NIT Hungary

Öt tengelyen, hetedszer

2019.10.10.

Ismét Zsámbékon mérettettek meg a legjobb kamionosok. A NiT Hungary, a legnagyobb hazai fuvarozói érdekképviselet és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, az Autós Nagykoalíció szakmai támogatásával, immár hetedik alkalommal rendezte meg az „Öt tengelyen, biztos kézzel” ügyességi –vezetéstechnikai versenysorozatot kamionos gépkocsivezetők részére.

 

A programsorozat idén is regionális versenyekkel indult, innen került ki az a tíz jelölt, akik, szeptember 28-án a zsámbéki drivingcamp pályáján mérhették össze tudásukat. Az Öt tengelyen versenyeken nem a sebesség, hanem a járművezetői képességek, a türelem és a kurázsi számít. Az ügyességi feladatok végrehajtásához a használt jármű minden méretét ismerni és érezni kell, ami egy nyerges járműszerelvény esetén óriási tapasztalatot feltételez. A vezetéstechnikai elemek esetében,  pedig a megfelelő járművezetői tapasztalat az, ami segíthette a versenyzőket az olykor rendkavül szövevényes feladatsorok teljesítésében.

A döntő napjának délelőttjén a tíz legjobb párosával indulhatott el az elődöntőre, ahol ugyanazt a manőverezési-ügyességi feladatsort kellett végrehajtaniuk. Itt előkerültek a klasszikus feladatok, a bal első kerékkel történő oszlopdöntés,  a rámpára állás a nem látható oldalon lévő kerékkel, vagy a csúszós felületen történő célfékezés. A páros kisdöntőből pontozás alapján az első öt folytatta a versenyt a szuper-döntővel.

fotó:NiT Hungary

Itt 30 perc állt a versenyzők rendelkezésére, hogy egy komplex, számos ügyességi, járműkezelési, és jármű-használati feladatsor minél pontosabb teljesítése után haladjanak át a célvonalon.  Az ügyességi feladatsorral párhuzamosan egy statikus állomáson járműellenőrzési, rakományrögzítési és veszélyhelyzet-elhárítási feladatsorral bizonyíthatták a versenyzők, hogy tudásuk minden szempontból megfelel ahhoz, hogy napi munkájukat magas színvonalon, hibátlanul lássák el.

Az Öt tengelyen, valójában nem csak egy ügyességi verseny, hiszen a szervezők és a támogatók mind elkötelezettek a közlekedésbiztonság ügye iránt, csakúgy, mint azok a hivatásos járművezetők, akik neveztek és részt vettek ezen a versenysorozaton. Amíg folyt verseny a vezetéstechnikai pályán, a családtagok, szurkolók és gyermekeik a parkolóban rendezett családi napon tölthették az időt. Itt a kicsik elektromos kisautókkal KRESZ pályán gyakorolhattak, megnézhettek tűzoltóautót, hókotró gépet és számos más kreatív foglalkoztató feladaton is részt vehettek.

A versengés kora délutánra ért véget, ami természetesen meghozta az eredményt is, hiszen a fődíj, a legjobbnak járó erkölcsi elismerés mellett idén már nettó 2 millió forint volt.

A verseny győztese szoros küzdelemben, immár harmadik alkalommal Könczöl András, a J.S. Logistics Kft. gépkocsivezetője lett, aki ezzel a teljesítményével háromszoros győztesként immár az „Örökös Legkiválóbb Magyar Kamionsofőr” címet is viselheti, azonban ezen a versenysorozaton többet nem indulhat.

Elismerés illeti dobogósainkat, Nagy Lajost (Klippel Kft.) és Pethe Miklóst (Agroman - Gép Kft.), és természetesen valamennyi döntőst és versenyzőt.. A díjazottak Dr. Mosóczi Lászlótól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárától, az ORFK OBB társelnökétől és Dr. Halmosi Zsolt rendőr-vezérőrnagytól, rendőrségi főtanácsostól, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettesétől, az ORFK OBB elnökétől vehették át díjaikat.

fotó:NiT Hungary

A szervezők kitartanak a legfontosabb üzenet, a közlekedésbiztonság fontosságának hirdetése mellett, így ígéretük szerint a jövő évben is folytatódik, immár nyolcadik alkalommal, az Öt tengelyen, biztos kézzel ügyességi-közlekedésbiztonsági vetélkedő, kamionosoknak.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.13
Michelisz Norbert mindkét időmérőt megnyerte a túraautó-világkupa (WTCR) szezonzáró malajziai....
2019.12.13
Mi lesz, ha vidékre utaznánk? Egy villanyautó csak városba való. Hangzatos mondatok, amiket a....
2019.12.13
George Russel helyzete a Forma 1-ben különleges. Első szezonját pont nélkül zárta, azok a pilóták....
2019.12.13
Sun Chen Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára. ..
2019.12.13
November közepén az egész országot megrázta a szlovén viadukton tragikus balesetet szenvedett, 53....
2019.12.13
Az óriási érdeklődés, illetve a megtelt gyártási kapacitások miatt a Volkswagen (VW) konszernhez....
2019.12.13
200 000 jármű 39 hónap alatt: a Volkswagen Haszonjárművek gyárában, a lengyel Września városában ez....
2019.12.13
New York-i Autószalon visszhangja októberre kiforrta magát, nemrég érkezett meg a keleti parti....
2019.12.13
Tokaji Vilmos váltotta a hazai gumiabroncs-gyártók szakmai szövetségének (HTA) elnöki székében....
2019.12.13
Az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László a Közel-Keletre készül!  ..