beruházás

Mexikóból jelentjük: felavatták az Audi új gyárát

2016.10.01.

Magyar idő szerint péntek este felavatták az Audi új mexikói gyárát San José Chiapa-ban. A beruházás egymilliárd euróba került. Az ingolstadti autógyár első mexikói gyárában az új generációs Audi Q5-ösöket gyártják, az éves kapacitás 150 ezer autó.

Munkatársunk jelenti Mexikóból

A mexikói gyár mérföldkő a vállalkozás történetében, és fontos lépés a nemzetközivé válás útján – hangsúlyozta a megnyitó ünnepségen Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke. A rendezvényen Mexikót Enriuqe Pena Nieto államelnök képviselte volna, ő azonban az utolsó pillanatban lemondta a részvételt, mivel Simon Peresz jeruzsálemi temetésén vett részt. A mexikói kormányt a megnyitón a gazdasági miniszter képviselte.

Nem legördült, hanem leereszkedett az első autó az Audi mexikói gyárában.

Lenyűgöző látványt nyújt az Audi México új gyára, amely a fővárostól, Mexikóvárostól körülbelül kétszáz kilométerre fekszik. 460 hektáros területen, hegyek között terül el az impozáns létesítmény, maga a gyárterület 200 hektáros, van tehát hely a bővítésre. Teljes mértékben zöldmezős beruházásnak számít és teljes értékű járműgyár, akárcsak az Audi Hungaria győri gyára.  Vagyis helyet kapott a gyárban présüzem, karosszéria gyártás, van lakkozó és összeszerelő üzem is.

Az avató díszvendégei.

Pontosabban annyiban különbözik az Audi mexikói és magyar leányvállalata, hogy itt Mexikóban nem gyártanak motorokat. Első körben a Volkswagen itteni gyára szállítja az új generációs Q5-ösökben a motort, a következő évtől azonban az Audi Hungaria motorjait is beépítik a Mexikóban készülő autókba.

Az Audi México első körben 3300 embert foglalkoztat, ez a létszám azonban hamarosan 4200-ra növekszik.

Az új generációs Q5-ösöket nem csak Dél- és Közép-Amerikában, hanem az egész világon forgalmazzák. Ez a modell az Audi abszolút sikermodellje, elődjeiből eddig 1,6 millió darabot adtak el világszerte.

Hatalmas területen, hegyek között fekszik a mexikói Audi-gyár.

Hubert Waltl termelésért felelős igazgatótanácsi tag azt emelte ki a megnyitón, hogy az Audi mexikói gyára az első olyan  gyár, amelyet virtuálisan terveztek meg.

Az Audi fontos tényező Mexikóban is. Bizonyíték erre, hogy a gazdasági miniszter mellett a régió és a település legmagasabb szinten képviseltette magát a magyarországihoz hasonló kellemes nyári pénteken, amelyet itteni idő szerint 13 órakor tartottak San José Chiapa-ban.

A gazdasági miniszter nem csak gratulált az Audinak a nagyszerű gyárhoz, hanem kiemelte azt is, Amerika földjén ez az első Audi-gyár, Mexikóban pedig az első prémiumgyártó.

Hatalmas médiaérdeklődés kísérte a rendezvényt.

A globalizált világ kísérőjelensége, hogy magyarokkal mindenhol találkozhat a Mexikóban tartózkodó tudósító. A győri Audi kilenc embere dolgozik jelenleg a Puebla közelében fekvő gyárban, ők valamennyien közreműködtek a gyár beindításában, mexikói kollégáik felkészítésében.

Az Audi egyébként óriási erőket mozgósított a képzésre. A gyár 750 munkatársa részesült Németországban képzésben, s összesen 450 ezer órát oktatták leendő munkatársaikat.

Az új generációs Audi Q5

S ha már globalizált világ, akkor az újságírók sem maradhatnak ki. A mexikói média száz munkatársa mellett tizenkilenc német és két magyar újságíró – közöttük az autoszektor.hu munkatársa – alkotta azt a csapatot, amely beszámol arról, hogy első prémiumgyártóként megnyílt az Audi mexikói gyára, s az ünnepség végén legördült a szalagról az első Mexikóban készült első, legújabb generációs Audi Q5.

Stadler: teljes gázzal Győrben

Az avató után Rupert Stadler talákozott a német és magyar újságírókkal. Az autoszektor.hu munkatársának kérdésére, hogy van-e félnivalónk Magyarországon a mexikói beruházás miatt, mert Mexikó esetleg versenyképesebb mint Győr, az igazgatótanács elnöke így reagált: - Győri telephelyünk nagyon, de nagyon versenyképes. A mexikói beruházás semmilyen formában nem érinti Győrt. Magyarországon továbbra is teljes gázzal haladunk.

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.06.24
Csaknem 10 százalékkal nőtt az oroszországi gépjárműgyártás teljesítménye 2019 első harmadában. Az....
2019.06.24
Luis Eduardo Leon Kolumbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.06.24
A Ford külön sajtótájékoztatón jelenti be a Ford GT szupersportkocsival kapcsolatos híreket július....
2019.06.24
- A négy júliusi hétvégén lezárják a járműforgalom elől a Szabadság hidat, így az a gyalogosoké....
2019.06.24
- A Mol emeli 3 forinttal a benzin és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán -....
2019.06.24
Jeff Bezos, a Blue Origin űrvállalat alapítója, az Amazon vezetője a múlt hónapban Washingtonban....
2019.06.24
Több cikkben is foglalkoztunk már az utóbbi években az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában....
2019.06.24
Néhány hónappal a limuzin bevezetése után a Peugeot bemutatja az új 508 kombi változatát. A....
2019.06.24
A Renault Hungária Kft. két autót jelölt az Év Magyar Autója versenyben. Az új, immár ötödik....
2019.06.24
A Toyota a Le Mans-i címvédésével megszerezte a világbajnoki címet a Hosszútávú Világbajnokság (WEC....