Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Hol szabad biciklizni? | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Hol szabad biciklizni?

2019.06.30.

Kerékpársáv, kerékpáros nyom, gyalog- és kerékpárút, egyirányú utca. Te tudod, melyiket hogyan kell használni biciklivel? Bemutatjuk a szabályokat, és azt is, hol, mire figyelj. Tarts velünk!

Kerékpározni szinte bárhol lehet, de nem mindenhol szabad. Fontos, hogy tudd, mikor, hol biciklizhetsz szabályosan, így elkerülheted a veszélyes helyzeteket, de a vitákat is az autósokkal vagy a gyalogosokkal.

Kerékpárút

Ha az úttest mellett van kerékpárút, akkor csak ott szabad biciklizni. Vagyis a bringás nem választhat, hol teker, kötelező a bicikliúton haladnia. Egyetlen kivétel, ha az úttestre kerékpáros nyom (sárga bicikli két nyíllal) van felfestve. Ilyenkor az úttesten is lehet kerékpározni. Bicikliúton legfeljebb 30 kilométer/órával tekerhetsz.

Kerékpársáv

Ha az úton kerékpársáv van felfestve, akkor kötelező ott biciklizni. Táblával, kerékpárt ábrázoló burkolati jellel és folytonos sárga vonal felfestésével jelölik ki. A vonalon sem autóval, sem a biciklivel nem lehet átmenni, kivéve, ha szaggatottá válik, például parkolóknál, útkereszteződéseknél, buszmegállóknál. Általában az úttest jobb szélső sávjának jobb oldalán található (de lehet beljebb is, például buszsáv esetén). Csak egy irányban lehet közlekedni rajta.

Nyitott kerékpársáv

Tábla, kerékpárt ábrázoló burkolati jel, valamint az úttest jobb szélén felfestett szaggatott fehér vonal jelöli. Mivel nyitott, a kerékpárosokon kívül más járművek is használhatják, ha szükséges, és a bringások is elhagyhatják, például balra kanyarodás előtt. Általában olyan helyen alakítják ki, ahol nem elég széles az út két autós forgalmi sávnak plusz két normál kerékpársávnak. 

Kerékpáros nyom

A kerékpárosoknak ajánlott haladási útfelületet jelöli az úttesten. Csak sárga útburkolati jel mutatja, ami egy kerékpárt és két nyilat ábrázol. A kerékpáros nyom csak ajánlás, nem kötelez semmire, el lehet térni tőle, és más járművek is ráhajthatnak. A nyom azonban mutatja a bringásoknak a biztonságos útvonalat, és felhívja az autósok figyelmét a biciklisekre. 

Gyalog- és kerékpárút

Két fajtája van: az egyiknél a gyalogosok és a kerékpárosok ugyanott közlekedhetnek, a másiknál egy sárga csík az aszfalton elválasztja őket egymástól. Mindkét irányban szabad rajta tekerni. Ha ilyen út van, kötelező ezen menni. Nagyon vigyázz, mert a gyalogosok – gyakran gyerekek – bármikor kerékpárosok elé kerülhetnek. Ezért is csak 20 kilométer/óra a legnagyobb megengedett sebesség.

Gyalogos-kerékpáros övezet

Ebben az övezetben csak gyalogosok és biciklisek közlekedhetnek. A kerékpárosok a számukra felfestéssel vagy más színű burkolattal elválasztott részen legfeljebb 20 kilométer/órával tekerhetnek. Az övezet többi részén – vigyázva a gyalogosokra – 10 kilométer/órával biciklizhetnek. A gyalogosok nem közlekedhetnek a bringásoknak fenntartott útfelületen. Leginkább tereken, sétálóutcákon találkozhatsz gyalogos-kerékpáros zónával.

Úttest

Ha nem látsz kerékpárutat, gyalog- és kerékpárutat vagy kerékpársávot, akkor az úttest jobb oldalán kell közlekedned biciklivel. Kivéve, ha tábla tiltja.

Járda

Járdán csak akkor szabad biciklivel közlekedni, ha nincs kerékpárút, gyalog- és kerékpárút vagy kerékpársáv, az úttest pedig biciklizésre alkalmatlan. A járda azonban a gyalogosoké, így ott csak nagyon lassan, maximum 10 kilométer/órával és óvatosan szabad tekerni.

Egyirányú utca, ha tábla engedi

Sajnos még most is sokan azt hiszik, hogy kerékpárral bármelyik egyirányú utcába behajthatnak az ellenkező irányból. Ám ez nem igaz. Csak akkor tekerhetsz szemben a forgalommal egyirányú utcában, ha a behajtani tilos tábla alatt egy kiegészítő tábla áll: kivéve kerékpárral. Ilyenkor az úttest jobb oldalán kell haladni, ha van kerékpársáv, akkor azon. Légy nagyon óvatos a szemből érkező autók miatt.

Buszsáv

A buszsávban csak akkor szabad biciklizni, ha ezt tábla engedélyezi. Ilyenkor általában kerékpáros piktogramot is festenek az útra, és ebben a sávban kell haladni. Ne akadályozd fölöslegesen a rengeteg embert szállító buszok haladását! Ha a busz éppen indulni készül a megállóból, ne előzd meg, mert így nem kell újra megelőznie téged.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.17
Zamárdi térségében, az M7-es autópálya közelében szerencsésen földet ért a gép - írja a....
2019.08.17
Befagyaszták az autógyártókra, az üzemanyag-fogyasztás alapján kibaszott büntetéseket, viszont....
2019.08.17
A Porsche továbbra is konzekvens módon bízik az elektromobilitásban és a Panamera után a Cayenne....
2019.08.17
Daneil Weissland veszi át szeptember elejétől az Egyesült Államokban az Audi eladások vezetését. A....
2019.08.17
Ugyan még mindig inkább telefonon rendelnek taxit a fővárosiak, de egyre többen használnak....
2019.08.17
Vitorlás hajó, hűtőszekrény, kábeldob, mosogatótálca – egyebek mellett ezeket hagyták el az autósok....
2019.08.16
New Yorkban lestük meg a Ford idén bemutatott izomgépét. A Shelby GT500 nem kevesebb, mint 700....
2019.08.16
Valódi megoldásokkal segítik a franciák a fogyatékkal élő dolgozókat. ..
2019.08.16
Makhmudjon Eshonkulov Üzbegisztánból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2019.08.16
A Boeing felfüggesztette  új szélestörzsű repülőgépe, a 777X kisebb, 8-as változatának fejlesztését....