Teszt

GS, avagy a felemás autómánia

2017.10.05.

Nagy autópárti vagyok, de nem annyira nagyautó-párti, ám azért nem mondok nemet, ha van lehetőség kipróbálni egy D-szegmensű modellt.

 

 

Sportos státuszszimbólum                                                                      A szerző felvételei

A nyakatekert bevezető után jöjjön a lényeg, az új Insignia. Abból a szegmensből érkezett, mely már ránézésre is sugallja a pozíciót, mármint használójának beosztását, szóval igazi menedzser modell. A D-szegmensű flotta néhány típusa magas szintű hivatalnokokat is szolgál, szóval, több mint jármű, a szó klasszikus értelmében státuszszimbólum. Amit azért megpróbálnak a gyártók azok között is népszerűbbé tenni, akik szeretik a klasszikus kockánál vagányabb fazont. Iskolapélda erre a a Mazda 6-so, a Ford Mondeo, a VW Passatból kreált CC, valamint aktuális utódja, az Arteon. És persze az Opel Insignia, meg rajta az a plusz két betű, vagyis az GS változat.

Bő tér

A Grand Sport kupésan ferdehátú és praktikusan ötajtós. Ez azt is jelenti, hogy nem csak a hátsó ajtókra történő beszállás könnyű, de 490 literes és akár 1450 literesre bővíthető csomagtartó is jobban kihasználható.

A második üléssor lábtere még a D-szegmensben is fejedelminek számít, és a kupés fazont sem sokat vett el a fejtérből. Praktikus a hátsó traktus 40:20:40 arányú osztás is. Az 1,6 literes dízel 136 lóerőnyi teljesítménye és 320 newtonméternyi nyomatéka a kétezres percenkénti motorfordulatot átlépve rugalmasan mozgatja a másfél tonnás autót, miközben fogyasztása városban sem szökik az egekbe, ami öt liter körül értéket jelent.

Hol van a trükk?

Nagy titok nincs, inkább a sok hatékony mérnöki munka és fejlesztés a magyarázat: az új technika a GM E2XX padlólemezére épül, elődjénél nagyobb tengelytávval, jobb helykihasználással, de ami még fontosabb, hogy jóval kisebb súllyal. Az Opel Insignia Grand Sport felépítése teljesen új, tengelytávja több mint kilenc centiméterrel nőtt, miközben az autó csak 5,5 centiméterrel hosszabb, szűk centivel szélesebb és hárommal alacsonyabb elődjénél. A megváltozott arányoknak köszönhetően tágasabb és sportosabba, vagy ahogy az Opel formatervezői fogalmazták, minden eddiginél atlétikusabb és jobb fellépésű lett az Insignia. És ez nem csak a látszat, mert a hatékonyság és a súlycsökkentés, valamint a könnyű anyagok alkalmazása, - a motorháztető alumínium - 175 kilogrammos diétát eredményezett.

Start-procedúra

Nem igazán reagált villámgyorsan és a városi közlekedésben rontotta az önbizalmamat az alapjárati motorleállítás működése. A zöldítés jegyében a kuplung benyomásakor még nem, csak a fékpedál felengedésére indul azonnal a motor, ami így tovább pihenhet. Értem én, hogy ebben az időszakban így kisebb a környezetszennyezés, ám gyakorlatilag mégsem pozitív a mérleg. Mert zöldre váltó lámpánál ért néhány kudarcos indulás után inkább kikapcsoltam. Mert a fékről lelépve épp a kuplung felengedésekor indulna be a motor, ám ettől leáll az újraindítás. És újrakezdjük a start-procedúrát, miközben mögöttünk áll az autósor...

Nekem kínai

Még egy kis furcsaság: a start gomb megnyomásakor a középső (sebességmérő műszeren) a következő (start-info) üzenet jelenik meg: „Ind. el a járművet az alk. megtekint.”Hát ezt fordítást, pontosabban rövidítést nem éppen németes precizitás jellemzi, ami azért bosszantó, mert egyébként az autó több mint korrekt menedzser autó, mert lezser és sportos a formája is, ami nálam bejön, annak ellenére, hogy nagy. Nekem például az Astra is elég lenne.

Van, ami nagyon is jó

Mind városban, mind autópályán jól hangolt a kormányzás, amivel élmény akár kis ívben jobbra kanyarodni, vagy akár nagy tempónál előzni. Aki teheti, ne sajnálja rá a pénzt, mert megéri a negyedmillió forintos felárért kapható Head up kijelző, mely a szélvédőre vetítve mutatja a sebességet és fordulatszámot, valamint a javasolt sebességváltó kapcsolási irányt, a sávtartást, de ami szintén nagyon hasznos, hogy jól láthatóan megjeleníti a navigációt, ráadásul a legszélsőségesebb fényviszonyok között is mindegyik jól látható. Elől, hátul, körbe kamerarendszer, lassú manővernél nincs gond, ám a mai modellekhez hasonlóan az Insigniában is jelentősen növelik a holtteret a vastag oszlopok, különösen a két első, vagyis az A-k. Az AGR tanúsítványos ülések (Aktion gesunder Rücken – egészséges hát csoport) érezhetően kímélők és hosszú úton is kényelmesek, és ami még fontosabb, hogy védik az egészséget.

 

OPEL INSIGNIA GS

Műszaki adatok

Motor: 1598 cm3/136 LE

Hosszúság: 4897 mm

Szélesség: 1863 mm

Magasság: 1455 mm

Tengelytáv: 2829 mm

Tömeg vezetővel: 1503 kg

Csomagtér: 490-1665 liter

Fogyasztás: 4,4 liter/100 km (vegyes)

CO2 kibocsátás: 118 gr/km

V.Max: 211 km/h

Gyorsulás 0-100 km/h: 10,5 mp

Forrás: gyártó

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.09.21
Egy személygépkocsival ütközött a főváros II. kerületében - közölte a rendőrség a honlapján. ..
2018.09.21
Szeptember 20-án nyitotta meg ünnepélyes keretek között kapuit a miskolci régió új BMW és MINI....
2018.09.21
A Hyundai ezer hidrogén-üzemanyagcellás elektromos hajtású teherautó szállításáról írt alá....
2018.09.21
Slobodan Obradovic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.09.21
Elsősorban a menet közbeni mobiltelefon-használatot figyelik, de ki akarják szűrni a chatelő,....
2018.09.21
Magyarország soha nem fog olyan javaslatot támogatni Brüsszelben, amely rontaná a német, és ezen....
2018.09.21
Az útfejlesztéssel a vidéki életminőség javítása, a vidék lakosságmegtartó képességének erősítése a....
2018.09.21
Több mint hat év után történt személycsere az Opel Magyarország élén.   ..
2018.09.21
A vezetéstechnikai centrum szerepe nélkülözhetetlen az ország közlekedésbiztonságában -....
2018.09.21
Az átlagsebesség-mérés rendszerének bevezetésén dolgozik a rendőrség; az Országos Rendőr-....