Tóbiás és Balambér kalandjai – Közlekedj fenntarthatóan! | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Közlekedj fenntarthatóan!

2019.08.11.

Nem kell mindenhová autóval menni, rengeteg más közlekedési eszközzel is eljuthatsz a célodig. Ezzel pénzt spórolhatsz, véded a környezeted, sőt az egészségednek is jót teszel. Tarts velünk!

A városok egyre zsúfoltabbak a rengeteg autó miatt, mindenki ideges, mert állandóan dugó van, a levegő szmogos, nem találni parkolóhelyet, és úgy általában egyre élhetlenebbé válik a város. Pedig te is tehetsz azért, hogy jobban érezd magad a lakóhelyeden, ha kicsit tudatosabban, fenntarthatóbban közlekedsz. Nem kell mindenhová autóval menni, sőt még az is lehet, hogy egyáltalán nincs szükséged saját autóra. Megmutatjuk, hogyan közlekedj tudatosan!

Pattanj bringára!

Néhány kilométeres városi utakra minden szempontból nagyon pazarló beülni az autóba. A sok megállás és elindulás miatt ilyenkor fogyaszt a legtöbbet a kocsi, ami nem csak a károsanyag-kibocsátáson, de a pénztárcádon is meglátszik majd, amikor tankolni mész a benzinkútra. A pénz mellett az időddel is fizetsz: ha nagy a forgalom, könnyen lehet, hogy biciklivel hamarabb célba érsz. Kerékpározni pedig nagyon egészséges, arról nem is beszélve, hogy Tóbiás és Balambér nem titkoltan imád bringázni.

Ha nincs saját kerékpárod, akkor próbáld ki a közbringát. Több hazai városban működnek ilyen rendszerek – Budapesten például a Bubi –, és a nyugat-európai nagyvárosok szinte mindegyikében megtalálhatók. Csak vegyél ki egy bringát az egyik állomáson, majd amikor megérkeztél, tedd vissza egy másik dokkolóba. A közbringát ráadásul nagyon jól lehet más közlekedési eszközökkel kombinálni.

Válaszd a közösségi közlekedést!

Ha túl sokat kellene tekerni, vagy felétek nem igazán jók a kerékpárutak, akkor válaszd a közösségi közlekedést. Ha személyenként számoljuk károsanyag-kibocsátást, akkor tucatnyi utassal a gyomrában még a pöfékelő busz is kevésbé árt a környezetünknek, mint egy autó, amiben csak a sofőr ül. A trolibusz, a villamos és a metró pedig nem szennyezi a levegőt.

A közösségi közlekedésnek az a velejárója, hogy amíg eljutsz a megállóig, gyalogolnod kell. Ennek valószínűleg nem örülsz, de nézd a pozitív oldalát: a rendszeres séta bizonyítottan jót tesz az egészségnek, és ha a napod nagy részét az iskolában vagy a munkahelyeden ülve töltöd, az a néhány perc gyaloglás elengedhetetlen. Ha nagyon unod a sétát, akkor persze rollerrel vagy gördeszkával is eljuthatsz a legközelebbi megállóig.

Vonat, telekocsi, autóbérlés

Könnyen lehet, hogy a mindennapi utazásaidhoz nincs is szükséged autóra: sétával, biciklivel és közösségi közlekedéssel mindenhová eljutsz. És ha nincs autód, eggyel kevesebb nyűg. Nem kell szerelőhöz vinni, biztosítást és parkolást fizetni, tankolni bele. Hosszabb utakra pedig ott a vonat, ahol útközben lehet olvasgatni, beszélgetni, de akár társasjátékozni is. Ha pedig mégis autóznod kell, kölcsönözhetsz is egy időre egy autót.

Saját kocsi híján a telekocsizás is szóba jöhet. Ha valaki arrafelé utazik, amerre te is, barátságos összegért beülhetsz hozzá. Így jobban kihasználjátok az autót, amely szinte ugyanannyit fogyaszt egy emberrel is, mint néggyel.

Aztán ott van az autómegosztó szolgáltatás, amelyből már több is van fővárosban. Ez tulajdonképpen a Bubi autós megfelelője, regisztráció után használhatod a város rengeteg pontján parkoló kocsikat, és a használattal arányosan kell fizetned.

Vezess takarékosan!

Ha mégis kénytelen vagy autóba ülni, és nincs hibrid vagy elektromos járműved, akkor is sokat tudsz tenni Földért: néhány egyszerű trükkel érezhetően csökkentheted az autód fogyasztását. Így kevesebb szén-dioxid és más káros anyag kerül levegőbe, ráadásul még pénzt is spórolhatsz.

Például ha a távolból látod, hogy pirosra váltott a lámpa, fölösleges sietni. Inkább vedd le a lábad a gázról, és hagyd, hogy motorfékkel haladjon az autó. Ha szerencséd van, mire odaérsz, a lámpa éppen zöldre vált, és anélkül mehetsz tovább, hogy megálltál volna. Az álló autó megmozdítása ugyanis rengeteg üzemanyagot igényel, jóval többet, mint ha egy lassan guruló kocsit kell felgyorsítani.

Akkor sem érdemes a legnagyobb megengedett sebességgel száguldanod, ha éppen autópályán haladsz. Ha 130 kilométer/órával megy az autó, akár literekkel is többet fogyaszthat, mint ha 110 kilométer/órával közlekedsz. És egy nem túl hosszú út esetén csak néhány perccel később érsz oda.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.25
A Volkswagen mindig is tudta, hogy miként kell győzedelmeskedni a hétköznapok felett, de most....
2019.08.25
Mohammad Saleh Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.08.25
Franciaországban 2019 szeptemberében hatályba lép a közlekedési szabályzat módosításáról szóló....
2019.08.25
A Toyota észt versenyzője sorozatban harmadszor nyert az aszfaltos német versenyen, az előnye már....
2019.08.25
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Édes autó. ..
2019.08.25
Alex Rins a célegyenesben centiméterekkel előzte meg Marc Marquezt a Brit Nagydíjon, a suzukis 13....
2019.08.25
Kedden próbálkoznak újból a robotot szállító orosz űrhajó csatlakoztatásával a Nemzetközi....
2019.08.25
A magyar tengert körbebiciklizni hatalmas élmény, és az a legjobb benne, hogy szinte bárki, a saját....
2019.08.25
Jelentős sebességtúllépés miatt büntettek meg Zalában egy motorost - a hosszú hétvégén tartott....
2019.08.25
A megnövekedett forgalom miatt torlódás alakult ki a hegyeshalmi határátlépési pont közelében. ..