Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Így utazhatnak a gyerekek az autóban | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Így utazhatnak a gyerekek az autóban

2019.04.21.

Ha útra kel a család, a kocsiban csak megfelelő gyerekülésben utazhatnak a kicsik. De ülhet-e elöl a gyerek? És mikor nem kell már gyerekülés? Segítünk tisztázni a szabályokat. Tarts velünk!

A tavaszi szünetben és nyáron rengeteg kisgyerekes család indul útnak autóval. Ám míg a felnőttek egyszerűen csak becsatolják a biztonsági övüket, a csemetéknek speciális gyerekülésre van szükségük. Ezek használatát a KRESZ is előírja, aki nem tartja be a szabályokat, bírságot kaphat. 

Persze nem azért érdemes figyelni, hogy ne büntessenek meg a rendőrök, hanem hogy a gyerekeink biztonságban utazzanak az autóban. Sajnos sokan a rövidebb utakon nem megfelelően szállítják a gyereket a kocsiban: előfordul, hogy a csecsemőket kézben, a nagyobbakat pedig gyerekülés nélkül viszik a szülők. Pedig már viszonylag kis sebességnél, egy koccanásnál vagy hirtelen fékezésnél is megsérülhetnek a picik. Mivel elég sok szabály vonatkozik arra, hogyan utazhatnak a gyerekek a kocsiban, segítünk eloszlatni a tévhiteket. 

Elő a centivel!

A legfontosabb szabály, hogy 150 centiméteres magasság alatt csak gyermekbiztonsági rendszerben szabad autóban szállítani a gyerekeket. A babahordozó vagy a gyerekülés igazodjon a testsúlyhoz: a legkisebb, „0” kategóriájú autós hordozókban legfeljebb 10 kilogrammos babák utazhatnak, míg a III. kategória ülései 36 kilóig használhatók. 

 

A legkisebbek menetiránynak háttal utaznak az autóban (Fotó: Flickr/North Dakota)

A gyerekülést az autó biztonsági övével, vagy az előre kialakított Isofix rögzítési pontokhoz kell rögzíteni. Ha van ilyen, akkor a gyerekülés saját biztonsági övét is be kell csatolni. (A megfelelő gyerekülés kiválasztásáról, és hogy mire figyeljünk a vásárláskor, Tóbiás és Balambér egyik következő kalandjában lesz szó.)

Elöl is utazhat a gyerek

Sokan nem tudják, hogy a gyerekülést a vezető melletti első ülésen is el lehet helyezni. Arra viszont nagyon figyeljünk ilyenkor, hogy kapcsoljuk ki az anyósülésnél lévő légzsákot – ha van az autóban –, amikor a gyerek menetiránynak háttal utazik. Elsősorban a legkisebbek szállításánál jellemző ez, ők ugyanis még babahordozóban utaznak. A légzsák nagyon fontos biztonsági felszerelés, akár életet is menthet, de amikor menetiránynak háttal utazik a gyerek, csak növeli a sérülések kockázatát. Szerencsére a mai autókban már feltűnően jelzik, hogy figyeljünk a légzsákra, ha az első ülésen szállítjuk a gyereket. 

Nem mindig kell a gyerekülés

Ha a gyerek elmúlt 3 éves és magasabb 135 centinél, akkor a hátsó ülésen utazhat gyerekülés nélkül is. De csakis akkor, ha az autó biztonsági övével biztonságosan becsatolható. Ez azt jelenti, hogy az övet a testméretéhez lehet igazítani, nem a nyakánál, hanem a vállánál található az öv. Ilyenkor jól jöhet az ülésmagasító. A 150 centiméternél magasabb, és legalább 3 éves gyerekek pedig már mindenféle kiegészítő nélkül utazhatnak az első ülésen, természetesen becsatolt biztonsági övvel. Igaz, hátul utazni általában biztonságosabb – nem csak a gyerekeknek –, vagyis annyira nem kell erőltetni, hogy az anyósülésen utazzanak a gyerekek. 

 

A 150 centinél magasabb, 3 évesnél idősebb gyerek speciális ülés nélkül is utazhat

Vannak olyan kivételes esetek, amikor kortól és magasságtól függetlenül nincs szükség a gyerekülésre: nem kell a taxiban hátul, a rendőrautóban, a menetrend szerinti buszon és a mentő betegellátó terében sem. Régi, veterán autónál az is előfordulhat, hogy sehogy sem lehet benne rögzíteni a gyerekülést. Ilyenkor a lurkók utazhatnak a hátsó ülésen, gyerekülés nélkül, de csak ha már elmúltak 3 évesek.

Tanítsuk meg, miért fontos a biztonság

Ha gyerekekkel utazunk, akkor se felejtsük el, hogy a sofőrnek a forgalomra kell figyelnie, még ha ez a szeleburdi csemeték mellett sokszor nem könnyű. Sajnos nem egy tragédia történt már amiatt, hogy a szülő hátrafordult fegyelmezni a gyereket.

 

Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy miért fontos a biztonság az autóban

Az izgő-mozgó gyerekek nagyon hamar megunják az autózást. Minden szülő ismeri a helyzetet, amikor még csak 15 perce vannak úton, de már háromszor megkérdezik: „mikor érünk oda?”. A ficánkolás közben akár ki is szabadíthatják magukat a gyerekülésből vagy kikapcsolhatják a biztonsági övet. 

Ezért nagyon fontos, hogy a szülők már egészen kicsi korban elmagyarázzák, miért fontosak a biztonsági felszerelések az autóban. Így hamar természetessé válik nekik, hogy gyerekülésben, később pedig becsatolt biztonsági övvel kell utazniuk. Amikor már nagyobbak, akár olyat is játszhatunk velük, hogy ki tudja gyorsabban bekapcsolni a biztonsági övét beszálláskor. Így még élvezni is fogják, hogy be kell kötniük magukat. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.07.23
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában az idei évben tovább folytatódik az M1-es autópálya....
2019.07.22
A Volvo Cars több mint 500 ezer autóját rendelte vissza ellenőrzésre világszerte egy hibás....
2019.07.22
Újabb generációkat boldogít a hármas legújabb változata. A ma még a tehetős üzletemberek céges....
2019.07.22
Az eddig még ritkasággal felérő vízbefecskendezést még tovább gondolták: az új szűrés révén....
2019.07.22
Husan Sodiqov Üzbegisztánból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.07.22
Hercegszántónál egy kilépésre jelentkező kistehergépjármű csomagterében hat elektromos kerékpárt....
2019.07.22
- A Mol 6 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán....
2019.07.22
Növelte eladásait, bevételét és nyereségét a második negyedévben a dél-koreai Hyundai autógyár -....
2019.07.22
Évente nyolcvan ország mintegy kétszázezer ügyfelét fogja kiszolgálni a PSA-konszern 550 millió....
2019.07.22
Már néhány tized bar nyomáskülönbség és pár tized milliméter profilmélység-eltérés miatt is nőhet....