Lexus LC

Festővászonnak használtak egy Lexus LC-t

2019.01.18.

Egy amerikai kulturális központ különleges alkotás elkészítésére kért fel egy neves kortárs képzőművészt. Az elkészült munka több szempontból is új értelmet ad a napjainkban oly népszerű street art fogalmának.

A Georgia állambeli Atlanta városában álló Fox Theatre a világ talán legismertebb, de feltétlenül a legpompásabb filmszínháza. A húszas évek végén megnyitott, ötezer férőhelyes óriásmozit a hetvenes években az amerikai történelmi örökség részévé nyilvánították, így megóvva az arab palotát mintázó, mesebeli épületet a pusztulástól. Jelenleg összművészeti központként működik, ahol koncerteket, színpadi előadásokat és filmfesztiválokat tartanak.

Egy minden évben megrendezett helyi kulináris fesztivál, a „Gyilkos paradicsom támadása” keretében a Fox Theatre kurátorai olyan egyedi képzőművészeti alkotást álmodtak meg, amely egyszerre tiszteleg a filmszínház, a konyhaművészet, valamint Atlanta múltja és jelene előtt. Az ötlet a fesztivál főszponzorának, a Lexusnak is megtetszett, a megvalósításra pedig a floridai születésű, de negyed évszázada Atlantában élő és alkotó Ronnie Land (művésznevén R. Land) festőművészt kérték fel.

R. Land hosszú és termékeny pályafutása alatt következetesen mosta el a határvonalakat a magas kultúra és a tömegkultúra, a képzőművészet és az utcai művészet között. A kritikusai szerint a „Keith Harring megközelítését Walt Disney lelkesedésével” kombináló alkotó munkáival számtalan galériában és múzeumban találkozhatunk, de monumentális falfestményei vagy stencilezett munkái az USA számos városában felbukkantak már, sőt, a tévénézők a Cartoon Network felnőtt társcsatornáján vagy a Walking Dead sorozatban is találkozhattak alkotásaival. Munkáihoz elsősorban környezetéből, a közösségből merít ötletet – így született meg 2001-ben világhírűvé vált „Loss Cat” kamu-hirdetése, amelyet a világ első mémjeként tartanak számon. Lelkesen támogatja a kulturális és történelmi hagyatékok megőrzését, a gyermekek támogatását célzó szervezetek munkáját, és hangos szószólója Atlanta felvirágoztatásának.

Mivel a street art az utcán születik, R. Land nem vonult stúdióba alkotásának elkészítéséhez: kiválasztott vásznát, egy hófehér Lexus LC 500 kupét leparkolta a Fox Theatre előtt, és munkához látott. A fesztivál forgatagában járókelők ezrei haladtak el mellette, rácsodálkozva sajátos stílusára; többen meg-megakasztották az alkotás folyamatát egy selfie erejéig. A nap végére elkészült autón a Fox Theatre emblémája mellett a város kerületeinek, sportcsapatainak, valamint legjobb éttermeinek a neve vagy logója is felkerült az autóra, így teremtve meg Atlanta esszenciáját.

Az alkotás folyamata az alábbi time lapse videón követhető nyomon:

https://vimeo.com/280396920/c20b8b1216

 

Fotók: Creative Cabin, Lexus

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.22
A nyári szünet végén újra aszfalton dübörög a Rallye1 mezőnye. Ózd és Salgótarján közösen ad....
2019.08.22
Dr. Kiss Jenő nyelvészprofesszort, a Magyar Tudományos Akadémia - rendes tagját kérdeztük az....
2019.08.22
Jelenleg még néhány modellen feláras, de pár éven belül alapvető felszereltség lehet minden Hyundai....
2019.08.22
Masoumeh Rahimi Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.08.22
Rövidített munkaidő bevezetésére készül a Schaeffler német autóipari beszállító cég egy hazai....
2019.08.22
Kétsúlyos közelekedési baleset is történt kora délután. Az egyikben hat a másikban két teherautó....
2019.08.22
Izgalmas és sokrétű az automobilizmus! Ezt mutatja fel világpremierjeivel az Opel az idei....
2019.08.22
A Continental technológiai vállalat és a Vodafone telekommunikációs csoport Barcelonaban mutatta be....
2019.08.22
Három kategóriában 140 páros adta le nevezését a péntek este kezdődő és vasárnapig tartó Ózd-ralira....
2019.08.22
A Volkswagen Haszonjárművek márka az év eleje óta 300.300 kishaszonjárművet adott át ügyfeleinek.....