Dakar 2020

Dakar 2020: Alonso már a Top10-ben!

2020.01.14.

Újabb fantasztikus napot tudhat maga mögött a Toyota Gazoo Racing South Africa csapata a Dakar ralin: a napi eredményeket és az összesítést tekintve egyaránt az abszolút élmezőnyben áll a csapat valamennyi pilótája. Fernando Alonso már a Top10-ben!

Egyetlen nap alatt ledolgozta hátrányát a 2020 Dakar rali állásán Násszer el-Attijah, a Toyota Gazoo Racing South Africa pilótája, a rali tavalyi bajnoka: a kilencedik napon hat perc 16 másodpercet vert az összesítésben élen autózó, MINI-t vezető Carlos Sainzra, és ezzel fél percen belül megközelítette a rutinos spanyol pilótát. Ennél is kevesebb, mindössze 15 másodperc hiányzott ahhoz, hogy el-Attijah elsőként érjen célba a nap végén. A francia Stéphane Peterhansel azonban keddi szakaszgyőzelme ellenére is megnyugtató távolságban van ahhoz a szaúdi pilótától, hogy az utóbbinak a Dakar hátralévő napjaiban csak Sainzra kelljen összpontosítania.

A Dakar kilencedik versenynapja talán mind közül a legnagyobb kihívást tartogatta a mezőny számára: a világ legnagyobb egybefüggő homoksivatagjának, a Rab-el-Hálinak vágtak neki. A 886 kilométeres szakasz nem hagyott helyet a tévesztésnek, a kemény, durva felszínen csak sebészi pontossággal autózva lehetett elkerülni a bajt. Ez nem is okozott gondot a Toyota pilótájának, aki hibátlanul teljesítette a napot, kihasználva ellenfeleinek minden tévedését.

Nem ő volt azonban az egyetlen Toyotás, aki szárnyalt a keddi versenynapon. Bernhard ten Brinke, Giniel de Villiers és Fernando Alonso egymáshoz képest négy és fél percen belül értek célba a 7-9. helyen, és ezzel javítani tudták összesített pozíciójukat. Miközben Násszer el-Attijah az abszolút elsőségre tör, dél-afrikai, holland és spanyol csapattársainak jó esélye van arra, hogy a legjobb öt között zárják a Dakart. A Hilux második napon bekövetkezett sérülése óta Alonso rohamtempóban dolgozza le hátrányát, és mára be is harcolta magát a legjobb tíz közé.

Mindeközben Jazíd el-Rádzsi, az Overdrive Toyota szaúdi pilótája rendíthetetlenül tartja összesített negyedik helyét, így összesen öt darab Toyota Hilux küzd a tíz legjobb között.

El-Rádzsi sikerét csupán az árnyékolhatja be, hogy ma két csapattársa is feladni kényszerült a Dakart. A reggel a 15. helyen rajtoló Ronan Chabot felborult autójával, ő és navigátora sértetlenül megúszták a balesetet, a Hiluxnak azonban sok volt a megpróbáltatás. Összesített tizenkettedikként Peter van Merksteijnnek is jó esélyei voltak a sikeres versenyzárásra, ám a nap elején elszenvedett balesetben olyan mértékben sérült meg az autója, amit nem tudtak helyrehozni.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.22
2020-ban sok változás lesz a rali-világbajnokságon tavalyhoz képest a csapatokat és a....
2020.01.22
Új mobilitási megoldással rukkolt elő 33 városban a PSA csoport.   ..
2020.01.22
Francisco Juska Filho Brazíliából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.01.22
Aláírt egy megállapodást a Scania a dél-koreai építőgépgyártóval, a Doosan Infracore vállalattal a....
2020.01.22
Egy elektromos autó átlagosan kilométerenként 70 grammnyi szén-dioxidot termel, csak nem....
2020.01.22
Bemutatták a világ első hidrogén üzemanyagcella meghajtású, személyszállításra is alkalmas, magyar-....
2020.01.22
A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztályának járőrei az M1-es....
2020.01.22
Mit hozott Kaliforniába a Toyota? A japán óriásmárkánál lassacskán ráéreznek a sportos vérvonalra....
2020.01.22
A Toyota versenyistállója, a TOYOTA GAZOO Racing a 2018-as kontruktőri és 2019-es egyéni WRC....
2020.01.22
Tavaly 9 százalékkal csökkent a Geely Automotive Holdings, a legnagyobb kínai autógyártó eladása,....