elektromos töltőállomások

Az Egyesült Királyságban már több elektromos töltőállomás van, mint benzinkút

2019.08.24.

Az Egyesült Királyságban az elektromos autók nyilvános töltőhelyeinek száma immár meghaladja a hagyományos benzinkutak számát. Ezt a Nissan tette közzé a brit Energia Intézet és a Zap Map geolokációs website adatai alapján – írja a quattroruote.it, a legnépszerűbb olasz autós magazin internetes oldala. 

A Nissan közleménye aláhúzza: az „előzés” a korábbi előrejelzéseknél egy évvel korábban történt. A statisztikák elemzésekor azonban figyelembe kell venni, hogy a brit földön található 8936 hagyományos benzinkút mindegyike különféle üzemanyag-adagolókkal rendelkezik, illetve számos más szolgáltatást is nyújt, miközben a 9 328 elektromos töltőállomás összesen 14 821 oszlopot és 25 225 töltőcsatlakozást foglal magában.

Az előrejelzésekhez képest egy évvel korábban

A yokohamai bázisú japán autógyár az Egyesült Királyságban, konkrétan Sunderlandben állítja elő az elektromos Leaf modellt, ezért érthető, hogy árgus szemekkel követi az országon belüli trendeket. A Nissan most azt közölte, hogy egy 2016-os előrejelzés alapján jövőre, azaz 2020 augusztusára várták a fordulatot a töltőállomások piacán, de ez egy évvel korábban bekövetkezett. Ennek oka, hogy az elektromos gépkocsik a vártnál sokkal gyorsabban hódították meg a brit autósokat. (Az eladások augusztusban 158,1% -kal növekedtek). Amennyivel gyorsabban terjedtek el az elektromos töltőpontok, olyan arányban zártak be a hagyományos - benzint és gázolajat forgalmazó - kutak szerte Nagy-Britanniában.

Az első üzemanyagtöltő állomást 1919 novemberében nyitották meg Aldermastonban (London keleti részén). A benzinkutak száma 1970-ben érte el a maximumot: akkor 37 539 működött a szigetországban. Azóta a visszaesés megállíthatatlan: a kutak majdnem 80% -át bezárták.

A nyilvános elektromos töltőállomásokkal épp ellenkező előjelű folyamat zajlik: Míg 2011-ben – amikor a Nissan piacra dobta a Leaf-et - alig néhány százat tartottak nyilván, mára több mint 9 ezerre nőtt a számuk. Ebből 2 ezret idén, 2019-ben telepítettek.

Ütemes növekedés

Az elektromos töltők hálózata ütemesen növekszik, különös tekintettel a gyorstöltőkre. Jelenleg több mint 1600 van belőlük, de a Zap-Map szerint idén júliusban már naponta kettővel nőtt a számuk.

A Nissan kimutatása szerint jelenleg a brit autópálya-hálózat mentén fekvő benzinkutak mindegyikében van már elektromos töltőpont, többségük gyorstöltő. A tendencia talán Londonban a legszembetűnőbb. A londoni közlekedési vállalat, a London for Transport több mint ezer feltöltési pontot telepített az elmúlt évben a brit fővárosban, miközben a hagyományos benzinkutak száma folyamatosan csökken. London központjában már csak feleannyi klasszikus benzinkút található, mint a gyéren lakott Skót-felföldön.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.25
A szombati nap végén az első három helyezettet 7 másodperc sem választja el egymástól. ..
2020.01.25
Két különkiadással üdvözölte az újévet a Lexus Japánban. Az NX szabadidőjármű bronzszínű kivitele....
2020.01.25
Újabb szelettel bővítette okosotthon vízióját a Renault, ami szorosan kapcsolódhat a Nissan korábbi....
2020.01.25
A Francia Kerékpáros Szövetség és a Közlekedésbiztonsági szervezet (Sécurité Routière) megújítja....
2020.01.25
Shang Jun Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára. ..
2020.01.25
Alighogy bejelentette a Toyota a Yaris vadonatúj generációjának idei őszi érkezését amelyben a....
2020.01.25
Az olasz hatóság által körözött munkagépre bukkantak a rendőrök a csengersimai határátkelőhelyen –....
2020.01.25
A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien tavaly több mint 70.000 embernek tartott....
2020.01.25
Az Egyesült Királyság több városában légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba....
2020.01.25
Már egy éve vártunk arra, hogy itthon is kipróbálhassuk a legnagyobb elektromos Volkswagent, a....