Modellautók

Elektromos BMW E30? Igen, csak...

2016.05.05.

A világ egyik vezető modellautó gyártója által kínált E30-as elektromos BMW. A rengeteg BMW rajongó kedvelt típusának, 1:10 méretarányú kicsinyített mását találjuk a csomagban.

Szerző: Rudolf Antal
 
A HPI ezt a modellautót rendkívül feltűnő narancssárga színben szállítja. A dobozban jobban szétnézve, megtaláljuk a 2,4 GHz-es pisztoly távirányítót, és ami nem jellemző a felsőbb kategóriás modellautókra, mellékelnek hozzá egy 2000mAh-s NiMh akkumulátort, valamint a távirányítóhoz négy darab ceruzaelemet. Az akkumulátor töltéséhez egy hálózati töltőt is kapunk, ami 300mA-rel tud tölteni. Ezzel körülbelül 7-8 óra az akku töltési ideje. Mellékelnek még hozzá pár szerszámot és egy használati útmutatót, melyben autónk robbantott ábráját találjuk cikkszámokkal, az esetleges szerelés és alkatrész megrendelés megkönnyítésére.  
 

Az autót jobban szemügyre véve láthatjuk, hogy a karosszéria igen szépen lett lefényezve. Az általam tesztelt típus festése hibátlan és gyönyörű. Az RS4 Sport3 a HPI - cég legújabb pályaautó alváza. Az erőforrás egy 15 körös kefés HPI Firebolt motor, ami a fő fogaskerekeken keresztül hajtja meg a központi kardántengelyt, ugyanis ennél az autónál az első és a hátsó kerék között egy alulról cserélhető teljesen zárt házba épített kardán gondoskodik a hajtásról. Ennek előnye, hogy a kisebb kavicsokra nem olyan érzékeny, mint egy szíjas hajtás. Ebben az autóban is elöl-hátul fogaskerekes differenciálműveket találunk. Ezek osztják el a teljesítményt a négy függetlenül felszerelt több lengőkaros felfüggesztésre épített kerekekhez. 

A megfelelő tapadást az aszfalton a HPI RACING SPEC-GRIP gumik biztosítják. Ezeket a gyártó által kínált Fifteen52 TURBOMAC felnikre szerelték. A még jobb tapadás érdekében az autó hátulján egy diffuzor is található. Az út egyenetlenségeit négy darab menetes előfeszítésű, több pozícióba szerelhető olajos lengéscsillapító fogja fel. A kerék összetartás és kerékdőlés ezen a gépen nem állítható alapesetben. Ezeket egy külön megvásárolható tuning csomagban kínálják a járműhöz. Ugyan autónkhoz NiMh akkumulátort kapunk, de igény szerint üzemeltethetjük 7.4V-os LiPo akkuval is. Az elektronikát a tervezők vízállóra készítették, így egy véletlen pocsolya áthajtásnál nem kell aggódni a károsodás miatt. 

A gyártó más karosszériával és más motorral is kínálja még számunkra ezt az alvázat, illetve driftes verzió is készül belőle. A tesztelt példány a kefés erőforrással, körülbelül 30-40 Km/h –s sebességre képes, de a kefenélküli (brushless) motorral szerelt verzió eléri a 100Km/h –át, ami már elég szép teljesítmény egy ilyen kis járgánytól, az utóbb említett verzióban tanácsos mindenféle képen LiPo akkumulátort használni.

Végezetül pár szó az autó tuningról. Ehhez az alvázhoz is számtalan lehetőséget kínál a gyártó cég. A különböző karosszériák, felnik, gumik ugyanúgy megtalálhatóak a palettán, mint a karbon és alumínium csere alkatrészek. Ezek cikkszámai megtalálhatóak mind a gépkönyvben mind a gyártó oldalán. Tuningolás előtt mindenféleképen érdemes tájékozódni a megfelelő alkatrészek kompatibilitásáról.  

Mindenkinek jó aszfaltszaggatást és baleset, törésmentes száguldást kívánok az HPI RS4 Sport3 –al.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.19
Sergey Velmozhko Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.01.19
Ismét közvetlen éjszakai vonatközlekedés indul Brüsszel és Európa több nagyvárosa között. Tizenhat....
2020.01.19
Az Attitude Prévention egy infografikát készített, hogy megismertesse a személyszállító járművek....
2020.01.19
A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint az elmúlt évben 4,8 százalékkal több benzin és 5,5....
2020.01.19
Bíróság elé állítják azt a férfit, aki december 20-án Nagyatádon betörte egy autó szélvédőjét és....
2020.01.19
A magyarországi tavakon már kialakult néhány centis jégtakaró, de egyelőre nagyon veszélyes....
2020.01.19
A tizennégy évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek vasárnap a Borsod-Abaúj-....
2020.01.19
Az üzemanyagárak emelkedése növelte döntően az átlagos fogyasztói árakat decemberben – mondta....
2020.01.19
A drónokat manapság nem csak szórakoztató céllal, fotók és videók készítésére használják. A....
2020.01.19
Pierre Gasly és Daniel Kvyat egészen hasonló karrierútnak járnak különböző szakaszaiban.....