Tóbiás és Balambér kalandjai – Nyaralás a vízparton | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Nyaralás a vízparton

2019.06.23.

Itt a nyári szünet, a nagy melegben pedig rengetegen vakációzóknak a vízpartokon. A szabad vizekben több veszély leselkedik a fürdőzőkre, de egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj.

Pár hete azt mutattuk meg, mire kell figyelni a medencés strandokon, fürdőkben, hogy semmi baj ne történjen pancsolás közben. Most abban segítünk, hogy a természetes vizeknél töltött nyaralás, a tavak, folyók és tengerek melletti vakáció is biztonságos legyen. 

Csak kijelölt helyen fürödj!

A természetes vízeknél az legbiztonságosabb, ha a kijelölt helyeken fürdesz, mert ezeket a partszakaszokat szakemberek választják ki, és jelölik ki. De ezeken a helyeken is ügyelj arra, hogy csak a bójákon belül lubickolj. Tilos a fürdőzés a hajók útvonalában, hidak, komp- és révátkelőhelyek környékén, a kikötők területén, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, valamint ott, ahol tábla tiltja a fürdést. 

Kijelölt fürdőhelyen is maradj a bójákon belül

Hat éven aluli, illetve úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Az úszni nem tudó gyerekek viseljenek úszógumit vagy karúszót, de ezek sem jelentenek tökéletes biztonságot, mindig legyen a közelben egy felnőtt is. Akik nem tudnak úszni, csak a sekély vízben fürdőzzenek, gumimatraccal vagy más felfújható eszközzel se merészkedjenek be messzire a mély vízbe.

Ne fürödj a bányatavakban!

A legtöbb magyarországi bányatóban tilos a fürdőzés, ez alól csak néhány tó jelent kivételt. A bányatavak azért nagyon veszélyesek, mert nagyon mélyek, és minden átmenet nélkül, hirtelen mélyülnek. Egyáltalán nem olyanok, mint például a Balaton déli partja, ahol szép fokozatosan mélyül a víz. Egy bányatóban előfordulhat, hogy a fürdőző egyik pillanatról a másikra elmerül, mert egy hatalmas gödör van a tó medrében. 

A mélység miatt a bányató vize nagyon hideg: lehet, hogy a felszínen kellemes tűnik, de lejjebb akár 10 fokkal is hidegebb lehet a víz, ami görcsöket okozhat. A bányatavak egykor ipari területek voltak, maradhattak a vízben veszélyes vagy éles tárgyak, gépek, drótkötelek, amelyek sérüléseket okozhatnak. Nem kijelölt fürdőhelynek számítanak, így senki sem ellenőrzi a víz minőségét, és nincsenek vízimentők, illetve elsősegélynyújtás.

Ha nem tudsz úszni, maradj a sekély vízben

Soha ne ugorj a vízbe felhevült testtel! 

A hirtelen hideg hatalmas sokkot okoz a testednek, amik akár ájuláshoz és szívmegálláshoz is vezethet. Ezért nem szabad például vízibicikliról azonnal a vízbe ugrani. Ha nagyon meleged van, és fürdeni szeretnél, előbb szép lassan vizezd be a karjaidat, a lábaidat, majd a vállaidat, az arcodat és a felsőtestedet. Ezzel fokozatosan lehűtöd magadat annyira, hogy ne legyen veszélyes a hideg víz.

Ismeretlen helyen ne ugorj vízbe!

Soha ne ugorj rögtön fejest, mert nem tudhatod, hogy milyen mély a víz. Sajnos minden nyáron több olyan baleset történik, hogy valaki a sekély vízbe ugrik fejjel előre a vízbe, és olyan súlyosan megsérül a gerince vagy a nyaka, hogy maradandó egészségkárosodást szenved vagy lebénul.

Óvatosan az ugrálással, mert nem tudhatod, mi rejtőzik a víz felszíne alatt

Ugyanennyire fontos, hogy ne ugrálj a vízbe, ha nem ismered a helyet. A víz felszíne alatt ugyanis felülről nem látható kövek, cölöpök, karók vagy más veszélyes tárgyak lehetnek, amelyek életveszélyes vagy akár halálos balesetekhez vezethetnek. Akkor is légy körültekintő, ha úgy gondolod, már jól ismered a helyet, mert minden évben oda jártok nyaralni. A víz alatti világ hamar megváltozhat, ezért először mindig mérd fel a terepet, hogy tényleg biztonságos-e.

Teli hassal nem tanácsos vízbe menni

Ha jól belakmároztál, akkor szervezeted nekiáll megemészteni az ennivalót, ez pedig kemény munka. Ezért érezzük magunkat egy kiadósabb evés után bágyadtnak, álmosnak, ami veszélyes lehet a vízben. Egy kis pancsolás még belefér a sekély részen, de semmiképpen ne ilyenkor rendezzünk úszóversenyt. Ebéd után pedig amúgy is nagyon erős a napsugárzás, ezért jobban járunk, ha inkább hűvös helyen maradunk. 

Figyelj a viharjelzésekre és a parti vészjelzésekre!

Korábban már megismerhetted, hogyan működik a viharjelzés a Balatonon, és három másik magyarországi tavon. Elsőfokú viharjelzésnél percenként 45-ször villan a fény, ilyenkor a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürdeni. Másodfokú viharjelzésnél 90-szer villan fel a fény percenként, és tilos fürdőzni. Mindig figyeljünk ezekre a jelzésekre, illetve – ha van ilyen –, akkor a hangosbemondó figyelmeztetésére vihar esetén. Külföldön érdemes tájékozódni, a helyi vihar- és vészjelzésekről.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.14
A történelemben nincs sok értelme a „mi lett volna, ha” kérdéseknek, mégis szórakoztató eltűnődni....
2019.12.14
Kuznetsov Daniil Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.12.14
Az ausztráliai Új-Dél-Welsben bemutatatták a világ első olyan közúti kameráit, amelyek képesek....
2019.12.14
Az Audi fölgázzal üzemelő modelljei egyesítik az ökológia és az ökonómia szempontjait. Az Audi A4....
2019.12.14
Egy paradicsomi luxusüdülés teknősökkel, delfinekkel és csodás korallokkal Marsa Alamban. A....
2019.12.14
Magyarországi terjeszkedési céljainak megvalósítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá....
2019.12.14
Az Év Magyar Autója versenybe elsőként a Skoda nevezett, a cseh márka a Magyarország Autója 2020....
2019.12.14
A „Közös ügyek-közös felelősségek” kategóriában kapott elismeréssel a Knorr-Bremse Vasúti Jármű....
2019.12.14
A Tokiói Olimpia és Paralimpia Szervezőbizottsága (Tokió 2020) bemutatta azoknak az autónak a....
2019.12.14
Novemberben a Volkswagen-csoport 988.800 járművet szállított ki az ügyfelek számára az egész....