Lexus LC

Festővászonnak használtak egy Lexus LC-t

2019.01.18.

Egy amerikai kulturális központ különleges alkotás elkészítésére kért fel egy neves kortárs képzőművészt. Az elkészült munka több szempontból is új értelmet ad a napjainkban oly népszerű street art fogalmának.

A Georgia állambeli Atlanta városában álló Fox Theatre a világ talán legismertebb, de feltétlenül a legpompásabb filmszínháza. A húszas évek végén megnyitott, ötezer férőhelyes óriásmozit a hetvenes években az amerikai történelmi örökség részévé nyilvánították, így megóvva az arab palotát mintázó, mesebeli épületet a pusztulástól. Jelenleg összművészeti központként működik, ahol koncerteket, színpadi előadásokat és filmfesztiválokat tartanak.

Egy minden évben megrendezett helyi kulináris fesztivál, a „Gyilkos paradicsom támadása” keretében a Fox Theatre kurátorai olyan egyedi képzőművészeti alkotást álmodtak meg, amely egyszerre tiszteleg a filmszínház, a konyhaművészet, valamint Atlanta múltja és jelene előtt. Az ötlet a fesztivál főszponzorának, a Lexusnak is megtetszett, a megvalósításra pedig a floridai születésű, de negyed évszázada Atlantában élő és alkotó Ronnie Land (művésznevén R. Land) festőművészt kérték fel.

R. Land hosszú és termékeny pályafutása alatt következetesen mosta el a határvonalakat a magas kultúra és a tömegkultúra, a képzőművészet és az utcai művészet között. A kritikusai szerint a „Keith Harring megközelítését Walt Disney lelkesedésével” kombináló alkotó munkáival számtalan galériában és múzeumban találkozhatunk, de monumentális falfestményei vagy stencilezett munkái az USA számos városában felbukkantak már, sőt, a tévénézők a Cartoon Network felnőtt társcsatornáján vagy a Walking Dead sorozatban is találkozhattak alkotásaival. Munkáihoz elsősorban környezetéből, a közösségből merít ötletet – így született meg 2001-ben világhírűvé vált „Loss Cat” kamu-hirdetése, amelyet a világ első mémjeként tartanak számon. Lelkesen támogatja a kulturális és történelmi hagyatékok megőrzését, a gyermekek támogatását célzó szervezetek munkáját, és hangos szószólója Atlanta felvirágoztatásának.

Mivel a street art az utcán születik, R. Land nem vonult stúdióba alkotásának elkészítéséhez: kiválasztott vásznát, egy hófehér Lexus LC 500 kupét leparkolta a Fox Theatre előtt, és munkához látott. A fesztivál forgatagában járókelők ezrei haladtak el mellette, rácsodálkozva sajátos stílusára; többen meg-megakasztották az alkotás folyamatát egy selfie erejéig. A nap végére elkészült autón a Fox Theatre emblémája mellett a város kerületeinek, sportcsapatainak, valamint legjobb éttermeinek a neve vagy logója is felkerült az autóra, így teremtve meg Atlanta esszenciáját.

Az alkotás folyamata az alábbi time lapse videón követhető nyomon:

https://vimeo.com/280396920/c20b8b1216

 

Fotók: Creative Cabin, Lexus

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.04.19
Korábbi ígéretével összhangban a Toyota bemutatta első sorozatgyártásra kész, akkumulátorról....
2019.04.19
Az elmúlt év végén debütált az X5 negyedik generációja, aminek legizmosabb darabját az 50d-t....
2019.04.19
Hicham Boudra Marokkóból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.04.19
A Qatar Airways Dohából Londonba tartó járata a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. április 19-én. A gép....
2019.04.19
A Volvo eddig is hires volt biztonságos autóiról, de az utóbbi hónapokban mintha eldöntötték volna....
2019.04.19
Az A4-es autópálya, az Ostautobahn Bruckneudorf település közelében Ausztria Burgenland....
2019.04.19
Rangos elismerésben részesült a vadonatúj Suzuki Jimny: a 2019-es Világ Év Autója versenyen (World....
2019.04.19
Jelentős torlódás alakult ki a szerb, a román és az ukrán határátkelőhelyek kilépő oldalán az....
2019.04.19
Tradíció, kimagasló arculat, páratlan luxus. Ezek azok a kifejezések, amiket társítunk egy....
2019.04.19
A rendőrség befejezte a nyitrai Jaguar Land Rover autógyár átvizsgálását, ahol egy ismeretlen....