érdekes minták gazdagíthatják a kárpitokat.

A Ford élen jár az utasok kényelmét és komfortérzetét javító üléshuzatok fejlesztésében. Jó példa erre az új Ford Puma, ami a vállalat legelső levehető, cipzáras üléskárpitjával készül. Ezek a kárpitok könnyen személyre szabhatók, mivel akár képek, nevek vagy logók is integrálhatók az anyagukba. Az autóhoz többféle kárpitkészlet is megrendelhető, például bőrből és szövetből, ha valaki ezt vagy azt jobban kedveli a téli vagy nyári utazásokhoz. A levehető és mosható kárpitokból könnyen kitisztíthatók az üdítőfoltok vagy a házi kedvencek mancsnyomai, így az utastér mindig tiszta és rendezett marad.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.13
Michelisz Norbert mindkét időmérőt megnyerte a túraautó-világkupa (WTCR) szezonzáró malajziai....
2019.12.13
Mi lesz, ha vidékre utaznánk? Egy villanyautó csak városba való. Hangzatos mondatok, amiket a....
2019.12.13
George Russel helyzete a Forma 1-ben különleges. Első szezonját pont nélkül zárta, azok a pilóták....
2019.12.13
Sun Chen Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára. ..
2019.12.13
November közepén az egész országot megrázta a szlovén viadukton tragikus balesetet szenvedett, 53....
2019.12.13
Az óriási érdeklődés, illetve a megtelt gyártási kapacitások miatt a Volkswagen (VW) konszernhez....
2019.12.13
200 000 jármű 39 hónap alatt: a Volkswagen Haszonjárművek gyárában, a lengyel Września városában ez....
2019.12.13
New York-i Autószalon visszhangja októberre kiforrta magát, nemrég érkezett meg a keleti parti....
2019.12.13
Tokaji Vilmos váltotta a hazai gumiabroncs-gyártók szakmai szövetségének (HTA) elnöki székében....
2019.12.13
Az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László a Közel-Keletre készül!  ..