SEAT

Seat Ateca FR teszt: ez tényleg sportos

2018.02.21.

A Seat Ateca az utóbbi évek legjobban sikerült kompakt szabadidő-autója. Kipróbáltuk, milyen a benzines csúcsmodell.

Hogy néz ki?

A Seat Ateca 4,36 méter hosszú, tengelytávja a Leonhoz hasonlóan 2,63 méter, szélessége 1,84 méter, magassága 1,6 méter. Az FR csúcsfelszereltség egyebek közt alumínium szegélyeket, 19 hüvelykes kerekeket (tesztautónk 18 hüvelykes felnijein Continental téli gumik feszültek), ezüst tetősínt és LED-es ködfényeket is sorol. Sportos első és hátsó lökhárítókat és toldatokat ad, ezüst színű betétekkel. Látványos külsejéhez képest a beltér kissé unalmas. Spanyolos virtusát az utastérben németes rend csillapítja.

Hogy valamelyest kitűnjék a többi Ateca közül, FR-feliratú, jó fogású kormánykerék, alumínium pedálok, vörös varrások és kényelmes sportülések gazdagítják. Látványos show elem a visszapillantó aljába épített kis LED, amely az Ateca sziluettjét és nevét rajzolja sötétben az aszfaltra. Ennél sokkal hasznosabb a 360 fokos nézetet adó kamera, az éjszakát nappallá változtató teljesen LED fényszórók, valamint vezetősegédek garmadája: van keresztirányú-forgalom asszisztens, holttérfigyelő, kormányzásra is képes sávtartó, városi koccanásgátló - hogy csak a legfontosabbakat említsem. A kényelmi berendezések sorát nyolc hüvelykes érintőképernyő, teljes mobiltelefonos kapcsolódás, vezeték nélküli mobiltöltő, ülésfűtés, motoros csomagtérajtó gyarapítja. A csomagtartó a 4x4-es hajtás miatt kisebb, 510 helyett csak 485 liter, a csomagok elrendezését nem segítik rögzítési pontok, hálók és egyéb hasznosságok sem. Az ülések ledöntésével 1,5 köbméteres teret kapunk.

Hogy megy?

A kétliteres hangja morcos, dinamikája jelentős, de a fogyasztása sem jelentéktelen. Jól ki lehet húzatni, 1500-as percenkénti fordulattól egész 6000-ig tart ki a lendület, sportmódban valóban sportkocsis az érzet.

Milyen vezetni?

Kompakt Seat még nem volt ennyire jól használható. Príma a kilátás, parádés benne ülni. A Seat Ateca a Volkswagen-konszern MQB-plattformját használja, ennek moduláris elemeiből építkezik többek között a Golf, a Leon, a Tiguan és a Kodiaq is. Futóműve elöl MacPherson, hátul független, csatolt lengőkaros. Műszakilag közeli rokona a Tiguannak és a Kodiaqnak, de mindkettőnél kisebb, könnyebb és sportosabb. Felfüggesztését keményre hangolták, 18-es kerekekkel és komfort beállítással is tud kellemetlen lenni, ha rossz az út. Kanyarokban jól jön a feszesség, igazi kanyarvadász az Ateca, főleg az SUV-k között. Fékjei a Seattól megszokott módon, határozottan harapnak. Hűtött féktárcsáinak átmérője elöl 312, hátul 272 milliméter.

Az 1590 kilós Ateca 2.0 TSI FR az átlag szabadidő-autóknál sokkal jobban teljesít menetdinamikai jellemzőit tekintve. Akkor derült ki számomra is, mit tud valójában, amikor egy hosszabb autósor előzésébe kezdtem. Az irányjelző használata előtt takarékos módból sportmódba váltottam (van még offroad és egyéni, utóbbiban a motor és a kormányzás, valamint a klíma jellemzőit tudjuk megváltoztatni), felhorkant a motor, a DSG visszaváltott, az egészségesen erőszakos kocsi pedig úgy megindult, hogy tátva maradt a szám. Lendület van benne bőven, sportos vezetőknek ajánlott. Feszes, merev és gyors. Úgy érezzük benne magunkat, mint egy Leon FR-ben. Az érintőképernyőn megjeleníthetjük a sportkijelzőket, azaz, hogy milyen erők hatnak ránk, mekkora a turbónyomás és éppen hány kilowattot használunk a lehetséges 140-ből. Bár 4x4-es és terepjárónak néz ki, kevesen fogják vele elhagyni az aszfaltot. Ezt tudja a kocsi is, az offroad kijelzőknél ugyanis mindig lefagyott a képernyő. Ilyenkor mondja azt egy szoftvermérnök, hogy nem szeretne olyan autót vezetni, amelynek (például az önvezető) szoftverét ő írta. 

Mennyibe kerül?

Az alapfelszereltség részeként hét légzsákkal rendelkezik, beleértve a vezető oldali térdlégzsákot és az első, valamint a hátsó ülésekbe épített terhelés-határoló biztonsági övfeszítőt. A forgalomfigyelő rendszer vizuális- és hangjelzéssel figyelmeztet, ha ütközés veszélyét érzékeli. Ha a vezető nem reagál a jelzésre, lelassítja a járművet. A gyalogosvédelmi rendszer észleli az átkelő gyalogosokat, és automatikusan aktiválja a féket.

Az FR-változat ritka lesz nálunk, mint a fehér holló, alapára 9 988 130 forint, a tesztelt 190 lovas példány ára a 12 milliós értéket ostromolta. A kiadás ezzel nem ért véget, a kétliteres TSI szereti a gyomrát, ha gyorsan megyünk, rengeteget fogyaszt, de takarékosan használva is 8-9 literes átlagfogyasztással számoljunk. Tankoláskor bezzeg visszasírjuk a jó kis dízeleket.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.12.19
A túrabálnák legendájaként aposztrofált japán cirkáló az első csavartól az utolsóig megújult a 2018....
2018.12.19
Az Audi Hungaria növelte az exkluzív széria-gyártás kapacitását szerszámgyárában. Az exkluzív....
2018.12.19
A Honda visszatér a 2019. január 8 és 11. között zajló CES-re, hogy bemutassa az emberek....
2018.12.19
A 15 szerelvényből álló flotta átadásával a SPAR-csoport a sajátflottás Scania járműparkját....
2018.12.19
 Minimalista dizájn, képernyőkből és üvegből álló futurisztikus külső burkolat, fényben úszó belső....
2018.12.19
Nyolc személyautó és két kamion rohant egymásba szerda reggel az M3-as autópálya Miskolc irányába....
2018.12.18
Mi az, ami egy átlagos autó kinézetét feldobja? Hát a kerék! Akkor most vizsgálódjunk egy kicsit....
2018.12.18
Halálra gázolt egy férfit a vonat Szegeden kedd este - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-....
2018.12.18
Xiaoqiang Hou Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.12.18
A Volkswagen a sikeres Tiguan modellre építve alkotta meg új kompakt szabadidő-autóját, amely a T....