Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete

Az MGE értékelése 2016. évi új gépjármű piacról

2016.04.01.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete azt jósolja, hogy idén 80 ezer új autó talál majd gazdára Magyarországon.


Knezsik István, az ANK elnöke, és Erdélyi Péter, az MGE elnöke
 
A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete 2016. január elején tette közzé az idei évre vonatkozó piaci előrejelzését az alábbiak szerint:
 
Személygépkocsik 80 000 db
Kishaszon járművek 18 000 db
Nagyhaszon járművek  5 700 db 
Motorkerékpárok  2 200 db
Autóbuszok         600 db
 
Előrejelzéseink és elemzéseink feltételezik, hogy sem a gazdaság környezetében, különösen a forint árfolyam alakulásában jelentős változás az év során nem lesz. Amennyiben ilyen mégis előfordul, illetve a piaci folyamatok ezt indokolják, természetesen megtesszük a szükségesnek látszó kiigazításokat.
 
Új személygépjárművek és kishaszon járművek első forgalombahelyezése és két hónapon belüli kivonása:   a kivonás utáni piac kivonás előttinél nagyobb növekedési százalékai azt jelentik, hogy a kivonás mértéke és jelentősége csökken.

Új személygépjárművek és kishaszon járművek első forgalombahelyezése és két hónapon belüli kivonása:   a kivonás utáni piac kivonás előttinél nagyobb növekedési százalékai azt jelentik, hogy a kivonás mértéke és jelentősége csökken.

 

Tárgyhó forgalomba helyezés      piac

Tárgyhó    forgalomba helyezés          piac változás

Tárgyhó kivonás utáni piac

Tárgyhó       kivonás utáni piac változás

Kumulált új autó forgalomba helyezés

Kumulált új auto forgalomba helyezés változás

Kumulált kivonás utáni piac

Kumulált  kivonás utáni piac változás

 

db

%

db

%

db

%

db

%

Szgj.

7494

19,3

6691

18,9

19688

15,4

17523

16,3

Khj

    1916

22,0

1716

16,7

4740

13,8

4217

7,9

Új nagyhaszon járművek, autóbuszok, motorkerékpárok első forgalomba helyezése:

 

Tárgyhó

Tárgyhó változás

Kumulált

Kumulált változás

 

db

%

db

%

Motorkerékpár

207

-1,4

407

6,3

Nagyhaszon jármű

473

-13,5

1232

-17,0

Autóbusz

20

-31

142

94,5

 

(A % értékek a tárgyévet megelőző év azonos időszakával való összehasonlítást mutatják.)

Forrás: DataHouse Kft.

Személyautók: a piac az első három hónapban némileg gyorsabb az előzetes becslésnél. Azonban minden komolyabb piaci trend becsléshez meg kell várnunk az első félév eredményeit. Bízunk azonban abban, hogy folytatódik a magánvásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik. A magánvásárlók inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magán vásárlásnak tekinthető, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és nyílt végű (maradvány értékes) finanszírozásba.  

Sajnálatos és senki érdekeit nem szolgálja, hogy a drasztikusan növekvő és az új autó import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a káros anyag kibocsátás növekedését, közlekedés biztonsága csökkenését okozza, miközben a használt autó import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár. Itt végre olyan állami intézkedést várunk, amely után legalább nem ösztönzött az idős használt autók behozatala, ahogy jelenleg. Ennek megfelelően javasoltuk a kW adó rendszerének felülvizsgálatát.

Haszonjárművek:     A kishaszon jármű piac növekedésének lassulása visszafordult és az első két hónap után közel 10% növekedést mutat, ami meghaladja a várakozásainkat. A piac komolyabb értékelésével itt is érdemes megvárnunk legalább az első félévet. A nagyhaszon járműveknél a visszaesés sem értékelhető még, itt enyhe piaci növekedést várunk az év folyamán. Az autóbusz piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést lássunk, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul.

Motorkerékpárok:   A piac továbbra is igen gyenge, de örömünkre némi emelkedést (6%) mutat március végére. Reméljük, hogy ez nem csak a szokásosnál enyhébb időjárásnak tudható be. Létfontosságú lenne a robogó azonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 ccm robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése. Fontos tudni, hogy a kétkerekűek nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat, vagyis könnyítheti az autósok és minden más közlekedő életét, miközben csökkentheti a környezetszennyezést.

Gazdaság fehérítés: A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete és az Autós Nagykoalíció évek óta tesz a kormányzat felé kezdeményezéseket a gépjármű kereskedelmi-, és javító szakma fehérítése céljából, amely javaslatok fogadtatása pozitív, így reméljük és dolgozunk azon, hogy ez előbb-utóbb megjelenjen a jogszabályokban és ezek alkalmazásában is.

Javítók és szervizek:      Az importőrök tovább folytatják a márkaszervizeket bemutató kommunikációs kampányt, amely a jogi környezet változásával együtt (cégautó javítási ÁFA fele visszaigényelhető) már érzékelhető elmozdulást jelentett a legális szervizek irányában, ahol megfigyelhető az ügyfélszám emelkedése. Ez a folyamat mára már látható módon megjelent a legális szervizek látogatottságában és forgalmuk emelkedésében.

Az értünkhozzá kampányt egy interaktív blog beindításával folytatjuk, ahol az ügyfeleknek is lehetőségük nyílik véleményüket, tapasztalataikat közzétenni. Ettől azt várjuk, hogy a márkaszervizek valós szolgáltatásainak hiteles kommunikációja egy újabb lépéssel egészül ki, illetve azt, hogy a márkaszervizek és ügyfelek kapcsolatának építésére egy további lehetőség nyílik.

Forrás: 
MGE

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.07.21
Aggasztó hírek érkeznek a Tesla háza tájáról. Hiába a saját akkumulátor-gyár, a nem túl távoli....
2019.07.21
- A kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert, a Tankpool24-Mercedes magyar pilótája megnyerte a....
2019.07.21
Leslie Riccardi Uruguayból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.07.21
Az Orosz Autógyártók Szövetsége (AEB) bejelentette, hogy az oroszországi autóeladások 3,3% -kal....
2019.07.21
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Drágám, mindjárt kész a reggeli! ..
2019.07.21
- Hétfőn megkezdik Budapest III. kerületében a Szentendrei út felújítását a Mátyás király út és a....
2019.07.21
Oroszországban az első hat hónapban 1,7 százalékkal több, júniusban 0,3 százalékkal kevesebb autót....
2019.07.21
A bajor prémiummárka két debreceni szakgimnáziummal kötött együttműködési megállapodást. Már 2019....
2019.07.21
Sokan nem tudják, hogy kell biztonságosan használni a leállósávot az autópályán, vagy nem....
2019.07.21
- A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralók miatt torlódás alakult ki több Csongrád....