önvezető autó

Ál-önvezető Ford viszi házhoz az ételt Amerikában

2018.06.25.

Egy kiszállítós cég ügyfelei már önvezető házhoz szállítást is választhatnak a Ford segítségével. A Transit Connect kísérleti önvezető autóban három rekesz található (egy az első utasülés helyén, kettő pedig hátul), amelyekben ugyanúgy szállítható az étel, mint más árucikk.

A Ford együttműködik a Postmates céggel, amely a meleg ételtől és kávétól kezdve a barkácsfelszerelésen át a napi bevásárló listánk tartalmáig bármit házhoz szállít. A két vállalat egy önvezető autókra alapozott kiszállító szolgáltatást működtet, ami nemcsak egy-egy környék lakóinak életét könnyíti meg, hanem a helyi üzletek forgalmát is fellendíti.

A kísérleti program révén a Ford megtanulja, hogyan kezelnek a boltok és az éttermek egy önvezető autót, hogyan pakolják bele az árut, és hogy milyen megoldandó kérdések merülhetnek még fel.

A Postmates pilótái Miamiban és Miami Beachen jelenleg több mint 70 üzlet munkáját segítik, s a listán a népszerű Coyo Taco is szerepel. A sokszínű kínálattal rendelkező házhoz szállítás rengeteg új vásárlót vonz, így ezek a vállalakozások gyors növekedésnek indultak, és élénken érdeklődnek az iránt, hogy az önvezető járművek milyen lehetőségeket tartogatnak számukra a jövőben.

Amikor a helyiek tacót – vagy bármit, de tényleg szinte bármit – rendelnek a Postmates szolgáltatásán keresztül, megrendelésük kitöltésekor azt az opciót is választhatják, hogy a terméket egy önvezető kísérleti jármű szállítja ki nekik.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Ezt tulajdonképpen könnyebb megmutatni, mint elmagyarázni, úgyhogy hadd vázoljuk fel röviden, hogyan működhet a jövőben a vacsora házhoz szállítása, ha a munkát önvezető járművek végzik.

Ehhez a kísérleti programhoz a Ford átalakított egy Transit Connectet, amelynek zárható rekeszeiben biztonságosan szállítható az étel, és az autó egy fuvarral egyszerre több vásárlót is kiszolgálhat. Mivel a Postmates ugyanúgy vállal kiszállítás a szusiéttermekből, mint a barkácsboltokból, a hátul és az első utasülés helyén elhelyezett rekeszek különböző méretűek, hogy könnyebben tesztelhessék a jármű optimális kialakítását.

A teszt legfontosabb célja azonban annak vizsgálata, hogyan tudják kezelni az üzletek dolgozói és a vásárlók az önvezető járművet. Ahogy fent is látható, amikor az étterem munkatársa beírja hozzáférési kódját az érintőképernyőn, automatikusan kinyílik az egyik rekesz, hogy beletehesse az ételt. A rekeszekben két pohártartó is található, így nem kell attól tartanunk, hogy szállítás közben kilötyög az üdítőnk fele.

Ez a Ford első önvezető autója, amelyet kifejezetten arra alakítottak ki, hogy segítségével többféle intefészt is tesztelhessenek (az érintőképernyőt, a rekesz-rendszert, a külső audiorendszert), értékes adatokat nyerve a 2021-re tervezett, kifejezetten házhoz szállításra kialakított önvezető jármű kifejlesztéséhez.

A kísérleti járműveket úgy alakították ki, hogy önvezető autóknak tűnjenek, bár valójában egy képzett sofőr vezeti őket. A Ford azért döntött így, mert a kísérlet célja a házhoz szállítási folyamat első és utolsó szakaszának vizsgálata, nem pedig az önvezető technológia tesztje, amit más helyszíneken, más kísérleti járművekkel végeznek.

Amikor az autó megérkezik, egy szöveges üzenet kapunk arról, hogy átvehetjük a rendelésünket. A szállító rekeszt úgy tudjuk kinyitni, hogy az érintőképernyőn bepötyögjük a kódot, amit a megrendelés leadása után kaptunk.

Miután megadtuk a kódunkat, a képernyőn megjelenik, melyik rekeszben található a vacsoránk, sőt a rendszer meg is világítja az adott rekeszt. A korábbi tesztek során kiderült, hogy az emberek a hangos, szóbeli tájékoztatást is szeretik, ezért a Postmates-programban már ez is szerepel.

A két vállalat megpróbálja a lehető legegyszerűbbé tenni az emberek és az önvezető járművek közti interakciót, és többféle módszert is kipróbál a lehető leghatékonyabb kiszállításra, ami egyaránt előnyös a helyi szolgáltatók és vásárlók számára.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.07.22
Hercegszántónál egy kilépésre jelentkező kistehergépjármű csomagterében hat elektromos kerékpárt....
2019.07.22
- A Mol 6 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán....
2019.07.22
Növelte eladásait, bevételét és nyereségét a második negyedévben a dél-koreai Hyundai autógyár -....
2019.07.22
Évente nyolcvan ország mintegy kétszázezer ügyfelét fogja kiszolgálni a PSA-konszern 550 millió....
2019.07.22
Már néhány tized bar nyomáskülönbség és pár tized milliméter profilmélység-eltérés miatt is nőhet....
2019.07.22
A hétvégén a rendőrök több mint 20 millió forint értékben foglaltak le körözött gépjárműveket a....
2019.07.22
- Javult a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megítélése az utasok körében 2019 második....
2019.07.22
Egy férfi balesetveszélyesen rögzített, túlsúlyos rakománnyal közlekedett az M1-es autópályán - a....
2019.07.22
- Az OMV csoport újabb diszkont töltőállomásokkal jelenne meg néhány Ausztriával szomszédos....
2019.07.22
Sajnálatát fejezte ki vasárnap délután az egyiptomi polgári repülésügyi miniszter amiatt, hogy a....