buszgyártás

Debreceni újító – itt a Mercedes-Benz REFORM 501 LE

2018.12.24.

A tizenkét tagúra tervezett buszflottájának második modelljét is bemutatta az ITK cégcsoport a közelmúltban. A társaság reményei szerint a Mercedes-Benz alapokon nyugvó, Debrecenben gyártott, 85 személy szállítására alkalmas elővárosi modell jelentős szerephez jut majd a hazai buszállomány megfiatalításában.

A hazai buszállomány átlagéletkora több mint tizennégy év, így az elkövetkező időszakban sok állami- és magáncég kezdheti meg flottájának fiatalítását. Erre is számítva döntött úgy az ITK cégcsoport, hogy jelentős forrásokat fordít arra, hogy – szorosan együttműködve a Mercedes-Benz-zel – létrehoz egy hazai viszonyokra optimalizált buszcsaládot. Ennek a várhatóan tizenkét típusból álló kínálatnak a második modelljét mutatta be a közelmúltban az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft.

85 utast szállíthat a jármű

A 12,5 méter hosszú, 2 ajtós, alacsonypadló-belépésű Mercedes-Benz REFORM 501 LE elővárosi buszt 260 kW teljesítményű, 1400 Nm csúcsnyomatékú, EURO6-os dízelmotorral szerelik. A buszokat 6+1 fokozatú ZF automataváltóval szerelik. Az alváz műszaki kialakítása tartalmazza a Mercedes-Benz autóbuszain megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszereket, valamint az ITK Csoport által fejlesztett távoli fedélzeti diagnosztikai és kontrolleszközöket, amelyek üzemelési, működési adatokat szolgáltatva teszik lehetővé a járművek távoli ellenőrzését. Ami az utasok számára fontos újítás: a buszokon több USB-csatlakozót is elhelyeznek, így menet közben lehet tölteni a telefonokat, tableteket. A buszon 45 ülő- és 40 állóhely lesz, így összesen 85 utast szállíthat a jármű.

12,5 méter hosszú, 2 ajtós, alacsonypadló-belépésű az új modell

Közben a cégcsoport máris további terveket sző. Bejelentették, hogy az ITK Holding Zrt. és annak leányvállalata bővítette együttműködését a Mercedes-Benz Transporter divíziójával is. A megállapodás alapján a cégcsoport elkezdi a Sprinter és a kishaszonjárművek alapjaira tervezett fejlesztéseket, így a későbbiekben a kisebb járműkategóriákban is piaci szerepet kaphat a társaság. Azt, hogy mekkora szerepre tör a cég a hazai buszgyártásban, jól jelzi: az ITK Holding leányvállalata szerződést kötött a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-vel és a Civis Ház Zrt-vel a cégcsoport jövőbeni fejlesztéseihez szükséges 200.000 négyzetméteres ingatlan megvásárlásáról.

Az utasok számára USB-csatlakozókat is ígérnek

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója a buszbemutatón szót ejtett a tavaly átadott Oktatási, Fejlesztési Központ és Kísérleti Üzemről is: ez nemcsak az autóbuszok gyártásának helyszíne, hiszen itt képzik a jövő szakembereit továbbá ez a létesítményt ad otthont a termék- és gyártástechnológiai fejlesztéseknek.

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója a buszbemutatón

– A Mercedes-Benz Hungária Kft. és az ITK Holding együttműködése jó példa arra, hogy miként tud hatékonyan együtt dolgozni egy világvállalat és egy magyar vállalkozás. A Mercedes-Benz Sprinter alváza és az ITK professzionális felépítménygyártói tevékenysége együtt egyedi, különleges piaci igényeket is maradéktalanul ki tud elégíteni. Hangsúlyozom, mindez Magyarországon eredményez hozzáadott értékteremtést – fogalmazott a buszbemutatón Jörg Schmidt, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.05
A globális autópiac visszaesésének folytatódására és Németországban több tízezer ágazati munkahely....
2019.12.05
A szakadék széléről húzta vissza ügyfelét a szakértő. ..
2019.12.05
A BMW komolyan gondolja az elektromos autózást és ezt a számok terén is bizonyítja. A bajor gyártó....
2019.12.05
Seyed Mohammad Reza Abedi Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2019.12.05
A vadonatúj Ford Kuga* SUV a lehető legmagasabb, 5 csillagos értékelést kapta az autók....
2019.12.05
A Forma-1-es versenyzők közül a monacói Charles Leclerc, míg a csapatok között a Ferrari a....
2019.12.05
A Toyota idén sosem látott modellinváziót indított, egy év alatt hét újdonsággal mutatkozott be....
2019.12.05
Az Audi Hungaria megkezdte a mild-hibrid (MHEV, Mild Hybrid Electric Vehicles) hajtásláncú Q3 és Q3....
2019.12.05
Idén is Kiss Norbi a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi tagja adta át Közép Kelet Európa....
2019.12.05
Minden idők legerősebb boxermotorja történelmi gyökerekkel és tengernyi nyomatékkal   ..