Teszt

Egy hét aktív élet – BMW 220i Active Tourer teszt

2018.11.06.

Piacra lépésének negyedik évét követően megújult a bajor márka egyterűje a BMW 2 Active Tourer és annak nagytestvére a Gran Tourer. Szerkesztőségünkben a kompaktabb változat került górcső alá a ráncfelvarrás után.

Az Active Tourer piacra lépésekor minden bizonnyal sok fanatikus elmorzsolt néhány könnycseppet a szeme sarkában, hiszen a márka rajongóinak a BMW nem kezdődhet máshol csak hat hengernél és természetesen hátsókerékhajtásnál.

BMW Active Toure és Gran Tourer

Ezzel szemben ennél a modellnél a bajor gyártó számos ponton szembe ment a hagyománnyal, hiszen a kettes sorozat anno egyterűként és fronthajtással debütált. Valahol várható volt, hogy eljön a kék-fehéreknél is az elsőkerékmeghajtás időszaka, hiszen a MINI megvásárlásával ez a technológia bekerült a kamrába. Ezt már csak prémiumszintre kellett emelni. A Mercedes B osztályának kesztyűt dobó Active Tourer népszerűségét mi sem fémjelzi jobban, minthogy az elmúlt négy év alatt két verziójából csak nem 380 ezer példány talált gazdára. És, ami talán ennél is fontosabb adat, hogy a modellt választók 70 százaléka „új” BMW vásárló volt.

Ez pedig azért fontos megjegyezni, mert SUV-ok és Crossoverek dinamikus fejlődésének hatására az egyterűek szépen lassan kikopnak a gyártók modellpalettájáról. Így akár azt is mondhatnánk, hogy bizonyos értelemben tizenkilencre lapot húzott a BMW. Talán az Active Tourer sikere abban keresendő, hogy a szabadidőautókhoz hasonlóan ez is a hagyományosnál magasabb üléspozíciót kínál, és opcióként pedig akár összkerékhajtást is.

Az átrajzolt fizimiska, sportosabb és agresszívabb, mint korábban

Mindeközben az utastere viszont bőségesebb helykínálatot nyújt. Dehogy semmiben ne lógjon ki a sorból a bajorok ehhez a modelltípushoz is gyártottak egy mozaik ragadvány szót a SAT-ot, ami a Sports Activity Tourer rövidítése. Így a SUV, SAV, SAC mellett már egy SAT verzió is szótárunkba került.

Minden verzióban az alapfelszereltség része az ikerkipufogó

Az időszakos megújulás mondhatni, hogy az ilyenkor megszokott forgatókönyv dramaturgját követte. Az autó külsején módosult az első és hátsó lökhárító. Ez elődhöz képest az új első lökhárító karakteresebb és szigorúbb tekintetet kölcsönöz az autó elejének, aminek hatását tovább fokozhatja az opciós LED-es fényszórótechnika is. A hátsó részen is az optikával játszottak még hangsúlyosabbá téve ezzel az autó szélességét. A megnövelt átmérőjű kipufogóvégeket már körülfogja az új rajzolatú hátsó lökhárító, ami így még „dögösebb” látványt nyújt, mint a korábbi széria.

Kifogástalan belső tér, és anyaghasználat - "ahogy kell"

A belső enteriőr is igazodott a ma bmw-s stílushoz. A fedélzeti egységben az iDrive operációs rendszer legkorszerűbb generációját találjuk, amiben igény szerint hangvezérlést és az érintés érzékeny Touch Controller is a rendelkezésünkre állhat.

Szellemes és praktikus a könyöklőben rejtett vezetéknélküli telefontöltő

A sport line csomaggal bíró tesztautónkban sportosabb ülések voltak, és a külső színnel harmonizáló kárpitozás. A hátsó ülőpad 1/3-2/3 arányban állítható hosszirányban a támlák pedig egyenként dönthetőek. Ez rugalmassá teszi nem csak a második sorban utazók komfortját, hanem a csomagtér alakításában is jól jöhet. Ez utóbbi első látásra nem tűnik túl nagynak, de padló alatt még egy további tároló rekeszt is találunk.

Mobilis hátsó üléssor

A utóbbi időben jellemzően dízel erőforrással szerelt BMW modellekkel volt dolgunk, így üdítőleg hatott a tesztautó kétliteres benzines erőforrása. A 192 lóerős 280 Nm nyomatékot abszolváló motor a hétsebességes duplakuplungos automatával kifejezetten jó konfiguráció. Ezzel az aggregáttal 7.4 másodperc kell a százas gyorsulásoz.

Alaphelyzetben 468, bővítve 1510 literes poggyásztér, aminek a padozata alatt további tárolórekeszt is találunk

A WLTP előírások miatt ez a modell már megkapta a maga részecskeszűrőjét, de ez nem érhető tetten a teljesítményben. Aki, pedig egy percig is azon aggódna, hogy egy BMW családi autóból kiszorították volna, a sportos géneket az téved! Hozzá téve gyorsan azt is, hogy ez még csak nem is a kínálat csúcsa, ott egy 231 lovas verziót találunk.

Az Active Tourer is sportos géneket hordoz

Ami menetteljesítményt illeti, ezzel az autóval okozhatunk meglepetéseket a sávtársaknak. A kissé feszes futómű stabilan tartja az autót jól manőverezhető és sportfokozatban még akár az „állatot” is kihozhatja belőlünk. Szeplő a képen, hogy ez a habitus a komfortállásban megváltozik, itt kicsit lelassul a váltó reakcióideje. A gondolkozási időt egy erőteljesebb gázpedál lenyomással rövidíthetjük le. Ezzel egyébként simán együtt lehet élni, főleg városi forgalomban, ez akkor jelenthet hátrányt, ha valamilyen hirtelen manőver miatt gyorsítanunk kell. Az étvágyát tekintve sem egy benzinfaló, a cipőméretünkkel egyenes arányban van a fogyasztás is, ami így átlagosan 7-8 liter között mozgott vegyes használatban, a gyári 5,8 literrel szemben.

Az Active Tourer alapára 9,5 millió forint, de ez az ár hamar felkúszik néhány extra belepakolása után, akár az induló ár másfélszeresére is lehet, mint a tesztautónk esetében. Ezzel együtt olyan apukáknak, akik két legyet akarnak ütni egy csapásra és prémium márkát szeretnének és családi autót is egyben, azoknak ez a modell kitűnő választás.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.04.24
Az idei szezont meghatározó hétvégeként tekint a Ferrari az előttünk álló Azeri Nagydíjra. A csapat....
2019.04.23
Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, az 54-es és 60-as kilométerszelvények, azaz....
2019.04.23
Az ismertebb autómárkákon kívül tucatnyi más német cég gyártmányaiból is került a hazai piacra. ..
2019.04.23
Az új és a használt autók értékesítésekor a garancia a lehető legjobb eszköz a kereskedő számára,....
2019.04.23
Hule Hanusic Ausztriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.04.23
Szlovákiában a gépkereskedelem tavaly nehéz évet tudhatott magáénak, a hozamokra vonatkozó rossz....
2019.04.23
Naná, hogy az Egyesült Királyságban hozzák vissza a legendás 3-as BMW nevét a versenypályákra, ahol....
2019.04.23
Utazzunk és hallgassuk közben kedvenc előadónkat Hi-Res Audio minőségben. Kicsi, kompakt és nagy....
2019.04.23
A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény című Mozart-pasticcio ősbemutatójával vette kezdetét az....
2019.04.23
2020 nagyon fontos év lesz a Volkswagen számára. Persze, érkezik az I.D. modellcsalád, de más okból....