ICDP

Átalakulóban a gyártók és kereskedők viszonya

2019.02.11.

A gyártók kereskedésekkel kötött szerződései általában tíz évente újulnak meg. Ennek nyilvánvaló oka, hogy ennyi idő alatt változnak annyit a piaci körülmények és a vásárlói igények, hogy érdemes legyen formálisan is alkalmazkodni az úgy helyzethez. Ennél gyakorlatiasabb indok, hogy az Európai Bizottság tízévente vizsgálja felül az aktuális szabályozást. Legutóbb 2013-ban adtak ki új „szabálykönyvet”, mégis, annak ellenére, hogy a következő szabályozás életbe lépéséig még négy év hátra van, számos gyártó új szerződéseket kötött kereskedőivel az utóbbi hónapokban.

Mindez azt jelenti, hogy négy év múlva ezek a szerződések újból változni fognak, a kereskedői szerződések megújítása pedig cseppet sem egyszerű feladat, ennek ellenére, a gyártók sorban kötnek újakat. Mégis miért? Erre kereste a választ az ICDP egyik legfrissebb kutatása.

A kutatószervezet az utóbbi évben sokat foglalkozott a „jövő kereskedőjének” definiálásával. Szerintük a jövőben kevesebb kereskedőre lesz szükség (a számok mezején ez azt jelenti, hogy 4%-os csökkenésre számítanak a következő néhány évben, ami az európai kereskedők létszámát illeti). Ezek a nagyobb kereskedők univerzálisabban fognak szolgáltatni és új fajta telephelyeken várják majd a vásárlókat (pop-up kereskedések, belvárosi kirendeltségek). Magyar szempontból ezt úgy kell elképzelni, hogy a Hovány hálózat tovább növekedik, míg kisebb, marginális társai lemorzsolódnak.

Bizonyos szempontból a mostanság megkötött szerződések beleillenek ebbe a mintába. Több márka esetében is elmondható, hogy az új megállapodások lényege, hogy olyan új megoldások és működési formák is szabályozva legyenek, amelyek eddig nem voltak, így például a korábban említett pop-up pontok.​Porsche

Az új megjelenési formák szabályozása mellett szintén fontos, hogy a gyártók igyekeznek felkészülni az újfajta vásárlói igényekre, vagyis arra, hogy a vásárlók már nem csak egy terméket vásárolnak, hanem egy „csomagot”, amelynek az autó csak egy része az egyéb szolgáltatások mellett.

Új értékesítési csatornákat is belefoglaltak ezekbe a szerződésekbe, mint például az online értékesítés, amely bár egyelőre jelentéktelen, a jövőre nézve komoly potenciált rejt magában. Eddig gyakorlatilag minden esetben közvetlenül a gyártó értékesített az interneten keresztül, a jövőben viszont a kereskedők is részt vesznek a folyamatban.​BMW

A Volkswagen csoport végezte el a legjelentősebb újításokat a kereskedői szerződéseit tekintve. Alapvetően úgy tűnik, a németek igyekeznek megkönnyíteni kereskedőik dolgát. Partnereik választhatnak, hogy milyen formában szeretnék értékesíteni, vagy éppen javítani a márka modelljeit, így biztosítva, hogy minden kereskedő a neki megfelelő formában működhessen (teljes körű szolgáltatást nyújtó kereskedés, szervíz, városi kirendeltség, stb.)Volkswagen

A kutatást bemutató következő cikkünkben részletesen összefoglaljuk, hogy melyik márka milyen újításokat hozott az új szerződéseit tekintve.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.06.17
- Májusban csökkent a forgalomba helyezett személygépkocsik és gépjárművek száma Ausztriában az....
2019.06.17
A Peugeot L45 korának abszolút csúcstechnológiáját képviselte; az első világháború előtt épített....
2019.06.17
Az M7-es autópálya egyik benzinkútjánál történt a baleset Martonvásár közelében. Az ütközés olyan....
2019.06.17
- A címvédő spanyol Marc Marquez nyerte a gyorsaságimotoros-világbajnokság elitkategóriája, a....
2019.06.17
Magyarország területén 2019. június 14-én 0 órától 2019. június 16-án 24 óráig a rendőrök 165....
2019.06.17
- Idén is a kétszeres Forma-1-es világbajnok Fernando Alonso és csapata nyerte a Le Mans-i 24 órás....
2019.06.16
Sokan mondják, hogy nem szabad érzelmileg kötődni az autókhoz, szerintem ez nem így van. ..
2019.06.16
Kutasi Károly Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.06.16
Tapasztalt ausztrál versenypilótával és a W12 erejével igyekszik újabb Pikes Peak rekordot dönteni....
2019.06.16
Összességében kiegyensúlyozottan teljesített az ipar az áprilisi adatok alapján Magyarországon -....