Tóbiás és Balambér kalandjai – megjött a Jézuska | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – megjött a Jézuska

2017.12.24.

Végre, eljött a nap, minden gyermek várva várja december 24-ét. Szenteste, mindenki családjával békében, szeretetben ünnepel, és sok-sok finomsággal lepik meg a pocakjukat. De mit is ünneplünk karácsonykor, és mik a karácsonyi hagyományok?

Végre itt van, a várva várt nap! (kép:giphy.com)

Tóbiás és Balambér alig tudott aludni előző éjszaka, forgolódtak, nyugtalankodtak, na de nem azért mert rosszul érezték magukat, hanem, mert annyira izgatottak voltak a közeledő karácsony miatt.

- Jó reggelt drága testvérem, gyere gyorsan, vedd fel a papucsot, és irány nappali! – kiáltott fel Tóbiás.

- Jól van, megyek! – ugrott ki az ágyból Balambér

A két kiskutya csak úgy rohant a nappaliba, hogy megpillantsák az óriási és csodálatos karácsonyfát.

- Azta, milyen, magas, és milyen szép! – csodálkozott együtt Tóbiás és Balambér

- Gyertek ide gyerekek, egyetek egy kis mézeskalácsot. – szólt a gyermekek édesanyja, majd egy-egy mézeskalácsot nyomott a gyerekek kezébe.

- Ez nagyon finom. – dicsérte meg a nagyon finom süteményt Tóbiás.

Miközben vidáman falatoztak a karácsonyfa mellett a gyerekek édesapja is hazaért, mindkét kezében egy nagy bevásárló szatyor volt, amiben az esti vacsorára tervezett finomságok lapultak meg.

- Na, gyerekek, várjátok már a esti vacsorát? Tudjátok, jön a mama, meg a papa, és meglátogatnak minket az unokatestvérek is. – kérdezte az édesapa.

- Nagyon izgi lesz, és majd biztos megjön a Jézuska is estére, és hoz nekünk valami ajándékot. – ujjongott Balambér.

- Biztos vagyok benne, de tudjátok-e, hogy mit is ünneplünk karácsonykor? Tudjátok, hogy mi az az advent, és milyen hagyományok vannak karácsonykor?

- Én nem tudom, és szerintem a Balambér sem tudja. – válaszolta Tóbiás.

- Akkor figyeljetek drágáim, elmesélem.

Az advent jelképe (kép: firstparishtruro.com)

Mi az advent?

Az adventi időszakot Szent András napját követő vasárnaptól, vagyis november 30-tól kell számolni, méghozzá úgy, hogy karácsonyig egy-egy gyertyát kell meggyújtani az adventi koszorún. Az ünnep a Jézus születéséig tartó várakozást jelenti, a koszorún lévő gyertyák az ő életét jelképezik

Miért díszítünk fát?

A fenyő feldíszítésének története egészen a 16. századig nyúlik vissza. Úgy tartották, hogy a zöld, illatos fa elűzi a rossz szellemeket és cserébe egészséget és szerencsét hoz a ház lakóinak. Ezért fenyőgallyakat akasztottak fel mindenhová, csak később kezdődött a fák kivágása és egészben való beállítása a szobába.  Eleinte kizárólag gyertyákat rögzítettek fel rá, később almával, dióval, valamint fából és textiltilból készült díszekkel dekorálták. Magyarországon csak a 19. században terjedt el a karácsonyfa állítás szokása.

Milyen hagyományos karácsonyi ételek vannak?

Jóformán minden ünnepi ételnek mag van a maga jelentősége. A néphit szerint a mák gazdagságot hozott, a méz megédesítette a mindennapokat, míg a dió az ártó szándékot semmisítette meg. A halászlé szerves része a menünek a mai napig, hiszen a hal pikkelye pénzt hoz a házhoz, ahogyan a töltött káposzta a jövő évi nélkülözés ellen szolgált.

Mi az a fagyöngy?

Egyre több külföldi szokás is behálózik a karácsonyi ünnepkörbe. Az egyik leginkább kedvelt a fagyöngy fellógatása, amiről új tartja a legenda, hogyha két ember alá áll és csókot vált, akkor szerelembe esnek. A mondás is úgy tartja, hogy fagyöngy alatt szabad a csók.

Mi a hagyomány Luca napján?

Luca napját, vagyis december 13-át gonoszjáró napnak is tartják a néphagyomány szerint. A babona azt mondja, hogy a 13 napon át készített, kilenc fából barkácsolt Luca székre állva meg lehet pillantani a boszorkányokat. Ezután a széket tűzbe kell dobni, ezzel elpusztítva a banyákat. Állítólag aki mindezt helyesen teszi, az hallhatja, ahogy a boszorkányok sírnak a szék megsemmisítése közben.

Mi az a Betlehemezés?

A többszereplős, énekes pásztorjáték arról kapta a nevét, hogy a Betlehemben történteket meséli el Heródes intézkedésétől, Mária és József szökésén át a háromkirályok látogatásáig. Fő kelléke a jászol vagy a kézzel barkácsolt betlehem, amit a szereplők házról házra visznek magukkal, miközben minden családnak előadják a jól ismert történetet jókívánságaikkal tarkítva. A műsort követően pedig a házigazda figyelmessége jeléül megvendégeli a beöltözött résztvevőket.

Boldog Karácsonyt! (kép: matrac.hu)

Tóbiás és Balambér most már nagyon jól tudja, hogy mi is az a karácsony, és hogy milyen hagyományaink vannak. Mindketten tudják, hogy nem az ajándék, hanem a családi szeretet, és együttlét a legfontosabb karácsonykor, és a két kis lurkó, szüleivel együtt kíván mindenkinek nagyon boldog karácsonyt! Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.10.15
Ettore Bugatti sport-, verseny- és luxusautói a két világháború közötti időszak kiemelkedő járművei....
2019.10.15
A Continental munkáltatói márkát a hazai Gyártó kategóriában az egyik legvonzóbb munkahelyeként....
2019.10.15
Szeptemberben adták el Magyarországon az ötmilliomodik abroncsot a 25 éves cégnél- jelentette be a....
2019.10.15
A Porsche és a Boeing aláírt egy egyetértési megállapodást a prémium légi közlekedés lehetőségeinek....
2019.10.15
A november végén nyíló Los Angeles-i Autószalonon leplezi le a RAV4 szabadidőjármű hálózatról....
2019.10.14
Halálos baleset történt az A4-es osztrák autópályán, a Budapest felé vezető irányban, amelyben egy....
2019.10.14
- Sztrájkot helyezett kilátásba hétfőn a német légiutas-kísérők független szakszervezete (UFO) a....
2019.10.14
Ha az ember autót tesztel, legyen szó bármilyen modellről, rettentő sokat számít, hogy miből ül át....
2019.10.14
Különleges és értékes születésnapi ajándékkal „lepte meg” saját magát Zlatan Ibrahimovics. A....
2019.10.14
Ronaldo Cunha Dias Brazíliából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....