Mercedes

A Mercedes magabiztos mosolya

2018.10.05.

Nagyon régóta vártam arra a pillanatra, amikor kedvenc prémium márkám a Mercedes végre előáll első, igazi villanyautójával. Mert, bár a B osztályból jelenleg is kapható elektromos hajtású verzió, jól tudjuk, az igazi villanyautók már elektromosnak születnek, annak is tervezik őket. Most tehát végre megérkezett, hűtőrácsán széles, kaján mosollyal a Mercedes elektromos almárkája az EQ első modellje az EQC, amely a manapság oly népszerű SUV-ik formavilágát és kényelmét ötvözi villanyhajtása. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Örülök, hogy a gyakran 100-150 éves múltra visszatekintő, tradicionális márkák is felzárkóznak lassan az elektromos technológia műszaki élvonalához. Nekem ugyanis furcsa, felemás érzéseim voltak a technológiát, a piacot és a közbeszédet eddig uraló Tesla-val. Egyik oldalról örvendetesnek tartottam azt a bátor úttörő szerepet, amit Elon Musk start up-ja felvállalt az elektromos mobilitásban, új szemlélet, új műszaki alapok, új stílus, ami kétségtelenül hozzájárult ahhoz, hogy végre divattá váljon és elterjedhessen a villanyautó. Ugyanakkor az idő előre haladtával egyre inkább érezni lehetett a vállalati kultúrából hiányzó 100-120 évet. Sokan óriási lelkesedéssel fogadták amikor Muskék merő marketing megfontolásból kilőttek egy Tesla-t az űrbe. Nekem viszont inkább az jutott az eszembe: helyes-e egy, a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot elsőrendű fontosságúnak tekintő cégnél marketing megfontolásból űrszemetelni? Fura és visszatetsző volt az a rosszízű vita is, amikor Elon Musk nemes egyszerűséggel lepedofilozta azokat a thaiföldi búvárokat, akik éppen vízzel elárasztott barlangból mentették gyermekek életét. És azt sem tartottam túl jó poénnak, amikor a magát minden áron extra vagánsnak láttatni akaró Tesla vezér élő adásban kábítószerezet, hogy nyomatékosítsa mennyire extravagáns. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Nekem az is nagyon furcsa, hogy nem nagyon vannak Tesla márka kereskedések, márka képviseletek, szervízek. Értem én, hogy az új idők, új megoldásokat kívánnak, én mégis szívesebben vásárolok úgy autót, hogy elmehessek valahová megnézni. Szerintem egyébként ez az igény 100 év múlva az űrkorszak emberében is meglesz, ha majd az elektromos repülő autó kínálatból akar válogatni...

408 lóerő, 500 km hatótáv, 180 km/h-ra lekorátozott végsebesség, négy kerék hajtás, önvezető funkciók, 5 másodperces gyorsulás 0-100-ra. Ezek a Mercedes EQC alap paraméterei, amelyek azt jelzik, hogy a világ talán legnagyobb presztizsű autógyára néhány éves tétovaság után felzárkózott a villanyautók ikonjának kikiáltott Tesla-hoz. Ha hiszünk abban, hogy a Mercedes-nél ez még csak a kezdet, azt kell feltételeznünk, hogy hamarosan "visszaáll a világ rendje". Várhatóan a tradicionális gyártók évszázados műszaki kultúrájukra esztétikai hagyományaikra alapozva visszaveszik a kezdeményező szerepet a villanyhajtás terjesztésében és terjedésében az autóiparban. 

Ha ez így lesz, én bizonyosan szívesebben választok elektromos autót a Pappas elegáns szalonjában egy kávé mellett, kifinomult úri környezetben, mint egy alkalmazáson keresztül a monitor előtt ülve. Ráadásul sokkal szívesebben ülök egy olyan autóban, amelynek arca és márka nagykövete az állat- és környezetvédő, vegán négyszeres világbajnok Lewis Hamilton, vagy éppen a kétszeres Európa bajnok szintén állatvédő Kiss Norbi, mint annak a márkának a modelljében amelynek show manje maga a tulajdonos Elon Musk, aki a sértő és megalázó twitter üzenetekben látja a hatásos marketing legjobb eszközét.  

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.10.18
Egy autóbusz és egy személyautó ütközött össze az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán -....
2018.10.18
A gyanú szerint mintegy 600 millió forintnyi adó befizetését kerülte el két autókereskedő, az....
2018.10.18
A napokban történt egy eset, ahol egy sofőrszolgálatos nő totálkárosra törte a rábízott gépkocsit.....
2018.10.18
​​​​​​​A kampányban részt vevő gépjárművezetők térítésmentesen vizsgáltathatják át autójuk....
2018.10.18
Az M5-ös autópálya irányába tartó oldalon, a 26. kilométernél egy teherautó és egy személyautó....
2018.10.17
1912 nyarán, a Királyi Magyar Automobil Club szervezésében közel húsz bátor magyar és külföldi....
2018.10.17
Több millió eurós befektetéssel Érden építi fel új központját és tesztbázisát a járműipari AVL....
2018.10.17
Az Orosz Gépjárműgyártók Szövetsége (AEB) bejelentette, hogy 2018 szeptemberében az orosz autópiac....
2018.10.17
Újabb medvét gázolt el egy kamion szerdán a romániai A1-es (dél-erdélyi) autópálya Szeben megyei....
2018.10.17
Sergei Semendyaev Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....