modellautó

Modell: HPI RS4 EVO a nitrós aszfaltbetyár

2014.08.22.

A modellautók között nagy népszerűségnek örvendnek a nitrós motorral meghajtott járművek. Ezen gépek egyik jellegzetes képviselője a HPI cég által gyártott RS4 Nitro 3 EVO modell. A Nitro 3 EVO 1:10 méretarányú, a valóságban kb. 45 cm hosszúságú modellautó, amit különböző karosszéria változatokban kínál a gyártó.

Szerző:Rudolf Antal

A gyárilag teljesen összeszerelt autót egy 2.5mm-es alumínium alvázra építették. A kerekek egy-egy önzáró anyával rögzülnek a tengelyvégekhez, melyek dupla lengőkaros, független felfüggesztéssel csatlakoznak az alvázhoz.     

Az alsó lengőkarokra csavarrugóval szerelt olajos lengéscsillapítókat szereltek. Ezek felfüggesztései több pontban állíthatóak, amivel jelentősen változtatható a modell futóművének karakterisztikája. A hajtáslánc minden forgó eleme golyóscsapágyakban fut. Ez jelentősen csökkenti a rendszer belső ellenállását. Az autó első és hátsó féltengelyei közé fogaskerekes differenciálműveket építettek be.

A modell távirányítója 2 csatornás és 2.4Ghz-en üzemel. A távirányító kormányával és gázkarjával a modellbe beépített szervomotorokat mozgathatjuk. A kormány szervo a távirányító kormánykerekének elmozdulása alapján téríti ki a kerekeket. A gáz szervo egyik irányba mozdulva nyitja a motor karburátorát, ellentétes irányban pedig a tárcsaféket kezeli.

Az autót egy 3 köbcentiméteres, kétütemű, nitro motor hajtja. A gyártó adatai szerint a motor maximális fordulatszáma 32.000 RPM. A legnagyobb teljesítményt, 2.2 lóerőt 31.000-es fordulaton adja le a motor. A 0,75 deciliteres üzemanyagtankba a gyártó által ajánlott 20% nitro tartalmú üzemanyagot kell tölteni. Egy teli tankkal kb. 10-15 percet lehet menni a modellel.

A motort egy berántó segítségével lehet elindítani, teljesítményét pedig egy röpsúlyos kuplungon és egy ugyancsak röpsúlyos, kétsebességes váltón keresztül továbbítja a kerekek felé. Az RS4 Nitro 3 ezzel a motorral és váltóval 80 km/h feletti végsebességre képes.

Gázadásra modell igen dinamikusan indul el és a nagy végsebességnek szinte csak a rendelkezésre álló hely szabhat határt.

A jármű lassításáról a hajtáslánc központi részébe beépített tárcsafék gondoskodik.

A modell karosszériája az igen rugalmas polikarbonát anyagból készült. A gyönyörűen lefestett 1969-es Mustang RTR-X kasztni igen sportos külsőt kölcsönöz a járműnek. Az autóra szerelt felnik színe is harmonizál a karosszéria a színeivel.

Aki nem elégedne meg a modell alapfelszerelésével, az számos tuning alkatrész közül választhat a gyártó kínálatából. Változtatható a váltómű áttételezése, cserélhető a lengéscsillapítókban lévő olaj és különböző keménységű rugók is kaphatók a modellhez.

Az RS4 Nitro 3 EVO modell kimondottan hobby célra ajánlja a gyártó. Igénytelen és tartós kardántengelyes meghajtásának köszönhetően akár poros aszfalton is autózhatunk vele.

További információkat a www.modell.hu oldalon találhatunk a modellről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.01.19
Ismét közvetlen éjszakai vonatközlekedés indul Brüsszel és Európa több nagyvárosa között. Tizenhat....
2020.01.19
Az Attitude Prévention egy infografikát készített, hogy megismertesse a személyszállító járművek....
2020.01.19
A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint az elmúlt évben 4,8 százalékkal több benzin és 5,5....
2020.01.19
Bíróság elé állítják azt a férfit, aki december 20-án Nagyatádon betörte egy autó szélvédőjét és....
2020.01.19
A magyarországi tavakon már kialakult néhány centis jégtakaró, de egyelőre nagyon veszélyes....
2020.01.19
A tizennégy évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek vasárnap a Borsod-Abaúj-....
2020.01.19
Az üzemanyagárak emelkedése növelte döntően az átlagos fogyasztói árakat decemberben – mondta....
2020.01.19
A drónokat manapság nem csak szórakoztató céllal, fotók és videók készítésére használják. A....
2020.01.19
Pierre Gasly és Daniel Kvyat egészen hasonló karrierútnak járnak különböző szakaszaiban.....
2020.01.19
Teljesen lezárják ma reggel az M1-es autópályát a 43-as és az 55-ös kilométerszelvények között....