repülésbiztonság

Applikációval mérnék be a drónokat és pilótáikat

2019.11.17.

A DJI dróngyártó cég új alkalmazásával csupán egy okostelefon segítségével gyorsan azonosíthatók és bemérhetők a közeli drónok és pilótáik - írja a hirado.hu.

A technológia a „WiFi Aware” elnevezésű protokollt használja, amellyel a drón lényegében információkat közvetít magáról. A cég állítása szerint az alkalmazás elősegíti a biztonsági fenyegetések és zavarok megelőzését, valamint nyugalmat biztosít a nyilvánosság számára – írja a BBC.

A kifinomult bűnözők ellen ez is hatástalan lehet

A szakértők szerint azonban a kifinomult bűnözők továbbra is el tudják kerülni az azonosítást.

Nagyon hasznos lehet a szálhámosok esetében, de nem lesz elég az igazán rossz szándékú emberek elleni harcban, mert ők lesznek az elsők, akik ezt a rendszert meghackelik” – mondta Elrike Franke, az Európai Külügyi Szolgálat munkatársa, aki a drónipar hatásait vizsgálja.

A DJI a BBC-nek azt nyilatkozta: egy szoftverfrissítéssel a már forgalomban lévő drónok azonosítására is használható lehet az applikáció.

Egy egyszerű alkalmazás segítségével bárki, aki a drón hatótávolságán belül tartózkodik, foghatja a jelet, ami megmutatja a drón helyét, magasságát, sebességét és mozgási irányát, valamint az eszköz azonosítószámát és a pilóta hollétét” – fejtette ki a cég.

A szóvivőjük az alkalmazás bevezetéséről azonban elmondta, csak akkor fog megtörténni, ha a drónok távoli azonosításáról szóló szabályozásról megállapodás születik. Hozzátette: a DJI egyelőre nem döntött arról, hogy kényszeríti-e ügyfeleit a frissítés telepítésére.

Percek alatt azonosíthatók lesznek a szabálysértők

Bár a drónkezelők többsége megfelelő módon tevékenykedik, számos probléma adódott már a pilóták illegális viselkedéséből, míg sokakban felmerült a gyanú, hogy egy-egy drón utánuk leskelődik.

Drónok illetéktelen légtérbe lépése miatt az utóbbi időben több repülőteret is le kellett zárni. A Budapest Liszt Ferenc Repülőtéren októberben több napig küszködtek hasonló problémával, míg legutóbb Oszakában kellett mintegy harminc járat indulását törölni vagy késleltetni a Kanszaj repülőtéren.

Az angliai Sussexben található Gatwick repülőtéren 2018 decemberében állították le a forgalmat, miután egy drón a védett légtérbe lépett.

Ha a Gatwick személyzetének okostelefonján lett volna ilyen alkalmazás, egyből láthatták volna a drón regisztrációs számát, repülési útvonalát és az üzemeltetője helyét. A térképre nézve azt mondhatták volna: Ott van az épület mögött” – magyarázta Adam Lisberg a DJI-től.

Lisberg szerint ugyanez a módszer használható a bizalom kiépítéséhez is. Az egyik felvetésük szerint egy alkalmazás segítségével felfedezheti a közelében lévő drónokat, ezzel kiderítve, hogy kinek a tulajdonában, milyen okból végeznek ott tevékenységet.

Ha egy olyan világban kell élnünk, ahol a drónok jelenléte egyre növekszik, akkor mindenkinek joga van tudni, hogy a drónok jogszerűen vannak-e a közelében vagy sem” – tette hozzá Franke.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.13
Tokaji Vilmos váltotta a hazai gumiabroncs-gyártók szakmai szövetségének (HTA) elnöki székében....
2019.12.13
Az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László a Közel-Keletre készül!  ..
2019.12.13
Lezárult a Mercedes-Benz gyár és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által szervezett ipari....
2019.12.13
December elején még nem hirdethetünk végső győztest, de a Focus2Move szervezett eddigi számai....
2019.12.13
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 6-án délután a gyanafalvi járásban....
2019.12.12
A Wizz Air, Európa legzöldebb* és Kelet-Közép-Európa legnagyobb diszkont légitársasága a mai napon....
2019.12.12
Attól, hogy ugyanaz marad a neve, még nem marad ugyanaz egy autó. A mai Opel Vivaro szinte semmiben....
2019.12.12
Számtalan dolgon átment, mégis egy firkantástól lehet felbecsülhetetlen értékű egy aukción feltűnt....
2019.12.12
Sergei Belozerov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.12.12
Míg a férfiak több mint 92%-a saját maga intézi az autó téli felkészítését, addig ez a nők esetében....