Kecskemét

Itthon próbáltuk ki az új Mercedes A-osztályt – kis nagy autó Kecskemétről

2018.06.05.

A Mercedes új, Kecskeméten gyártott A-osztályába beleraktak szinte mindent, amit ma tud az autóipar. Van köztük világújdonság és jó néhány márkán belüli premier is. A szerző az első magyar rendszámos tesztmodellt futtathatta meg, május közepén.

A negyedik generáció formavilágának szinte semmi köze nincs a szakmát is alaposan meglepő elsőhöz, az érzéki letisztultságnak nevezett formanyelv már sikerrel bemutatkozott egy jóval nagyobb testvérben, a CLS-ben is. Az első lámpák kis méretükkel arculatmeghatározóak, az egész vonalvezetés harmonikus és a nálunk járt ültetett modellnél már-már sportos is. A tengelytávolság nőtt, a csomagtartó úgyszintén, immár 370 literes, a légellenállás viszont csökkent. A 0,25-ös érték nagy dobás, azaz kis szám – egészen pontosan rekord – ebben a kategóriában. Állítólag egy városi kerékpárnak is nagyobb a légellenállása – ha ül rajta valaki...A belső tér nagyon rendben van, minőségi anyagok, igényes kidolgozás jellemzi. Csak egyetlen példa: a könyöktámasz tárolója olyan csendben és akkora sebességgel nyílik ki, ami tökéletesen elegáns, de nem is bosszankodunk a lassúságán, ha tüsszentésre készülve nyúlunk oda hirtelen egy papír zsebkendőért.

Ha van igazán szélesvásznú műszerfal autóban, akkor a Mercedes új A-osztályában az van, ráadásul már érintéssel is vezérelhető a személyre szabható műszeregység és média kijelző. A kormánykerék egyenesen az S-osztályból érkezett, a négyzet alakú kis felülettel a menüben lehet barangolni, ha ujjal simogatjuk. De megy sok minden mozdulatlanul, hanggal is.Az autó új telematika rendszere alkalmazkodik a tulajdonos – vezető – szokásaihoz és ezek alapján ajánl fel rádiócsatornákat, telefonhívásokat, stb. És ez nem csak „parasztvakítás”, angol nyelvű köszöntésre tényleg megkérdezi, hogy mit tehet értük és mondjuk emeli vagy csökkenti a klímabeállítás hőmérsékletét anélkül, hogy megmozdítanánk a kezünket a kormányon. Bekapcsolja a rádiót, csatornát vált, azt máig sem értjük, hogy találta meg bemondásra a Kossuth, illetve a Petőfi adóját. A rendszer egy közeli frissítés után online lesz, s ha akkor kérünk tőle majd egy viccet, az lesz a válasza, hogy őt német emberek tervezték. De tud időjárásjelentést és útvonaltervezést is bemondásra.Az új A-osztályban is elérhető az igényesebb szélvédőre vetítés, a kiterjesztett beállítási lehetőségekkel dolgozó HEAD-UP display. Ami pedig egyenesen világújdonság: a navigációs rendszer élő kameraképre is rá tudja tenni az iránymutatást. Ez már jó nagy lépés ahhoz, hogy egy-két generáció múlva nullához közelítsen az autósok tájékozódási képessége.

Már a felsoroltak is között több olyan funkció is volt, amit eddig még nem találtunk autóban – esetleg nem volt időnk kipróbálni –, közéjük tartozik ez a fajta aktív sávtartó automatika is. A bóbiskolni kezdő sofőrnél több autó képes enyhe kormányzással sávon belül tartani az autót, a Mercedes ezt azzal fejeli meg, hogy jobbra, azaz az útról leszaladás előtt megfékezi a két bal oldali kereket és nem a kormányzásba nyúl bele. Érezhetően, figyelmeztetően, de nem olyan zavaróan, hogy egy pillanatig is azt higgyük, stabilitásáét veszítette a Mercedes. Az S-osztály szintű vezetői segédrendszer az ugyancsak aktív távolságtartó tempomattal összedolgozva az útvonal alapján kanyar előtt lassít és azt úgy veszi be.Világpremier a kiszállás asszisztenssel szerelt holtérfigyelő is, a szenzorok megállás után 2 percig még aktívak maradnak, és ajtó nyitás esetén figyelmeztetnek az érkező járművekre, kerékpárosokra. Sokáig kellett volna a sorok íróját az asztal körül kergetni, hogy ez eszébe jusson, de így, hogy mások kitalálták, csak azt mondhatja rá: okos. Eddig három biciklisre nyitotta rá majdnem az autóajtót, egyre meg sajnos rendesen…

Nem világújdonság, de egy ugyancsak egészségmegőrző funkció érkezett az A-osztályba a „felsőbb régiókból”. Az autó balesetnél, pontosabban amikor érzékelő, hogy az elkerülhetetlen, úgynevezett fehér zajt bocsát ki a hangszórókból. Ez felkészíti a fület, a dobhártyát a baleset hirtelen hanghatására, a légzsák eldurranására, s ezzel csökkenti, segít megelőzni a halláskárosodást.Kényelmi funkciót tekintve van, ahol talán túl is szaladt a Mercedes, a 64 színű LED hangulatvilágítás – ami a klíma hőfokának megfelelően is változik – nekünk már egy kicsit sok, ennyiféle hangulatot nem tudunk megkülönböztetni magunkban.

A sok high tech után nézzük, mitől megy a Mercedes. Egyik szép reményű ifjú kolléga komoly előítélettel fordult a mindössze 1,5 literes dízel motor felé, de a gyakorlati tapasztalás után némi hamut szórt a fejére. A 116 lóerős, 180d jelzésű motor nyomatékos, kulturált járású és a bőséges hangszigetelésnek köszönhetően alig szűrődik be zaj a kompakt autó belterébe. Ezzel együtt tudja a 10,5 másodperces százas gyorsulást – kézi méréssel is nagyon közeli értéket kaptunk –, és a 200 kilométer/óra feletti végsebességet.Eleinte 3 motorváltozat lesz elérhető: a próbált dízel melletti két benzines közül az A200 jelű új fejlesztésű, 163 lóerős és részterhelésnél képes a hengerlekapcsolásra. Az A250 pedig már 224 lóerős, ami sportos menetteljesítményre sarkalja a márka legkisebb modelljét. És akkor még hol van a később érkező A 35 és A 45 AMG? Dicséret vagy kritika, ez ízlés kérdése, de érdemes leszögezni, a márkának nincs háromhengeres motorja. A közeli jövőbe mutat, hogy az új padlólemezt felkészítették akkumulátorok fogadására is, nyílt titok, hogy a tanulmányként már bemutatott, tisztán elektromos hajtású verzió akár már 1-2 éven belül is kapható lesz.Hibátlan Mercedes nincs, az új A-osztály sem az, ha mégis mindenáron keresni akarunk, akkor talán a 9 millió forint feletti indulóár. Azzal együtt, hogy beleadtak apait, anyait. Ár/érték aránya a fejlesztések és a magasabb biztonsági alapfelszereltség miatt kedvezőbb a korábbi modellváltozatnál, és a hamarosan érkező A180 benzines modell kézi váltóval a mostani indulóárnál lényegesen kedvezőbb lesz.

Fotók: Török János - delmagyar.hu 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.07
Lezárták a Róna utcát a Szugló utca és az Újvilág utca között, az Egressy út felé vezető oldalon. ..
2019.12.07
Ez több mint egy könyv, ez minden korábbi magyar autókról és motorokról szóló krónikáknál gazdagabb....
2019.12.07
2019 első hat hónapjában különösen jól fogytak a villanyautók, főleg a Tesla Model 3 iránt ugrott....
2019.12.07
Tasser Friedrich Olaszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.12.07
A SUV új generációja nyerte el a 2019-2020. év Japán Autója (Japan Car of the Year) díjat a Mazda3....
2019.12.07
Még soha annyi autót nem értékesített a német gyártó egy hónapban, mint most, elsősorban a kínai,....
2019.12.07
A Magnus Aircraft Zrt. üzeme a jövő év elejétől teljes kapacitással üzemel, és már megrendelték az....
2019.12.07
A dél-koreai autógyár 51,35 milliárd dollárt szán erre a célra a következő hat évben. ..
2019.12.07
Mit tud kezdeni az európai autóipar azzal az ellenérzéssel, amely a klasszikus –belsőégésű –....
2019.12.07
A világ legnépesebb országa állami támogatást nyújthatna a jövőben az ott gyártott Tesla autókért,....