Magyar Borok Útja Rallye
A borászatot 1999-ben alapították. 10 évvel később ugyan új tulajdonosa lett, de a borászati filozófia megmaradt: tökéletes és területhű borokat készíteni a lehető legkevesebb beavatkozással. Ma 35 hektáron gazdálkodnak, boraik csak a saját területeikről szüretelt szőlőből készülnek. Szőlőik Egerben, két dűlőben találhatóak; a Szarkás tetőn és a Nagy-Eged hegyen. Elsőként a vulkanikus alap talajú Szarkás-tetőn történtek meg a telepítések a 2000-es évben, majd 2003-ban a Nagy-Egeden. A Nagy-Eged hegy fekvését és talajösszetételét tekintve is különleges, igazi Grand Cru terület. Egészen 501 m tengerszint feletti magasságig húzódnak a telepítések, így ezek Magyarország legmagasabb szőlőültetvényei. A teljes déli kitettség, a 20-30% meredekségű lejtők, a kifejezetten köves, mészkő alapú talaj, valamint az állandó légmozgás mind hozzájárul a speciális mikroklíma kialakulásához.
A Gróf Buttler Borászat madártávlatból
Boraikban is ezt a termőhelyi karaktert szeretnék visszaadni, ezért a szőlőművelés során nem kötnek kompromisszumot. A tőkesűrűség 6.000 és 10.000 tőke/hektár között mozog és a hagyományos bakművelésű szőlő épp úgy megtalálható a birtokon, mint a középmagas kordon. A tőketerhelés radikálisan alacsony, nem ritka a 30 dkg/ tőke terhelés sem. A szürettel megvárják a szőlők teljes érettségét, ha a szőlő minősége nem megfelelő, akkor nem szüretelnek.
A pince hűvös falai közt érnek a jó magyar borok
A Gróf Buttler borok a kiváló minőségű szőlő értékeit megőrizve, hagyományos eljárással készülnek. A gyümölcs épségére már a szüret során is kiemelt figyelem jut, és ez a szemlélet kíséri végig a teljes feldolgozási folyamatot. A kisládás kézi szüretet követően, a préselést és a szűrést kihagyva a kékszőlőt bogyózzák, a bogyókat kíméletesen megroppantják, majd kádakban, kézi csömöszölés mellett erjesztik. Az alkoholos erjedést követően a bort lefedik és kiváló minőségű tölgyfahordókban érlelik. Fehérboraik részben reduktív technológiával készülnek, megőrizve a szőlő termőterület adta gazdag ízvilágát. A bor készítése során minimális kén kivételével semmilyen anyagot nem adnak a borhoz, az erjedés is spontán, természetes élesztőkkel megy végbe.
Az elsőrangú fajták és legnemesebb ültetvények kiválasztásával, a természet adta értékeket megőrző hagyományos borkészítéssel garantálják, hogy e borok természetességükben, eredendő szépségükben kínálják a terroir, a termőhely egyedi, semmivel össze nem hasonlítható élményét.
Ilyen körülmények között fogadják a Rallye mezőnyét
A Magyar Borok Útja Rallye-val kapcsolatos hírekkel és érdekességekkel kapcsolatban naprakész lehet, aki figyelemmel kíséri a rendezvényt az Autószektor külön a versenynek szentelt kiemelt rovatában, illetve a rendezvény Facebook oldalán.