autóbuszok

T-City Szolnok: Bankkártyás fizetés a buszokon, egyetlen érintéssel

2015.03.22.

A Magyar Telekom, a MasterCard, az OTP Bank és a NETLOCK együttműködésének köszönhetően Szolnok város helyi járatain már MasterCard® és Maestro® egyérintéses bankkártyával is válthatnak menetjegyet az utasok.

Szolnok lakói számos újítást az elsők között próbálhatnak ki a Magyar Telekom T-City programjának keretein belül. A városban többek között már évek óta működik a NETLOCK CityPass rendszerén alapuló T-City Szolnok Városkártya projekt. Ennek köszönhetően a szolnokiak az előzetesen feltöltött városkártyájukat használhatják a papíralapú jegy vagy bérlet helyett a közösségi közlekedésben, illetve egyéb szolgáltatásokat és kedvezményeket is igénybe vehetnek a kártyával. A Magyar Telekom, a MasterCard, az OTP Bank és a NETLOCK együttműködésének eredményeként most újabb innováció várja az utasokat a helyi járatokon: MasterCard® és Maestro® egyérintéses bankkártyájukkal is igénybe tudják venni a helyi buszközlekedést.  

Bankkártya, mint utazási okmány

A rendszer használata rendkívül egyszerű: az utasnak mindössze az olvasóhoz kell érintenie bankkártyáját a buszvezető fülkéje mellett elhelyezett eszközön. Ezután a rendszer fizetési tranzakciót kezdeményez, amely során levonja a kártyához tartozó számláról a menetjegy árát. Ha a kártyát a rendszer észlelte, akkor erről hangjelzés és szöveges visszajelzés tájékoztatja az utast az olvasón. Az így megvásárolt jegy a papíralapú menetjeggyel azonos értékű, tehát egyszeri utazásra szól, és 30 percig érvényes. Lejárt, letiltott vagy fedezethiányos bankkártyák esetén az olvasón megjelenő hibaüzenet informálja az utast és a buszvezetőt, hogy kártyája nem használható utazásra.

Utazási okmányként is a bankkártya szolgál, ezért az ellenőrök, hogy meggyőződjenek róla, hogy a jegyek érvényesek, az egyérintéses bankkártya adatok ellenőrzésére alkalmas eszközt használnak. Az eszköz megvizsgálja a bemutatott bankkártyával vásárolt jegyeket a háttér rendszerben, és visszajelzi azok érvényességét. Az ellenőrök csak a jegy adatait tudják ellenőrizni, a kártya banki adataihoz és azon keresztül az ügyfél adatokhoz nincs semmilyen hozzáférésük. A rendszer egyelőre tíz járművön működik, de tervezik a bővítését és kiterjesztését további járatokra. Szintén szerepel a tervek között, hogy napi, heti és havi bérletek esetén is lehetővé tegyék a hasonló jellegű bankkártyás vásárlást az utasok számára úgy, hogy nem kell előre eldönteni, hogy melyik megvásárlása lenne az utazó szempontjából a legelőnyösebb.

„A T-City program keretében a Telekom – Szolnok városával karöltve – arra törekszik, hogy kipróbáljon olyan a korszerű infokommunikációs (IKT) technológiákra épülő szolgáltatásokat, amelyek hozzájárulhatnak egy város életének egyszerű és hatékony megszervezéséhez, működtetéséhez. Örömünkre szolgál, hogy mostantól egy újabb innovatív szolgáltatást ismerhetnek meg és használhatnak a szolnokiak, amely egyszerűbbé teszi részvételüket a közösségi közlekedésben, és ezáltal könnyebbé teszi a mindennapjaikat. A jelenlegi fejlesztés a Telekom Szolnokon kialakított közösségi kártyarendszerének közlekedési funkcióira épül, részben annak eszközeit használja. Eddig a plasztik alapú Városkártyával rendelkezők használhatták az egyérintéses jegyérvényesítést a helyi járatokon, illetve tesztelhették a MobilTárca alkalmazásba töltött virtuális Városkártya használatát is. A bankkártyás fizetéssel a szélesebb utazóközönség számára is könnyen használhatóvá, elérhetővé tettük ezt az innovációt” – mondta el Kulcsár Sándor, a Magyar Telekom üzletfejlesztési senior szakértője.

Jól jár vele az utas és a közlekedési vállalat is

Az új szolgáltatással minden eddiginél egyszerűbbé válik az utazás a szolnoki helyi járatokon. Az utasoknak nem kell papíralapú jegy vásárlásával, kezelésével és tárolásával vesződniük, csupán a bankkártyájukat kell maguknál tartaniuk és használniuk. A bankkártyás jegyvásárlás a közlekedési vállalat számára is költséghatékony értékesítési csatorna lehet majd a jövőben, hiszen alkalmazásához nincs szükség a jegy- és bérletpénztár közvetítésére, illetve a papír alapú jegy előzetes legyártására és terjesztésére, viszonteladói hálózat fenntartására. A módszer egyúttal a jegyhamisítás elkerülését, illetve az utasok számának mérését és elemzését is segíti.

„Ezt a fizetési rendszert kifejezetten közlekedési vállalatok számára alakítottuk ki. A Telekommal és a MasterCarddal együttműködésben létrehozott megoldás Szolnokon debütál, de készen állunk arra, hogy más hazai vagy akár külföldi közlekedési vállalat hasonló jellegű igényeit kielégítsük. A CityPass révén számottevő tapasztalattal rendelkezünk az intelligens kártyarendszerek terén, amely városkártya funkciója mellett például egyetemi kártyaként is működik több felsőoktatási intézményben is” – mondta el Molnár Ferenc, a NETLOCK Kft. ügyvezetője.

„Folyamatosan bővül azon elfogadóhelyek köre, ahol a vásárlók egyetlen érintéssel fizethetnek bankkártyáikkal. Ez nem csupán kényelmesebb és biztonságosabb fizetési mód, mint a készpénz, de egyúttal gyorsabb tranzakciót tesz lehetővé. A buszokon ez azt eredményezi, hogy nem tartja fel a felszállók sorát az, aki a helyszínen, a járművön kíván jegyet váltani” – mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

„Az OTP Bank a hazai bankkártya piac egyik leginnovatívabb szereplője, amely elsőként bocsátott ki itthon egyérintéses bankkártyákat. Mára a kártya portfóliójának közel 50%-a alkalmas egyérintéses fizetésre. Tavaly novemberben, szintén elsőként bocsátotta ki az okostelefonba integrált MobilTárca virtuális MasterCard kártyát, aminek használata során még a bankkártya fizikai jelenlétére sincs szükség, az ügyfél a mobiltelefonját tartja oda a buszra felszerelt leolvasóhoz, és így fizetheti ki a jegyét. Az egyérintéses fizetés ideális megoldást jelent a tömegközlekedésben, hiszen gyors, egyszerű és biztonságos. A nemzetközi tapasztalatok szerint azokon a piacokon, ahol bevezették, ugrásszerűen megnöveli az ilyen fizetési tranzakciók számát” – mondta el Forrai Péter, az OTP Bank Elektronikus és Bankszámla Szolgáltatási Igazgatóság ügyvezető igazgatója.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.11.19
Az Eurotrade Kft. Európában egyedülálló módon olyan piacbevezető szakmai napot szervezett, ahol két....
2019.11.19
Bővült az Európai Unió autópiaca októberben. Szinte minden nagy tagállamban nőtt a forgalomba....
2019.11.19
 A Porsche Taycan az Amerikai Egyesült Államokban is bemutatkozik 2019. november 20-án, a Los....
2019.11.19
A DriveNow szolgáltatása november 19-től Bécsben SHARE NOW néven lesz elérhető. A névváltás mögött....
2019.11.19
2014-ben zárt be az Opel bochumi gyára. Most újra hasznosították, a német posta csomagelosztó....
2019.11.19
Egy 49 éves linzi nő hétfő reggel háromnegyed óra leforgása alatt négyszer okozott balesetet,....
2019.11.18
A Volkswagen Golf több, mint egyszerű autó, kétségtelenül a németek zászlóshajója, amit mi sem....
2019.11.18
Olaszországban minden elektromos autóra 12 "cinquino", azaz régi Fiat 500 jut. A legendás....
2019.11.18
Oleg Gutsol Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.11.18
Csökkent a Honda Motor bevétele és nyeresége pénzügyi évének második negyedében; a japán autógyártó....