Tóbiás és Balambér gokartozni megy | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér gokartozni megy

2019.02.03.

Ki kell használni az év első meleg hétvégéjét, és csinálni Tóbiással és Balambérral egy olyan programot, amit még bitosan nem csináltak soha. Tóbiás és Balambér szülei törték a fejüket, hogy mi lehetne az, és rájöttek, hogy soem voltak még gokartozni. Több se kellett, megkeresték a legközelebbi gokartpályát, és kezdőshetett a nagy verseny. A gokartozásnál is vannak szabályok, ezért cikkünkben hasznos tippekkelés tanácsokkal látunk el, hogy minél biztonságosabb legyen a gokartozás. Tarts velünk! 

Izgalmas, de veszélyes is. (kép: elmenyplaza.hu)

Nagyon fontos a pályaválasztás. Tájékozódj az útvonalról, a járgányok minőségéről és állapotáról, az árakról és a pályák foglaltságáról! Ősszel és télen fedett helyszínt válassz, melegebb időben pedig próbáld ki a szabadtéri terepet is! Válassz kényelmes öltözéket! Vedd figyelembe, hogy nagyon alacsonyan fogsz ülni a gokart autóban, ezért mindenképp ügyelj a kényelmes nadrágra, hogy ne szorítsa a hasadat, és csak a vezetés élményére tudj koncentrálni! Kérdd az instruktor segítségét! Habár gokarttal csúszkálni nagyon jó móka, nem ez az ideális módja a legjobb köridő eléréséhez. Már a kanyar előtt fékezz annyira, hogy elérd az optimális kanyarsebességet (még kellően gyorsan haladsz, de nem csúszol), a kanyarból kifelé haladva pedig megkezdheted a gyorsítást. Az instruktor az ideális ívek megtalálásában is segíteni tud. Mielőtt beülsz a gokartba, ellenőrizd a bukósisakod állapotát! Saját biztonságod és testi épséged érdekében nézd meg a sisakot, próbáld fel és szokd meg a viseletét! Az első kör alatt érezz rá a gokart autóra, ismerd meg a pályát, próbálj ki különböző vezetéstechnikákat! A futam a boxutcából indul, a közreműködők vezénylésére.

A pálya madártávlatból (kép: bognargokart.hu)

Figyeld a pályabírók jelzéseit! Ezek a következők lehetnek:

Kék zászló: A kék zászlóval jelzik neked, hogy gyorsabb gép közelít feléd. Ilyenkor engedd el a gyorsabbat!

Sárga zászló: Valamilyen veszélyre próbálják felhívni a figyelmedet. Készülj fel, hogy valamit ki kell kerülnöd. Ilyenkor nem kezdhetsz előzésbe, ez alól kivétel, ha kicsúszott versenyző az akadály. A jelzés hatálya a lengetés helyétől, az esemény helyéig tart.

Piros zászló: A futam félbeszakításának egyértelmű jelzése. Aki észleli a piros zászlót, az kézfeltartással jelzi a mögötte érkezőnek. Ilyenkor lassíts, és állj meg a rajtrácson.

Kockás zászló: Futam vége.

Ez mit is jelent? (kép: silverkart.hu)

Tippek, hasznos tanácsok:

Gyors futam: nagy ívben kanyarodj, hogy ne faroljon ki a járgány! Ilyenkor jellemzően nem kell különösebben fékezni a kanyarodásnál.

Vezetésélmény: ha szeretnéd érezni az autó tehetetlenségét, akkor kis ívben vedd be a kanyarokat, és csökkentsd fékezéssel a sebességet! Az autó feneke úgy csúszik majd, mintha jeges úton vezetnél.

A bukósisakot csak akkor vedd majd le, ha vége a futamnak, elhagytad az autót és a boxutcát, és teljesen biztonságos helyre érkeztél!

A balesetek elkerülése végett tilos hirtelen megállni a pályán.

Bár az újabb autókban már van egy automatikus blokkoló, de azért ügyelj rá, hogy ne nyomd egyszerre a gázpedált és a féket!

Kerüld az ütközéseket!

Alkohol fogyasztása tilos gokartozás előtt és közben!

Az öltözéked kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy tilos papucsban és sálban gokartozni! Ezenfelül érdemes levenned az ékszereket, szorító öveket, napszemüveget is!

Csak menetirány szerint haladhatsz a pályán!

Önállón hirtelen leállni a pályán, és a gokart autót elhagyni baleset-és életveszélyes is lehet! Kézfeltartással jelezheted a problémát, és meg kell várnod az autóban ülve a közreműködők instrukcióit.

A futam végeztekor, a leintést követően lassan csorogj a boxutcáig.

A boxutcában csak akkor szállj ki az autóból, ha már minden társad beérkezett és megállt!

(Ki fog nyerni? kép: silverkart.hu)

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.02.20
A Mol bruttó 5-5 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán – írta....
2019.02.19
Újabb elismerésben részesült az AutoWallis csoport, miután a BMW Group Magyarország a Wallis Motor....
2019.02.19
Az egyik legvonzóbb középkategóriás autóban bizonyítja a Mazda, hogy van élet a turbón innen. A 194....
2019.02.19
Armen Hamonangan Indonéziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.02.19
Az orosz fővárosban immár több mint 16 ezer autó vesz részt a carsharing szolgáltatásban –....
2019.02.19
A horoszkópokkal foglalkozó cikksorozatunk újabb résszel bővült, ez a Rák, Oroszlán és a Szűz. ..
2019.02.19
 Ha legközelebb pulóvert rendel, akkor az talán már egy új – jelenleg Londonban tesztelés alatt....
2019.02.19
Az új nehézgépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátását 30 százalékkal kell leszorítani 2030-ra az....
2019.02.19
A Supra ötödik generációját a Toyota gyári motorsportrészlege fejlesztette már a kezdetek óta. Az....
2019.02.19
Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a gyártók az utóbbi hónapokban lázasan frissítik....