Tóbiás és Balambér kalandjai – Így vészeld át a kánikulát | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Így vészeld át a kánikulát

2019.06.16.

A hőségben fáradtabbak, ingerültebbek vagyunk, sokkal több a rosszullét. A legfontosabb, hogy figyeljünk a folyadékpótlásra, de mutatunk még pár hasznos tanácsot kánikula idejére.

A kánikula miatt a héten elrendelték a harmadfokú hőségriasztást az országban. Erre akkor kerül sor, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon 27 fok vagy több. A riasztásra azért van szükség, mert a hőség nagyon megviseli az emberi szervezetet: fáradtabbak bágyadtabbak, ingerültebbek vagyunk, kevésbé tudunk koncentrálni. Kánikula idején sokkal több a rosszullét, főleg a gyerekek, az idősek és a tartósan betegek vannak veszélyben.

A hőségriasztás fokozatai

 • I. fok: Ha egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. Ilyenkor még nem figyelmeztetik a lakosságot, de a jelzés alapján mentők felkészülhetnek a több betegre. 
 • II. fok: Az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a 25 fokot. Riasztás adnak ki, hogy mindenki felkészülhessen, 
 • III. fok: Ha várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi középhőmérséklet a 27 fokot. Riasztást adnak ki.

A nagy meleg meterheli a szervezetet

Igyál sok folyadékot!

A magas hőmérséklet ellen a szervezetünk izzadással védekezik, nehogy túlmelegedjen a testünk. Izzadás során sok folyadékot veszítünk, sokkal szomjasabbnak érezzük magunkat. Ezért nagy melegben a legfontosabb, hogy bőségesen fogyasszunk folyadékot. A legjobb a csapvíz vagy az ásványvíz, de kellemes frissítő lehet a langyos citromos tea is. Kerüljük a cukros üdítőket, a felnőttek pedig az alkoholt. 

Játék közben a gyerekek hajlamosak elfeledkezni az ivásról, ezért rendszeresen kínáljuk őket vízzel. Ha bőséges mennyiségű folyadékot fogyasztanak, nem kell megijedni, ha a szokásosnál kevesebbet esznek, a nagy melegben sok embernek csökken az étvágya. A zsíros, nehéz ételek helyett inkább zöldségek, saláták, könnyű húsok, halak kerüljenek a tányérra.

Hűsölők a fõvárosi Erzsébet téren 2019. június 12-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Hasznos tanácsok kánikula idejére: 

 • Tartózkodj árnyékos vagy fedett helyen 11 és 15 óra között, és lehetőleg ne a déli órákban menj el otthonról.
 • Viselj fehér vagy világos színű, természetes anyagú, bő ruhát. Ha napra mész, hordj kalapot és napszemüveget.
 • Ha teheted, a legmelegebb órákat töltsd légkondicionált helyiségben, de a klímaberendezést ne állítsd túl hidegre.
 • Akárhová indulsz, mindig legyen nálad elegendő mennyiségű folyadék. 
 • Napközben tartsd csukva az ablakokat, húzd el a függönyt, engedd le a redőnyt vagy használj más sötétítőt. Így kevésbé melegszik fel a lakás. Lehetőleg éjszaka szellőztess, mert akkor hűvösebb kint a levegő.

A legmelegebb órákban ne menjünk napra

 • Védekezz a káros UV-sugarak ellen! Ne csak a strandon kend be magadat napvédővel, városnézés, bevásárlás közben is leéghetsz. A vízparton és a strandon figyelj arra, hogy rendszeresen kend be magad újra, mert a naptej a fürdés és az izzadás hatására lemosódik, és könnyen leéghetsz.
 • Soha ne hagyjunk gyereket vagy háziállatot parkoló autóban egy percre sem! A zárt kocsiban rövid idő alatt akár 60 fokra is emelkedhet a hőmérséklet.
 • Kerüld a megterhelő fizikai munkát, a legmelegebb órákban maradj árnyékban. 
 • Zuhanyozz vagy fürödj gyakran langyos vízben. Használhatsz hideg vizes borogatást is a tested hűtésére.

Veszélyek a közlekedésben

A hőség a közlekedésben is veszélyforrás, mert a melegben a járművezetők kevésbé tudnak koncentrálni. Figyelmetlenebbek, nem veszik észre a táblákat, vagy későn reagálnak. A reakcióidő hosszabbá válik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, ezért megnő a hiba lehetősége. 

Ráadásul a kánikulában közlekedők türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik a fejüket, könnyebben szegik meg a szabályokat. A gyalogosok is bágyadtabbak, figyelmetlenebbek, kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. 

Ezért aki nehezen viseli a hőséget, ha teheti, ne induljon útnak, kerülje a hosszabb autózást. Mindig kipihenten vezessünk, haladjuk kicsit lassabban, óvatosabban, tartsunk nagyobb követési távolságot. Vegyük figyelembe, hogy romlik a koncentráció, legyünk türelmesebbek. Az autóban használjuk a klímaberendezést, ha pedig napon hagyjuk a kocsit, tegyünk a szélvédőre napellenzőt.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.09.22
Az autómentes nap nem arra szolgál, hogy kirekesszék az autókat a forgalomból, a kezdeményezés....
2019.09.22
Sebastian Vettel jövőjét újra és újra megkérdőjelezik a szakértők. Hol úgy látják, új csapattársa,....
2019.09.21
Mi történik az új autók piacán? Mi az a WLTP2 és milyen hatással lesz az árakra? ..
2019.09.21
A Haval 5849 gépjárművet értékesített Oroszországban 2019 első 8 hónapjában. Ennek eredményeként a....
2019.09.21
Peidong Lou Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....
2019.09.21
Pert indítottak a szövetségi kormány ellen a kipufogógáz-kibocsátásra vonatkozó döntés miatt -....
2019.09.21
A Ferrari monacói pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Szingapúri Nagydíj szombati időmérő....
2019.09.21
A BRFK rendőrei a közlekedési hatóság munkatársaival közösen tartottak komplex közlekedésrendészeti....
2019.09.21
A Volkswagen-csoport olyan klímavédelmi projekteket támogat, melyek elsősorban az erdők védelmére....
2019.09.21
Ha a luxust zöldben képzeli el, helyi károsanyag-kibocsátás nélkül, finom masszázzsal, vajpuha....