finanszírozás

Ford Opció – egy új autófinanszírozási termék

2019.03.07.

Ford Opció fantázianéven a magyar autópiacon is bevezet egy újszerű finanszírozási konstrukciót a Ford Motor Company globális pénzügyi szolgáltatója a Ford Credit – jelentették be minap a cég hazai képviselői. Az autóvásárlást segítő pénzügyi termék lényege, hogy kiszámítható finanszírozás mellett gyakoribbá teheti az új autók cseréjét a vásárlók számára, ami persze a márka számára is előnyös: a sűrűbb csereciklus növeli a gyártómű forgalmát.

Szerző: Heimer György

A hazai újautó-piacon, a magánvásárlók körében ma még általános gyakorlat, hogy az áhított négykerekűt készpénzért vásárolják, a különféle hitel- és lízingfinanszírozási konstrukciók még messze nem olyan népszerűek, mint a gazdagabb nyugat-európai országokban. A hagyományos adásvételi beidegződéseken túl ebben a közelmúlt hitelmizériái is szerepet játszanak, ám a helyzet most láthatóan változóban van. Az elmúlt években újból növekedésnek indult az új autópiac: a tavalyi 168 ezer darabos személyautó- és kishaszonjármű-forgalom 17 százalékos bővülésnek felel az előzőhöz képest – nem kis mértékben a fizetőképes magánvásárlások eredményeként. Ezzel párhuzamosan – 2014 óta – erőteljes növekedés tapasztalható az autós ügyfelek számára kínált finanszírozási teremékek piacán is. A Magyar Lízing Szövetség adatai szerint 2018-ban a személyautók és a kishaszon járművek lízingpiacán a kihelyezések összege – a 2014-es évhez viszonyítva – több mint kétszeresére nőtt, meghaladta a 244 milliárd forintot. A magánvásárlói piac erősödése visszatükröződik az új gépjárművek lízingelésében is. 2016-ban a magánszemélyek révén kihelyezett finanszírozási összegek aránya 24 százalék volt, 2018-ban viszont ez a mutató már 31 százalékra emelkedett.

Ebben az élénkülő piaci helyzetben látta elérkezettnek a Ford, hogy itthon is bevezesse a Ford Opció nevű termékét. Mint ahogy a minapi beharangozó sajtótájékoztatójukon elhangzott a Ford Opció az úgynevezett PCP (Personal Contract Purchases – személyes kölcsönszerződés) lakossági finanszírozás „fordosított” változata. A nyugati autópiacokon már számos autómárka kínál valamilyen PCP-t, a Ford a magáét 1992-ben vezette be Nagy Britanniában, s ma már ott az új autók több mint 80 százalékát ilyen PCP formában hozzák forgalomba. A Ford Opció és a hozzá hasonló termékek azért bizonyultak annyira sikeresnek más európai piacokon, mert az autófinanszírozás költségét kiszámíthatóvá teszik, amellett. hogy alacsonyabb a fix havi lízingdíj és rövidebb csereciklus – hangsúlyozta Gyureskó Tamás a Ford Credit magyarországi részlegének operatív vezetője. Ennek jóvoltából – fűzte tovább – a vásárlók új Ford modellbe ülhetnek át anélkül, hogy jelentős mértékben emelkedne a finanszírozás havi költsége, vagy, hogy bajlódniuk kellene a régi kocsijuk eladásával.

Így működik a Ford Opció

Gyureskó Tamás, a Ford Credit operatív vezetője

A vásárló kiválasztja új Fordját, a finanszírozási szerződés futamidejét (37 vagy 49 hónap), a várható éves futásteljesítményt és a fizetendő önerő mértékét (20 és 30 százalék között). A Ford Credit együttműködő finanszírozó partnere, a Merkantil Bank Zrt. meghatározza a havi lízingdíj mértékét a szerződés időtartamára, és az utolsó, kiemelt lízingdíj összegét. Emellett a Ford márkakereskedő és a vevő megállapodik az úgynevezett opciós vételárban, amit a márkakereskedő a futamidő végén fizet az ügyfél autójáért feltéve, ha az autó nem lépi túl a vállalt futásteljesítményt és a futamidő végén – a kopási/elhasználódási útmutató szerint – elvárt állapotban marad a jármű. A szerződés lejártakor a vásárló két lehetőség közül választhat: újra cseréli, vagy megtartja autóját. Ha újít, a vásárló átülhet egy új Fordba a régi gépjárművének beszámítása után. Ez általában az előző autót értékesítő márkakereskedőnél történik az előre meghatározott opciós vételáron, vagy azt követően, hogy a vevő saját maga értékesítette régi autóját. Miután a vásárló rendezte a Ford Opció szerződés lezárásához szükséges költségeket, beleértve az utolsó, kiemelt lízingdíj összegét is az opciós vételárból esetleges fennmaradó összeget (beszámítási különbözet) fel lehet használni önerőként új Fordjának finanszírozásához. Ha viszont a vásárló úgy dönt, hogy megtartja autóját – feltételezve, hogy az összes havi lízingdíjat megfizette – akkor csak az utolsó kiemelt lízingdíjat kell befizetni, és övé az autó.

A Ford finanszírozási ajánlata természetesen csak a márka modelljeire vonatkozik, a cég ilyen jellegű pénzügyi szolgáltatását itthon a Merkantil Banknál lehet igénybe venni. Mindenesetre a Ford Credit bízik abban, hogy a magyar magánautósok vásárlási szokásaiban is gyökeret ver majd az olyan újszerű pénzügyi termék, mint a Ford Opció. Legfőképpen azért, mivel a nyugati tapasztalatok alapján – a ciklikus finanszírozás eredményeként – az autók használati ideje 3-4 évre csökkent, és a vásárlók akár egymás után már hatodik Fordjukat is hasonló feltételekkel finanszírozhatják.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.05.21
Korán reggel teljes szélességében lezárták az M7-es autópályát Martonvásárnál kedden, mert lovak....
2019.05.21
A 70 éves háromszoros Forma-1-es világbajnok hétfőn halt meg - jelentette kedden az osztrák....
2019.05.21
A Suzuki rendőrökkel, polgárőrökkel, mentősökkel közösen figyelmeztet a körültekintő közlekedés....
2019.05.20
A Lexus az európai piacot Japánban gyártott modellekkel szolgálja ki, az észak-amerikai ellátásában....
2019.05.20
Az Autós Nagykoalíció zászlajára tűzte, hogy a szabályok sulykolása és a logikai érvek helyett (és ....
2019.05.20
A Fraunhofer Kutatóintézet lézeres eljárást és szalagozást alkotott meg a jövő hibrid....
2019.05.20
Ilya Katz Izraelből küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....
2019.05.20
Európa egyik legnagyobb autós felmérésében folytatja sikersorozatát a Peugeot 3008. Több tízezer....
2019.05.20
- A hagyományos járművek mellett önvezető és elektromos hajtású gépkocsik tesztelésére alkalmas....
2019.05.20
A Scania működési bevétele 2019. január-márciusa között 27 százalékkal, azaz 4207 millió (3315)....