ICDP

Ezért nem lesz havi díjas autóparkunk

2019.06.24.

Több cikkben is foglalkoztunk már az utóbbi években az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában terjedő előfizetéses szolgáltatásokról. Ilyen a Porsche “Passport” szolgáltatása, a Cadillac féle “Book by Cadillac”, de a gyártók mellett kereskedői hálózatok is ajánlanak előfizetéses autóparkot ügyfeleik számára.

De mi is az előfizetés? A szolgáltatás célja, hogy betöltse a lízing és az autóbérlés közötti űrt. Ez is egyfajta autóbérlés, hiszen nem a saját autónkat használjuk és díjat fizetünk érte, de ez esetben nem napokra bérlünk autót, hanem adott havi díjért bizonyos modellek közül, a szolgáltató által meghatározott kereteken belül szabadon választhatunk és cserélhetjük is őket tetszés szerint.Remekül hangzik és ahogy az a remek dolgokkal lenni szokott, el is kérik az árát. A Cadillac havi 1800 dollárt kér(t), de a kereskedők által ajánlott olcsóbb csomagok ára sem állt meg 1000 euró alatt. Ugyanakkor többnyire prémium autókat ajánlanak a csomagokban, prémium szolgáltatással: az autót házhoz szállítják, ha pedig a felhasználó cserélne, elmennek az addig használt autóért, a tulajdonos pedig megkapja az új modell kulcsát.Azt gondolná az ember, hogy egy ilyen kezdeményezésnek van közönsége és sokan döntenek úgy, hogy a drága autójuk árát inkább havonta fizetik ki, így nem csak egy, hanem akár évente több mint tíz különböző modellt használhatnak. Ennek ellenére a tapasztalat azt mutatja, hogy még ha van is kereslet, az előfzetés egyszerűen nem működik, ugyanis a szolgáltató folyamatosan pénzt veszít vele.De mi a probléma? Rengeteg pénzt kérnek érte, mégsem éri meg, így érdemes megnézni, hol megy el ez a sok pénz. A fenti képen összeszedtük, mik azok a szempontok, amiket figyelembe kell venni, ha meg akarjuk vizsgálni, miért nem működik a koncepció.

Kezdjük azzal, hogy az ötlet egyik alapja, hogy a felhasználó bizonyos modellek közül szabadon választhat. Mivel könnyen előfordulhat, hogy több felhasználó választja ugyanazt a modellt, a szolgáltató kénytelen egy modellből több példányt tartani. Az ICDP számításai szerint legalább az autók 30%-nak mindig szabadon kell állnia, hogy a felhasználók kérései teljesülhessenek, így 10 felhasználó esetében legalább 13 autót kell tartani. Ráadásul ebben az esetben nem számoltak azzal az igen könnyen előforduló helyzettel, hogy egy-egy modell különleges népszerűségnek örvend.Szintén komoly problémát jelent, hogy az autókat rendszeresen szervizelni és rosszabb esetben javítani kell, a kiszállítás és az ügyfélszolgálat fenntartása pedig szintén komoly összegeket emészt fel. Persze a szolgáltatók igyekeznek spórolni. A gyártók helyzete könnyebb, de a kereskedők számára komoly kihívás, hogy jó üzletet tudjanak kötni a gyártókkal és olcsón kapják meg a kiválasztott autókat. Ezeket az autókat pedig egy idő után értékesíteni kell, értelemszerűen nyomott áron, addig pedig muszáj fizetni az igen magas biztosítási díjakat.

Az ICDP kutatói úgy látják, hogy egyelőre sajnos nem lehetséges jövedelmező üzletet varázsolni az előfizetéses autóhasználatból, ugyanakkor a gyártók tovább próbálkoznak. A Cadillac már nem fogad új regisztrációt eredeti oldalán, viszont újra próbálkoznak Németországban és állításuk szerint a korábbi tapasztalatok alapján ezúttal tényleg működni fog a Book by Cadillac. Kiváncsian várjuk az eredményt!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.11.17
Roberto Sergio Castillo Rodriguez Kubából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2019.11.17
Michelisz Norbert, a Hyundai magyar pilótája egy 10. és egy 12. helyezéssel zárta a túraautó-....
2019.11.17
Az okostelefonos alkalmazásoknak köszönhetően ma már jóval egyszerűbb és kényelmesebb az utazás,....
2019.11.17
Levonulóban a Sajó árvíze, így vasárnaptól már nincs vízátfolyás miatt lezárt út Borsod-Abaúj-....
2019.11.17
A rendőrségre szerdán érkezett bejelentés arról, hogy egy férfi egy budakalászi családi ház udvarán....
2019.11.17
A DJI dróngyártó cég új alkalmazásával csupán egy okostelefon segítségével gyorsan azonosíthatók és....
2019.11.17
A járművezetés élethosszig tartó tanulást igényel – mondta Knezsik István, az Autós Nagykoalíció....
2019.11.17
Az oroszországi GAZ-csoport (Gorkovsky Avtomobilny Zavod) összeszerelő üzemet létesít Vietnámban –....
2019.11.16
Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Brazil Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon....
2019.11.16
30 éve még nem léteztek japán prémiummárkák, de a 80-as évek végén a Toyota gondolt egy merészet,....