DFSL

Ford Driving Skills for Life - Budapest

2019.06.12.

Harmadszorra is megrendezésre kerül a Ford balesetmegelőzést szolgáló kampánya a Ford Driving Skills for Life (DFSL). Az esemény képzeletbeli startvonalát a közelmúltban rajzolták fel. Innentől kezdve lehet majd jelentkezni a szeptemberben megrendezésre kerülő eseményre.

A társadalmi szerepvállalás jegyében idén harmadszorra kerül megrendezésre az amerikai autógyártó balesetmegelőzési programja a Ford Driving Skills for Life. A negyvenhárom országot érintő globális kampánynak Magyarország 2017 óta a részese.

Amióta ez a vezetéstechnikai tréning nálunk is elindult, azóta saját gyerekemként kezelem a programot – mondta Györke Orsolya a Ford kommunikációs vezetője. Nemcsak szülőként, hanem felelős vezetőként is úgy gondolom, hogy előre kell gondolkoznunk. A statisztikák egyértelműen alátámasztják, hogy komoly feladattal állunk szembe. Magyarországon évek óta ez az első számú halálozási ok, a felmérések szerint korcsoport közel 15% százaléka okozott vagy szenvedett már el autóbalesetet. 18-24 éves korosztály közel kétszer akkora eséllyel veszíti életét a közutakon, mint a többiek, körükben Európa szerte ez a vezető halálok – tette hozzá a kommunikációs vezető.

Györke Orsolya a Ford kommunikációs vezetője

A Ford által 2003-ban indított programban világszerte egymillióan vettek részt.  Európában 2013 óta vannak Ford Driving Skills for Life tréningek. Ez idő alatt harmincnyolcezer frissjogosítványos fiatal „végezte el a kurzust”. A tréningek moduljai folyamatosan igazodnak a közlekedési körülményekhez. Az alapmodulokat olyan vészhelyezti szimulációk alkotják, mint például az alulkormányozottság, megcsúszás, vészfékezés, hirtelen irányváltás A résztvevők emellett azt is kipróbálhatják, hogy milyen külső zavaró körülmények mellett vezetni, (lásd: mobilozás) vagy azt is, hogy drog, ittas vagy bódult állapotban, hogy változik meg a reakció idő. A Ford európai kutatása szerint ugyanis a fiatalok 13% százaléka vezetett már ittasan, 8 százaléka illegális szerek hatása alatt, vagy 15 százalék pedig másnaposan.

Ebben az éveben a kerékpáros közlekedéssel egészül ki a tréning programja. Nem véletlenül, hiszen Európában csak nem 250 millióan pattannak nyeregbe. Az egyes országok presszionálják is a kerékpáros közlekedést, azonban az infrastruktúra csak nehezen követi az egyre nagyobb igényeket. A morál pedig néhol a béka feneke alatt van. A sajtótájékoztatón autósok vs. kerékpárosok kiélezett közlekedési szituációiról kaptunk egy zanzánsított videókivonatot, amiből egyértelműen kiderül, hogy mindkét oldalból hiányzik a kölcsönös tisztelet.

A helyzet normalizálásának érdekében a Ford a Ford Driving Skills for Life programjával párhuzamosan elindította „Az út mindenkié kampányát”, aminek fő üzenete, hogy összhangot teremtsen a két tábor között. Az DSFL-be integrált új modul a digitális világot használja segítségül.

A ‘WheelSwap’ segítségével láthatóvá válik, hogy milyen hajmeresztő – és mennyire életveszélyes – a másik fél számára, ahogyan az úton viselkednek. Az első felmérések azt mutatják, hogy miután az emberek mindezt megélték a virtuális valóságban, szinte valamennyien azt mondták, hogy változtatniuk kell a közlekedési szokásaikon.

De, nemcsak az elrettentés szolgálja az új állomás beiktatása a tréningbe, hanem a megelőzést is. Ehhez az úgynevezett “Dutch Reach” technikát is megismerhetik a résztvevők, ami segít elkerülni az olyan baleseteket, mint például a kerékpárosokkal való ütközés az ajtó nyitásakor, illetve megtanulják észlelni a holttérben felbukkanó kerékpárosokat és biztonságos távolságot tartani, amikor kikerülik őket.

Ford Driving Skills for Life 2017-es magyarországi debütálása óta mondhatni teltházzal üzemel, és idén is maximális létszámra számítanak. Eddig csaknem ezren próbálhatták ki magukat a kiélezett helyzetekben, amihez a márka mindig a legújabb modelljeit biztosítja. A Fiesta, majd az EcoSport után 2019-ben a Focus-ok volánja mögött próbálhatják ki magukat a jelentkezők. A négy, egyenként félnapos tréningre szeptember 21-22 kerül sor Budapesten, a Pólus Center parkolójában. Az érdeklődők már most is jelentkezhetnek rá a www.drivingskillsforlife.hu weboldalon.

A DSFL kiváló eszköz arra, hogy tovább javítsuk a fiatalok autóvezetői képességeit, különös tekintettel az európai közlekedés folyamatosan változó körülményeire. Ezzel ugyanúgy növelhetjük az ő biztonságukat, mint a többi közlekedő – köztük a kerékpárosok – biztonságát,” - zárta le az esemény felvezetőjét Györke Orsolya.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.10.17
Francia fesztiválokon hódított az önfeláldozó józan sofőr kampánya.   ..
2019.10.17
Ronaldo Cunha Dias Brazíliából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.10.17
Forgalomkorlátozásokra és közlekedési változásokra kell számítani a Hősök tere környékén a 12.....
2019.10.17
A magyar autóipar egyre több megbízást ad az iparban távfelügyeleti szolgáltatást nyújtó győri....
2019.10.17
Szalagot tűztek és rózsaszínnel világították meg az épületet a dolgozók a Bridgestone tatabányai....
2019.10.17
Személyautóval ütközött az Újszegedről Békéscsabára közlekedő motorvonat csütörtök délelőtt a Békés....
2019.10.17
"Mennyit fogyaszt az autód?" Ha sokat mondunk megdöbbennek, ha keveset, nem hiszik el. Ez egy....
2019.10.17
A Volvo Cars és a Geely azt tervezi, hogy meglévő belső égésű erőforrás tevékenységeiket egy önálló....
2019.10.17
Sosem volt még ennyire vonzó a zöld jövő: a Toyota a 2019-es Tokiói Autószalonon mutatja be....
2019.10.17
A BMW 2-es Gran Coupé világpremierjével a BMW a prémium kompakt kategóriában is elérhetővé teszi a....