ICDP

Amikor a készletfelhalmozás az egyetlen megoldás

2018.11.20.

A nyár folyamán a Volkswagen több, mint 200.000 autót tárolt az új, de még nem nem működő berlini repülőtér területén. Bár a legnagyobb figyelmet a Volkswagen “szabadtéri raktára” kapta, őszre már számos autógyártó tárolt óriási készleteket Európa különböző területein.

Ennek oka – ahogy szinte mindennek, ami az utóbbi hónapokban az autóiparban történt – az új WLTP szabályozás, amely idén szeptemertől érvényes. A részleteit már korábban bemutattuk, de érdemes megvizsgálni, miért tároltak óriási mennyiségű autót a gyártók. Alapvetően két oka van:

Egyrészt az új mérési ciklus elvégzése nélkül a legtöbb autó nem értékesítető már az Európai Unióban. Az új teszt az ígéret szerint reálisabb képet ad egy modell károsanyag-kibocsátásáról, azonban ahhoz, hogy egy legalább hozzávetőlegesen valóságos adatot kapjunk, a mérést számos modellvariáción el kell végezni. A mérés hoszabb ideig tart, mint a korábbi NEDC szabályozás által előírt megoldás, ráadásul különböző motorokkal és opcionális felszereltségekkel is ellenőrizni kell a modell szén-dioxidkibocsátását, ami ahhoz vezetett, hogy az új modellek bemutatása késlekedett, a már meglévők közül pedig számos autó csak korlátozott verziókban volt elérhető.

Az új szabályozás része, hogy a gyártók készletről értékesíthettek bizonyos meghatározott mennyiségű autót, ami nem felelt meg az új szabályozásnak. Ez ahhoz vezetett, hogy Augusztus különösen erős hónapja volt az európai autóiparnak, ha a számokat nézzük. Sok gyártó indított programokat, amelyek keretein belül értékesítette a készleten lévő kifutó modellek jelentős részét, így nem csoda, hogy például Németországban 25%-ot ugrottak az eladások Augusztusban.

Érdekesség, hogy bár az új mérési rendszerre való átállás bár előre látható volt és a határidők is tiszták voltak, mégis komoly kihívás elé állította az európai autógyártók ellátási láncát. A kihívások sora azonban nem ért véget. A brit parlament nemrégiben elfogadta Theresa May tervezetét Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésére, azonban a bizonytalanság továbbra is jelentős. Jelentősebb, mint a WLTP-re való átállás előtt volt.

Az Egyesült Királyságban gyártott autók alkatrészellátása így problémába ütközhet majd, ami könnyen vezethet időszakos gyárleállásokhoz. A BMW már be is jelentette, hogy a Mini egyik gyárában négy héten át szünetelni fog a munka. A legtöbb gyártó minden bizonnyal a WLTP-s megoldáshoz hasonlóan komoly készletek felhalmozásával fogja orvosolni a problémát.

Egészen furcsa, hogy egy iparágban, amely folyamatosan a túl nagy készletektől szenved, az egyetlen működőképes megoldás bizonyos problémákra a készletfelhalmozás, ha el akarják kerülni az eladások visszaesését.

Ugyanakkor ahhoz, hogy ez valóban megoldás legyen, nem eshet vissza az autók iránti kereslet a brexit folyamat során, amire egyelőre nincs biztosíték, így bár az egyetlen járható, de veszélyes útnak tűnik, amit a gyártók választottak.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.05.22
Arnold Schwarzenegger, a híres színész, Kalifornia egykori kormányzója, Ausztria szülötte a....
2019.05.22
A „Sötét zsaruk a Föld körül” című filmben vállalt főszerepét különleges űrexpedícióval ünnepli a....
2019.05.22
Április végén átlépte az ötmilliós határt az osztrák rendszámmal közlekedő személygépkocsi száma –....
2019.05.21
Hosszú múltra tekint vissza a BMW 3-as sorozata, és amíg mindenki az M3-ra csorgatja azt a....
2019.05.21
Annyira brit, annyira tisztelendő. Különleges modellel emlékezik legendás 59-es győzelmére az Aston....
2019.05.21
Erdogan Basol Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.05.21
Az indiai járműgyártó jelentős nyereségcsökkenéssel zárta a március végével záródott pénzügyi....
2019.05.21
Skoda Octaviák és Audi A3-asok kerültek a rendőrség használatába a 2017 óta zajló amortizációs....
2019.05.21
A közlekedési lámpa információ szolgáltatás az idei évben indul Ingolstadtban. ..
2019.05.21
Három hónapra eltiltotta a rendőrség a vezetéstől azt a sofőrt, aki a 37-es számú főúton a tiltás....