baleset-megelőzés

Még egy sávváltás is veszélyes lehet!

2015.06.07.

A közelgő nyaralási szezon alkalmából a Continental Hungaria Kft. és az ORFK-OBB közösen hívták fel az autósok figyelmét a leggyakoribb mulasztásokra és az ebből adódó balesetekre. A nyári hónapok során autósok ezrei indulnak útnak belföldi vagy külföldi pihenésre. A gondtalan vakáció érdekében azonban fontos a gumiabroncsok nyomásának, profilmélységének és állapotának, valamint a futómű egyes alkatrészeinek ellenőrzése – derült ki a Pappas Auto Magyarország Kft. telephelyén megrendezett eseményen.

Sokan nincsenek tisztában vele, de a tartós hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni. Ilyenkor a hőség gyengítheti a szellemi teljesítőképességet, egyeseknél tompaságot, közönyösséget, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet válthat ki, emellett jelentősen megnő a rosszullétek száma. „Lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk kipihenten volánhoz ülni és a nyári melegben gyakrabban álljunk meg pihenni, felfrissülni. Emellett fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot az utazás ideje alatt és lehetőleg mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital a gépkocsiban” – hívta fel a figyelmet Kiss Csaba r. alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának, valamint az Autópálya- felügyeleti és Balesetmegelőzési Osztály vezetője. Hozzátette: lehetőleg ebben az időszakban az autósok legyenek még türelmesebbek, vezessenek kissé lassabban és tartsanak minél nagyobb követési távolságot!

„A gumiabroncsok nem megfelelő állapota miatt bekövetkező közlekedési balesetekről nem áll rendelkezésre részletes statisztika, azonban becsléseink szerint egy évben több száz közlekedési baleset kialakulásáért a kopott, nem megfelelő légnyomású, illetve nem az évszakhoz illő gumiabroncsok tehetők felelőssé” – hívta fel a figyelmet Menkó Illés, a Continental Hungaria Kft. műszaki szakértője. Hozzátette: Magyarországon évente átlagosan legalább 25-30 esetben a defekt nevezhető meg balesetet okozó tényezőként. A biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen a járművek felszerelése az évszaknak megfelelő gumiabroncsokkal. A nyári abroncs összetételéből adódóan jobb tapadást biztosít nyári körülmények között, mint a lágyabb keverékkel készülő téli gumi, amelyet elsősorban a csúszós, havas utakra terveztek.

Az abroncsok a nyári hónapokban megnövekedett terhelésnek, illetve magas hőmérsékletnek vannak kitéve, ezért indulás előtt különösen fontos azok alapos ellenőrzése. A nyomásérték ellenőrzését mindig indulás előtt szükséges elvégezni, mivel a gyártók által megadott értékek a gumiabroncsok hideg állapotára vonatkoznak. „Az alacsony nyomás nem csak a gördülési ellenállást – és ezzel az autó fogyasztását – növeli meg, de az autó stabilitását is hátrányosan befolyásolja. A fokozott melegedés pedig defekthez vezethet és akár balesetet is okozhat” – tette hozzá Menkó Illés.

A Continental vizsgálatai arra világítottak rá, hogy a szükségesnél 0.2 bar-ral alacsonyabb nyomás 1%-kal magasabb üzemanyag-fogyasztást, valamint 10%-kal rövidebb élettartamot eredményezhet. A 0.6 bar-ral kisebb gumiabroncsnyomás esetén pedig 4%-kal nőhet az üzemanyag-felhasználás, valamint az előírtnál jóval alacsonyabb légnyomás miatt akár 45 százalékkal csökkenhet a gumiabroncs élettartama. A nem megfelelően beállított gumiabroncs-nyomás ugyanakkor a jármű kezelhetőségére is hatással van, hiszen kizárólag az optimális nyomással rendelkező gumiabroncsok nyújtanak kiegyensúlyozott viselkedést.

Szükség lehet az ellenőrző szervizre

Nyáron a turista övezetekben, valamint az autópályákon és a forgalmasabb főútvonalakon a megnövekedett forgalom miatt nagyobb figyelemre van szükség a sofőrök részéről.  Ebből kifolyólag fontos, hogy az autósok türelmesebben és óvatosabban vezessenek a korábbi hónapokhoz képest. „A melegebb évszakban gyakrabban fordulhatnak elő meghibásodások, még akkor is, ha az autó egyébként megfelelő műszaki állapotban van. A balesetek elkerülése érdekében ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az abroncsok ellenőrzése mellett a fékek, a fényszórók, a kormánymű és a lengéscsillapítók vizsgálatára is” – hívta fel a figyelmet Varga Zoltán, a Pappas Auto, szervizüzletág-vezetője.

A legjobb biztonsági koncepció is csak akkor ér valamit, ha működnek a vezetéstámgató rendszrek.  Ennek alapja a rendszeres karbantartás, melyben a Pappas Auto immár 25 éves múltra tekint vissza, ugyanis a Pappas Csoport 25 éve van jelen Magyarországon, Pappas Auto Magyarország Kft-ként pedig idén 10 éves jubileumát ünnepli. A 11 márkaportfólióval rendelkező cég vezető márkája a Mercedes-Benz. A Mercedes-Benz számos úttörő megoldással és technológiával mindig is új mércéket állított fel a gépjárműbiztonság és a menetkomfort területein. A Mercedes-Benz Intelligent Drive még egy lépéssel továbbment.

A fokozatosan komplexebbé váló közlekedés egyre nagyobb követelményeket állít a sofőr és a gépjármű felé. Hogy ezeknek a kihívásoknak megfelelhessenek, a Mercedes-Benz Intelligent Drive által gépjárművének biztonsági és asszisztens rendszerei pontosan egymáshoz vannak hangolva. Ezáltal a vezetőt optimálisan támogatja az autó, hogy a helyzeteknek megfelelően reagálhasson. Így a Mercedes-Benz Intelligent Drive mérföldkőnek számít az autonóm, balesetmentes közlekedéshez vezető úton, és új kilátásokat helyez előtérbe a jövő mobilitásával kapcsolatban.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.03.19
Megkezdődött az M4 gyorsforgalmi út Cegléd és Abony közötti 17,6 kilométeres szakaszának és a....
2018.03.19
Több mint két évtizeddel ezelőtt a világ, akkor még nem legnagyobb, csak egyik legjelentősebb aut..
2018.03.19
A tervezettnél tíz nappal korábban, már a hét közepétől használatba vehetik az autósok a 47-es főút....
2018.03.19
Sikeres 2017-es üzleti évre tekint vissza a Volkswagen márka: összesen 6,23 millió járművet....
2018.03.19
Átmenetileg még télies útviszonyokra - havas, latyakos szakaszokra - lehet számítani a....
2018.03.19
Március 24-én, szombaton felsővezeték-karbantartást végeznek a budapesti Nyugati pályaudvaron,....
2018.03.19
Kisbusz és tehergépkocsi ütközött össze Kondoros és Békéscsaba között, a 44-es főúton hétfőn kora....
2018.03.19
  Vannak még járhatatlan utak az országban. Újraindult viszont hétfőn a vonatközlekedés. Továbbra....
2018.03.18
Március 8. és 18. között került megrendezésre az idei Genfi Autószalon. A #GimSwiss hastag-elt....
2018.03.18
A rendkívüli időjárás miatt vasárnap 300, szombat óta 440 beavatkozást végeztek a tűzoltók, elzárt....