Mazda

Mazda 3 teszt: még mindig etalon

2019.08.08.

Ütős lett az új hármas Mazda, formavilága finomodott és illeszkedett a márkaarculathoz, benzines fronton pedig maradt a szívómotor. Szerencsére.

Hogy néz ki?

Az első Mazda 3-at 2003-ban vezették be a piacra, azóta több mint hatmillió talált gazdára. A kodo (a mozgás lelke) formanyelv legújabb megjelenítésében kisebb szerepet kapnak az élek, a határozott vonalak, sokkal inkább ecsetvonásokat vélünk felfedezni a csillogó karosszérián. Szélesége 1797 milliméter, tengelytávja 2725 milliméter, hossza 4459 milliméter, magassága 1440 milliméter. Az újdonságot teljesen új alapokra építették, a korábbi Mazda 3 karosszériájából a prágai nemzetközi bemutatón elmondottak szerint semmilyen elemet nem mentettek át.

Ahogy a karosszériánál, úgy a világítótestek kialakításánál is csak a lényegre figyeltek a tervezők. Úgy érezték, hogy a dizájnt a minimálisan szükséges elemekre – a fényforrásra, a lencsékre és az alapra – korlátozva érhetik el a vágyott letisztult, szépséges megjelenést. A vágy és a vágy tárgya amúgy fontos fogalmak a Mazdánál, amely úgy definiálja a prémiumot, mint amire az emberek vágynak. Ha az emberek vágynak a megújult, kifogástalan minőségben gyártott új Mazdákra, akkor innentől kezdve az a Mazda prémium. Nem árban és presztízsben szeretnék beérni a prémium kategória Audijait, Mercedeseit és BMW-it, hanem az emberek vágyába szeretnének beférkőzni.

Az utasteret a végtelen letisztultság jellemzi, a kezelőfelületet vízszintes szimmetriában rendezték el, középpontban a vezetővel. Minden egyes elem közvetlenül a vezető felé fordul. Az újonnan tervezett váltókar kétrétegű öntési eljárással készült. Lézerrel gravírozott, fekete rétegét egy második, átlátszó réteg fedi, ami fényes fekete felületet eredményez és mélységet kölcsönöz az elemnek.

A saját fejlesztésű alapkivitelű, 8 hangszórós audiorendszer háromutas kialakítású: az első tűzfal két oldalán 3 literes mélyhangszórók, a háromszögben 2,5 centiméteres magashangszórók, míg az első és hátsó ajtók borításának felső részén egy-egy 8 centiméteres középhangszóró található. A 12 hangszórós Bose audio-rendszer ezt egy 8 centiméteres központi hangszóróval, két hátsó háttérsugárzóval, valamint egy mélynyomóval egészíti ki. A rendszer egyedi hangolása még erőteljesebb mélyhangokat és még kiválóbb hangminőséget tesz lehetővé. A zajok és rezgések csillapításában kulcsfontosságú szerepet játszó szigetelések tökéletesítése érdekében az új Mazda 3 fedélzetén a Mazda történetében először olyan kettős falú szerkezetet találunk, amelynél hézag található a padló és az azt borító szőnyeg között. Azáltal, hogy a szőnyeget és a karosszériapanelt két falnak tekintették, majd azokat a szőnyeghez rögzített rostos anyag jellemzőihez igazodva alakították ki, azonos tömeg mellett biztosít hatékonyabb zajcsillapítást. Ahol csak lehetett, a szőnyegeken található lyukak számát is csökkentették, ezzel számottevően javítva a hangszigetelés hatását.

Alapáras vetített (lapkára) kijelző, a műszeregység és a központi kijelző új kialakítást kapott, így pontosabban jelenítik meg az információkat, az alkalmazott betűtípusokat egységesítették. Az új Mazda 3 8,8 hüvelykes, széles formátumú központi kijelzőt kapott.

Utastere szűkebb elődjénél, pedig a változatlan hossz mellett 25 milliméterrel nőtt a tengelytáv. Főleg a hátsó ülésen lett az elődnél nyomasztóbb a hangulat.  Csomagtartója átlagos, 358 literes, támladöntéssel 1 köbméteres hellyel gazdálkodhatunk.

Hogy megy?

A hármas Mazda benzinmotor-kínálatát kétliteres 122 lóerős, szívó Skyactiv-G erőforrás alapozza meg. Optimalizált szívótorok- és dugattyú-kialakítást kapott, a menetdinamikát, az üzemanyag-fogyasztást és a környezeti kompatibilitást osztott üzemanyag-befecskendezéssel és a hűtőfolyadék áramlását szabályozó szeleppel javítják. Elődjéhez képest 3 newtonméternyi plusz forgatónyomatéknak (213 Nm) örülhetünk, de a váltó megváltozott áttételei miatt ettől nem lett egy hangyányit sem gyorsabb a hármas, hanem jelentősen belassult, a korábbi 8,9 másodperces százas sprintet 10,4 másodperc alatt teljesíti, ami, valljuk be, a lassúbb járművek ligája. A végsebessége sem éri el a 200 kilométer/órát, 197-nél elhagynak a riválisok.

Stop-startja ösztönösen dolgozik, akkor kapcsolja be a motort, ahogy a gázra lépünk. A kétliteres motornak csökkent a kompressziója, kapott egy 24 voltos lágy hibridrendszert és két hengert képes állandó terhelésnél le is kapcsolni. Én ezekből semmit nem vettem észre, a teszt első felében meg is döbbentett a 10 liter körüli fogyasztás, de szerencsére a teszthét végére 7,1 literre húzódott vissza az étvágya.

Milyen vezetni?

Mivel a gyenge szívómotor túl sok vezetési élménnyel nem kecsegtet, nézzük inkább, fizikailag milyen adottságokkal rendelkezik az új hármas. Az A oszlopot 50 milliméterrel hozták közelebb a vezetőhöz az elődhöz képest, a motortetőt pedig 20 milliméterrel vitték lejjebb. Előrefelé javult a kilátás, hátra azonban a vaskos, gömbölyödő C oszlopok jelentősen kitakarják a mögöttes teret. A kormánykerék hosszirányban a korábbinál 20 milliméterrel nagyobb tartományban (összesen 70 milliméteren) állítható, így pontosabban szabályozható a vezetői helyzet. Emellett mostantól alapkivitelben állítható az első ülések ülőlapjának szöge. Apropó ülések. A 30 éve a céget szolgáló Beppu-san, a Mazda 3 program menedzsere, a modell atyja, a prágai bemutatón nagyon fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy mennyire odafigyeltek az ülésekre. Különleges alapszerkezete segít fenntartani a gerincoszlop természetes S-alakú görbületét. Az ülőlap és a háttámla alsó része megtámasztja a medence alsó és felső szakaszát, valamint a combot, így függőlegesen tartja a medencét, míg a háttámla felső része a bordakosár tömegközéppontjánál nyújt megtámasztást. A szerkezet lehetővé teszi, hogy a vezető medencéjének és gerincének ösztönös elmozdításával stabilizálja fejét, és fenntartsa az egyensúlyi állapotot. A végső cél persze a vezetés természetes élményének a fokozása.

A karosszéria a Mazda egyenes energiaelvezető szerkezetének és folytonos gyűrűs struktúrájának a továbbfejlesztése. Az előző karosszériánál alkalmazott függőleges és oldalirányú kapcsolatokat az első elemeket a hátsókkal összekötő, új kapcsolódások egészítik ki, többirányú gyűrűs szerkezeteket hozva létre. Ezzel nőtt a vázszerkezet szilárdsága, az energiát késlekedés nélkül adják át egymásnak az elemek, így a lengéscsillapítók és abroncsok maximális hatékonysággal dolgozhatnak. Mivel az útfelület felől érkező energiát precízen programozott pontokon veszi át a karosszéria, elnyeléséről pedig új fejlesztésű csillapító szerkezet gondoskodik, a zajokat keltő rezgéseket a jármű tömegének növelése nélkül lehetett mérsékelni.

Szerencsére nincs súlyos következménye annak, hogy a japánok lecserélték az előd multilink hátsó futóművét egy olcsóbb tömegmegoldásra, a csatolt hosszlengőkaros híd általános ebben a méretkategóriában. Kanyarban rossz úton ennek megfelelően el is pattan az ideális ívről.  Azért csatolt lengőkar, mert az jó és csendes - ezt válaszolta Beppu-san arra a kérdésre, hogy miért torziós rudazatot használtak a hátsó futóműben. Az erőhatásokat a rugózott tömeg felé időben elnyújtva átadó felfüggesztés elöl MacPherson rugóstagokat, hátul frissen kifejlesztett csatolt hosszlengőkarokat alkalmaz. A perselyek belső szerkezeténél alkalmazott új, gömbölyű szerkezet és az új futómű-geometria együttesen az erőhatások késlekedés nélküli átvitelét, illetve lineáris működést tesznek lehetővé.

Mennyibe kerül?

Két felszereltségben és négy választható csomaggal érhető el a Mazda 3, ára 122 lóerős kétliteres szívó benzinmotorral 7 millió 44 ezer 900 forinttól indul, tarsolyában a G-vectoring nyomatékvektor szabályzással, szintén mindenképp jár. Kanyarogni nagyon szerettem vele, minden körforgalomban úgy éreztem, nekem itt van teendőm: nagy tempóval estem be, de Mazda bírta. Hogy miért? Erre való a G vektoring.  A kézi váltó parádésan precíz, élmény vele a kapcsolgatás, de akinek ez kín, van automata is. Minden motor- és felszereltségváltozathoz elérhető a korábbi hatfokozatú automatikus váltó, amelynek felára 750 ezer forint.

Alapfelszereltsége igen gazdag, már a belépő szinten minden lámpa LED-es, de kapunk elektromosan állítható, fűthető, automatikusan behajló tükröket, vetített kijelzőt, 8,8 hüvelykes színes központi kijelzőt, digitális műszerfalat, kulcsnélküli indítást, kartámaszt, négy elektromos ablakot, magasságban állítható utasoldali ülést, 60:40 arányban dönthető hátsó üléseket, oldal és függönylégzsákokat, vezető oldali térd légzsákot, keréknyomás ellenőrző rendszert, manuális klímát, nyomatékvektorálást, emelkedőn elindulást segítő rendszert, eső- és fényérzékelőt, városi vészfék asszisztenst gyalogosvédelemmel, holttérfigyelő és keresztirányú forgalom figyelő rendszert, sávtartó automatikát, adaptív tempomatot, intelligens sebesség asszisztenst, intelligens fékrásegítőt, táblafelismerő rendszert, távolságifényszóró vezérlést, fáradtságra figyelmeztetőt, tolatóradart (hátul), Apple Carplay / Android Auto kompabilitást, digitális rádiót, navigációt, 16 hüvelykes könnyűfém keréktárcsákat. A 450 ezer forinttal drágább Plus felszereltség 18-as kerekeket, fűthető első üléseket, fűthető kormánykereket, kétzónás automata klímát, első tolatóradart, kulcsnélküli nyitást, tolatókamerát, automatikusan sötétedő külső és belső visszapillantó tükröt sorol. A 12 hangszórós Bose hangrendszerért 150 ezer forintot kell fizetni, adaptív fényszórókat csomagban 360 ezerért kapunk, bőrüléseket (elektromos állítással, a vezető oldalalán memóriával) 450 ezerért, 360 fokos kamerarendszert, kamera alapú fáradtság figyelőt, első és hátsó keresztirányú forgalmat figyelő rendszert fékező funkcióval és hátsó városi vészfék asszisztenssel 270 ezer forintért vásárolhatunk.

A tesztautónkat felszerelték a Mazda frissen kifejlesztett vezetőfelügyeleti rendszerével, amely egy infravörös kamera és egy infravörös fényt kibocsátó dióda segítségével felügyeli menet közben a vezető állapotát. A szemhéjak nyitottságából, a pislogások sűrűségéből, illetve a száj és az arc helyzetéből megállapítja, mennyire fáradt vagy kimerült a vezető.  Emellett a vezető szemvonalát és szemmozgását is nyomon követi, így észleli, ha a vezető nem figyel. Amennyiben a rendszer veszélyesnek ítéli meg a helyzetet, hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, és az intelligens féktámogatással (SBS) együttműködve lerövidíti a lassításra figyelmeztető hangjelzés aktiválásának idejét.

Az új Mazda 3-hoz keresztirányú forgalomfelügyelet (FCTA) elöl is elérhető. A rendszer újonnan beépített első oldalsó radar segítségével észleli a bal vagy jobb elülső holttérből érkező gépjárműveket, és felhívja azokra a vezető figyelmét. Ezzel elkerülhetővé válik az egyik leggyakoribb baleseti forma: amikor részben beláthatatlan T-kereszteződésbe hajtunk be autónkkal. Forgalomkövető sebességtartóval is felszerelték (CTS). A CTS pihentetőbbé teszi a közlekedést: automatikusan szabályozza a gyorsítást, a lassítást és a kormányzást az autópályán előforduló torlódások során. A rendszer olyan helyzetekben is biztonságosabbá, megnyugtatóbbá és kényelmesebbé teszi a vezetést, amikor a körülmények a támogatott funkciók folyamatos kezelését tennék szükségessé.

Nagy mértékben növelték a passzív biztonságát is a hármasnak, az előző generációs modell 3 százalékról 30 százalékra nőtt a 980 MPa vagy magasabb besorolású, ultra nagy szakítószilárdságú acél anyagok részaránya. Ez az új, harmonika szerűen deformálódó oldalsó hossztartókkal és kereszttartóval egyetemben a becsapódás erejének ellenálló karosszériát, valamint az energiát hatékonyan elnyelni képes vázszerkezetet eredményez.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.11.13
Nitrogénszennyezés csökkentése érdekében országosan legfeljebb óránként 100 kilométerre csökkenti a....
2019.11.13
A XX. század elején az autóipar fejlettsége miatt, a két világháború között pedig a kedvező....
2019.11.13
Bemész a szalonba és veszel egy olyan autót, ami induláskor kétkerékre áll, megálláskor pedig....
2019.11.13
Sergey Drozdov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.11.13
Legkevesebb 12 halottat követelő buszbaleset történt a szlovákiai Nyitragerencsér közelében szerdán....
2019.11.13
Idén jubilál a Toyota Racing Development, közismertebb nevén a TRD. A gyári tuning- és sportrészleg....
2019.11.13
A Ford látványosan bizonyította hibrid hajtású autóinak 5 csillagos biztonságát, hiszen a vadonatúj....
2019.11.13
Több mint 20 milliárd forint értékben 352 új autóbusz megvásárlásáról kötött szerződést a Volánbusz....
2019.11.13
Nem foglalkozik olyannal, ami nincs legalább 3-4 tonna – így vonhatunk konklúziót, ha....
2019.11.13
Jelentősen és tartósan csökkent a várakozás a járművezetői vizsgákra a Közlekedési Alkalmassági....