Tóbiás és Balambér kalandjai – Mindjárt kezdődik a suli! | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Mindjárt kezdődik a suli!

2018.08.26.

Tóbiás és Balambér egész nyárom nagyon jól érezte magát. Programokkal teli 2 hónap van a kis lurkók háta mögött. Egy perc unalom sem volt jelen a tesók életében. A nyár a végéhez közeledik, és el kell kezdeni felkészülni az iskolakezdésre. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen feladatok vannak, amiket jó ha elvégzel iskolakezdés előtt, tarts velünk.

Végr vissza lehet menni a suliba, és találkozhatsz a barátokkal. (kép: alfoldiregimagazin.hu)

Elindult a végső, nyári visszaszámlálás. A strandok elnéptelenednek, hamarosan felhangzik az első becsengetés, és a gyerekek ismét iskolapadba ülnek. Addig azonban még rengeteg a tennivaló: nem csak a tanszereket kell megvenni, de a kilométeres bevásárlólista mellett a szeptemberi rutinra is át kell állni. És sajnos nem lehet elég hamar elkezdeni, főleg ha a gyerek csak most megy elsőbe. Egy gyerek mindennapi életében gyökeres változást jelent, amikor az óvoda már megszokott légkörét felváltja az ettől merőben eltérő iskolai környezet. Ilyenkor egy addig kötetlenebb, bár jó esetben az alapokat már meghatározó rutinról egy sokkal szigorúbb napirendre kell váltania: a mindig fix koránkelésre, a pontos érkezésre, az egész napos iskolapadban ülésre, meg persze a délutáni alvásról való lemondásra. És bár szeptember elseje a legtöbb kisiskolás számára a várva várt „nagy nap”, az átállás igencsak kimerítő. 

Nem is olyan rosz az iskola. (kép: Auchan)

Fontos tehát, hogy a szülő és a gyerek is jó előre felkészüljön az első próbatételre. Érdemes a koránkelést és délutáni szundikálás elhagyását korábbi fekvéssel, vagyis hosszabb éjszakai alvással, a legjobb esetben is egész délelőttös iskolapadban ülést pedig sok délutáni játékkal vagy rossz idő esetén koncentrációt fejlesztő társasjátékkal, kreatív foglalkozással ellensúlyozni. Ha tudjuk, kezdjük el az átállást egy-két héttel az éles üzem előtt! 

Ha már elég nagy a gyerek és egyedül mehet iskolába – vagy új helyre költözött nyáron a család –, gyakoroljuk be vele az otthonunk és a suli közötti útvonalat és hívjuk fel figyelmét az esetleges veszélyekre, a közlekedési szabályok betartásának fontosságára. A nagyobbakkal is érdemes megbeszélni az őszi időbeosztást annak érdekében, hogy minden különóra, edzés és a barátokkal töltött idő is kényelmesen beleférjen az időnkbe és kiszámíthatóbbak legyenek a mindennapok. Az iskolába visszarázódást segíti az is, ha a gyereket bevonjuk a tanszerek és egyéb kiegészítők, például a tornaruha, a különórák, a sportszerek kiválasztásába. Így sokkal hatékonyabb lehet a közös vásárlás, ráadásul ez a módszer a választás terhét is leveszi a szülő válláról.

Még családi programnak is jó (kép: borsonline.hu)

Tanszerek vásárlása

Ahogyan szinte minden árucikk kapcsán, a tanszerek esetében is mondhatnánk, hogy a határ a csillagos ég, ám a legtöbben 15-17 ezer forint közötti összegre teszik a tanszerekre költött összeget. Nincs mese, a kötelező dolgokat mindenképpen be kell szerezni, ám nem mindegy, milyen áron jutunk hozzájuk. Érdemes átgondolni, vajon tényleg szükség van-e a drágább változatokra, vagy megteszik az olcsóbbak is. Utóbbiakat könnyebb pótolni is, ami nem hátrány, ugyanis iskolaidőben gyakran szokott a tanszereknek lába kelni. Persze vannak dolgok, amikre nem szabad sajnálni a pénzt. Ilyen az iskolatáska és a tolltartó. Ezeket ugyanis évekig használhatják a diákok, arról nem is beszélve, mennyire fontos, hogy a táska anatómiai szempontból is a jók közül való legyen. Azzal is sokat spórolhatsz, ha nem egyesével szeded össze a kellékeket, hanem nagy tételben vásárolsz. Így ráadásul a felesleges, üzletbe rohanós köröktől is megszabadítod magad. A ruházkodás kapcsán sokat megtakaríthatsz, ha tudatos vagy, és odafigyelsz arra, mire van valóban szükség. Érdemes már jóval az iskolakezdés előtt listát írni arról, mit kell vásárolni. Vond be a gyereket is a tervezésbe, találjátok ki együtt, milyen ruhákat vegyetek. Ez amellett, hogy jó közös program, megszabadít a vitáktól is, amelyek oly gyakoriak a boltokban. Nem feltétlenül érdemes mindenből a márkásat választani, hiszen azok ára akár a többszöröse is lehet a többi holminak.

Az első nap a suliban/A második nap a suliban (kép: sprdex.net.hr)

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.07.15
A Mol emeli 7 forinttal a benzin, és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült....
2019.07.15
Félszázzal kevesebb ember vesztette életét az év első felében, mint tavaly ugyanebben az időszakban....
2019.07.15
A McLaren idei fejlődése a szezon talán legmeglepőbb és legpozitívabb hozadéka. Biztosak lehetünk....
2019.07.15
Levkovskiy Nikolay Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.07.15
Továbbra is azt tesszük, ami a feladatunk: gépjárműveket - köztük hazánk legnépszerűbb autóját, a....
2019.07.15
2019. július 15-től Reinhard Münster (56) veszi át a Mercedes-Benz Hungária Kft. vezetését. Az....
2019.07.15
A Széchenyi István Egyetemen 17 mérnökhallgató vesz részt a Development Camp elnevezésű négyhetes....
2019.07.15
Az akkumulátorok hosszabb élettartama érdekében a Bosch új felhőalapú szolgáltatásokat fejleszt,....
2019.07.15
Vajon rá tudja-e venni az autósokat a BMW, hogy kiszálljanak volánjaik mögül, s a zsúfolt városi....
2019.07.15
A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok-, a kutatással....