Volkswagen AG

Magyarország a VW-konszern embléma és csavarbeszerző nagyhatalma

2019.05.09.

Évente mintegy 15 millió emblémát és feliratot szereznek be a győri munkatársak a Volkswagen konszernnek, s közel 6,5 milliárd csavart. Majdnem 4-szer érnék körbe a Földet, ha egymás mellé tennénk a Győrben egy év alatt beszerzett csavarokat – tudtuk meg az Audi Hungariánál.

Nem csak országhatárokon, márkákon is átível az Audi Hungaria beszerzési tevékenysége. A győri beszerzők ugyanis – egyedülálló módon – a Volkswagen Konszern számos telephelye és valamennyi márkája számára szereznek be alkatrészeket a világ minden pontjáról.

Az AUDI HUNGARIA Zrt. beszerzési munkatársai rendkívül színes termékportfólióért felelnek: nemcsak a járműalkatrészek tartoznak felelősségi körükbe, hanem nyersanyagokat, berendezéseket, gépeket, munkaruházatot, valamint szolgáltatásokat is biztosítaniuk kell a vállalat mindennapi működése számára.

Az Audi Hungaria több mint  30.000-féle termék beszerzéséért felelős.

A csapat

Az Audi Hungaria beszerzésének története 1997-ben kezdődött. Akkor heten alkották a csapatot, míg a gyárban mintegy 1800 fő dolgozott. Ma már több mint 130 fő végzi ezt a tevékenységet, mely két évtized alatt jóval komplexebbé vált. A munkatársak közül mindenki egy-egy területe (például alkatrész, gyártási folyamat vagy szolgáltatás) szakértője.

A beszerzők ugyanis nem régiókra és területekre specializálódnak, hanem termékekre, amelyeknek minden apró jellemzőjét, specifikációját, sőt a gyártási technológiáját is ismerniük kell. Ebből fakadóan munkájuk rendkívül szorosan összefonódik a különböző társterületek munkájával: egy beszerzési döntésnél ugyanis figyelembe kell venni többek között a minőségbiztosítás, a logisztika, a fejlesztés, valamint a fenntarthatóság szempontjait is.

Specialitásuk: a rögzítéstechnika: közel 6,5 milliárd csavar/év

Majdnem 4-szer érnék körbe a Földet, ha egymás mellé tennénk a Győrben egy év alatt beszerzett csavarokat.

Az ember hajlamos átsiklani az apró részletek felett, pedig a lényeg sokszor pont ezekben rejlik. Belegondolt már valaha, milyen fontos szerepet játszanak egy jármű esetében a csavarok és egyéb rögzítések? Apróságok, nélkülük azonban nem készülhetne se motor, se jármű. Aggodalomra azonban semmi ok, e kulcsfontosságú alkatrészek a lehető legjobb kezekben vannak: az Audi Hungaria a rögzítéstechnika specialistájának számít, ami nem kevesebbet jelent, mint hogy minden egyes csavart, ami a Volkswagen Konszern 45 telephelyének bármelyikén konszernautóba kerül, a győriek szereznek be.

Mivel a rögzítéstechnika az autógyártás egyik folyamatosan fejlődő területe, a kollégák külön figyelmet fordítanak a legújabb megoldások felkutatására. Ezen apró alkatrészek beszerzésénél ugyanakkor mind fontosabb szerepet játszik a költséghatékonyság és a fenntarthatóság – ha azt is eláruljuk, hogy évente átlagosan közel 6,5 milliárd csavar beszerzése történik, mindjárt érthetővé is válnak ezek a törekvések.

Évente mintegy 15 millió emblémát és feliratot szereznek be a győri munkatársak.

A Volkswagen Konszern magyar beszállítói

Ez idáig kevés szó esett hazánkról, pedig a honi beszállítók fontos szerepet játszanak a konszern működésében. A határainkon belül működő vállalkozások foglalkoztatása egyfajta szívügye is a vállalatnak. Az Audi Hungaria mindennapjaihoz szükséges eszközök és szolgáltatások beszerzését végző általános beszerzés mintegy 2000 beszállítója közül 980 magyar. Ha pusztán a gyártásra, vagyis a szériaalkatrészekre fókuszálunk, ott már kevesebb, összesen 52 hazai partnert találunk.

Az Audi Hungaria beszerzési munkatársai előtt nincsenek határok – és ezt most szó szerint kell érteni. A győriek 2018-ban világszerte közel 50 ország összesen 1797 beszállítójával jegyeztek együttműködési megállapodást. A legtávolabbiak ezek közül: Japán, Kína, Tajvan, Malajzia, Brazília, Mexikó, az Amerikai Egyesült Államok, valamint Kanada. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a győriek gyakorlatilag a világ minden szegletéből a világ minden pontjára intéznek beszerzéseket. Ez persze nem jelenti azt, hogy az alkatrészek a világot keresztül-kasul bejárva jutnak el a gyártótelephelyekre. A logisztikai költségek optimalizálása érdekében a vállalat elsősorban a helyi piacokról keres beszállítókat, vagy arra ösztönzi a meglévő partnereket, hogy gyáraikat a felhasználók közelében építsék fel.Az Audi Hungaria beszerzésének további különlegessége, hogy a megbízások nemcsak földrészeken, de márkákon is átívelnek. A győri munkatársak szerzik be például a konszern több márkája számára az emblémákat. Ennek köszönhetően jelentős szinergiák használhatók ki például a hatalmas megrendelési volumenekből adódóan.

2018 kihívása: az e-motor

A tavalyi év nemcsak a gyártás számára jelentette egy új korszak kezdetét. Az elektromos motorok sorozatgyártása a beszerzést is új kihívások elé állította, hiszen ehhez a termékhez egészen új alkatrészek beszerzésében kellett rutint szerezni. Ez mindenekelőtt rengeteg tanulást jelentett a munkatársak számára, de a feladatra legalkalmasabb beszállítók felkutatása sem volt éppen egyszerű. Az e-mobilitás területén a győri munkatársak kapták feladatul például az elektromos motorokhoz szükséges rézdrótok beszerzését – nemcsak a győri gyártás, hanem az egész Volkswagen Konszern számára. A 2018-ban felépített kapacitás éves szinten mintegy 300 tonna rézdrót beszerzését jelenti.

 

Grafikák: Audi Hungaria

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.12
A Wizz Air, Európa legzöldebb* és Kelet-Közép-Európa legnagyobb diszkont légitársasága a mai napon....
2019.12.12
Attól, hogy ugyanaz marad a neve, még nem marad ugyanaz egy autó. A mai Opel Vivaro szinte semmiben....
2019.12.12
Számtalan dolgon átment, mégis egy firkantástól lehet felbecsülhetetlen értékű egy aukción feltűnt....
2019.12.12
Sergei Belozerov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.12.12
Míg a férfiak több mint 92%-a saját maga intézi az autó téli felkészítését, addig ez a nők esetében....
2019.12.12
A szakértők szerint a színek befolyásolni tudják hangulatunkat, reakcióinkat, és még azt is, hogy....
2019.12.12
Három riválisához hasonlóan a hétvégi malajziai fordulóban megnyerheti a túraautó-világkupa (WTCR)....
2019.12.12
Az ICDP régóta foglalkozik a kereskedések minden formájával, legyen szó hagyományos....
2019.12.12
A tavalyinál biztonságosabb évet zárhat a légiközlekedés, a balesetek és az áldozatok száma is....
2019.12.12
Teljes gőzzel megy az ADAC Opel e-Rally Cup versenysorozatra készülő Opel Corsa-e Rally átfogó....