Askoll

Olasz sikertörténet Magyarországon

2017.09.15.

A gépjármű vásárlás, legyen az négy, három vagy két kerekű konzervatív műfaj. Legtöbben a régi, nagy és bejáratot márkákban hisznek, bíznak. Nagyon kevés feltörekvő újonc képes a robogó, motor és autópiacon megvetni a lábát, mert a márka, a brand varázsa, a tradiciók óriási értéket képviselnek a vásárlók szemében. Nem véletlen, hogy bár egy paradigma váltás kellős közepén jár a gépjárműipar, most zajlik az elektromos hajtás térhódítása és számos új márka, cég, gyártó mutatkozott be a piacon, alig egy-kettőnek sikerült elnyerni a vásárlók bizalmát. Globálisan talán a Tesla volt az az új szereplő, aki meglepő gyorsasággal volt képes brand értékben, bizalomban és forgalomban felzárkózni a 100-150 éves hagyományos autómárkák mellé. 

Talán kevesen tudják, hogy az elmúlt egy évben Magyarországon is megvetette a lábát egy feltörekvő olasz, villanyjármű gyártó, igaz nem a négykerekű, hanem a kétkerekű robogó piacon. A vicenzai Askoll Olaszország és Franciaország után a világon harmadikként Magyarországon vetette meg a lábát és mind az elektromos robogók, mind pedig a villanybringák, más néven e-bike-ok vagy pedelec-ek piacán azonnal látványos poziciókat szerzett. Igaz, az Askollnak azért volt némi helyzeti előnye a feltörekvő villanyjárművek mezőnyében. Az észak-olasz cég ugyanis csak az elektromos mobilitás terén újonc, villanymotor gyártásban talán a világ egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező vállalkozása. Évtizedek óta piacvezető a bolygó mosógép motor beszállítójaként, így vélhetően bárkinél több tapasztalatot szerzett abban, miként kell hatékony és megbízható elektromos erőforrásokat gyártani. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Ráadásul mindezt a tapasztalatot a legnehezebb piacon a háziasszonyok által uralt mosógépek között szerezte meg. Ha ez nem lenne elég, mielőtt az Asoll belevágott a villanymobilitásba, szintén évtizedes tapasztalatra és világsikerre tett szert az akváriumi elektromos berendezések, szellőztető motorok speciális, rendkívül igényes és óriási műszaki kihívásokkal teli piacán. Ilyen előzmények után talán könnyebben megérthető, miért volt képes egy, a gépjárműiparban ismeretlen brand egyik pillanatról a másikra megszerezni a vásárlók bizalmát. Olaszországban a robogó eladási toplisták huszas mezőnyében szerepel ES1, ES2 és ES3-as modelljük, megelőzve a Piaggio, a Yamaha és az Aprilia több hagyományos siker modelljét. Franciaországban több Askoll villanyrobogót adnak el, mint amennyit a francia nemzet első számú robogó márkájának a Peugeot némelyik modelljéből. Magyarországra alig több mint fél éve érkezett meg a régi-új olasz márka, de máris fel-feltűnik az utcaképben. Az igényes gasztronomia hazai képviselője a Vapiano ezt a márkát választotta házhozszállítás szolgáltatásához, több balatoni és mátrai prémium wellness hotel pedig kerékpár kölcsönző szolgáltatását emelte magasabb szintre az Askoll stílusos és praktikus e-bike-jaival. 

Igaz, a márka több évtizedes villanymotor gyártó tapasztalatai mellett azért még valami kellett a sikerhez. A cég ugyanis az Apriliától és a Vespától is igazolt kitűnő design szakembereket, akik képesek voltak a magas színvonalú elektromos hajtást, stílusos olasz divat szerinti külsővel ötvözni. Vélhetően ha az Askoll e-bike-jai és villanyrobogói nem hívnák elő bennünk az olasz stílus szemet gyönyörködtető és szívet melengető emócióit, hiába való lenne a legendás műszaki háttér. Az Askoll is csak egy maradt volna a piacra betörni vágyó próbálkozók között.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.09.24
Az ellenőrzött autósok mintegy ötödét büntették meg a rendőrök az egyhetes TISPOL akció alatt,....
2019.09.24
Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a balesetmegelőzési és biztosítási témahetet, a Biztonság....
2019.09.24
Az autóközlekedés történetének világszerte talán legismertebb legendája került a múzeum....
2019.09.24
A lehető legjobban szerepelt az Euro NCAP tesztjein a márka első nagyvárosi SUV-modellje. Különösen....
2019.09.23
- Tíz év után először világszerte csökken a légi úton szállított áru mennyisége ebben az évben,....
2019.09.23
Júliusban növekedett éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma Európában, az év első....
2019.09.23
Az orosz autóbuszpiacra 1.200 új jármű lépett be 2019 augusztusában, ami elképesztően magas, 43,9....
2019.09.23
Muhammad Zaenal Abidin Indonéziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2019.09.23
A Toyota és a CleverShuttle nevű fuvarmegosztó startup több mint 2 millió kilométert tett meg....
2019.09.23
Tovább egyszerűsödött az e-kárbejelentő alkalmazás, a fejlesztésekkel mától külföldi-,....