Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Ne üsd el a vadállatokat! | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Ne üsd el a vadállatokat!

2019.07.28.

Javában zajlik az őzek násza, és ilyenkor az állatok szinte nem látnak és nem hallanak. Akár a forgalmas útra is kiszaladnak, ami súlyos baleset okozhat. 

Autóval utazva nem csak a sofőr hibája vagy egy másik közlekedő miatt alakulhat ki baleset, az utakra tévedő állatok is komoly veszélyt jelentenek. A statisztikák szerint Magyarországon a balesetek 0,6 százaléka vadgázolás, ezek egyharmada súlyos, kétharmada könnyű sérüléssel végződik. Ráadásul nem is olyan kevés vadgázolás történik: a 2017/2018-as vadászati évben a 6218 nagyvadat ütöttek el, ebből csaknem 4800 őz volt.

Lassíts, és tartsd szemmel az út melletti területet

Jönnek az őzek

Az őzek párzási időszaka – vagy ahogy a vadászok mondják: üzekedése – néhány napja elkezdődött. Hazánk legnagyobb egyedszámban előforduló nagyvadjának a násza július közepétől augusztus közepéig tart. Ilyenkor a bakok kergetik a sutákat, közben pedig az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint az év többi részében. Átrohannak a legforgalmasabb úton is, hirtelen kiugranak az út menti fák, bokrok, magas fű közül a járművek elé. Ezért ebben az időszakban a szokásosnál is óvatosabban kell vezetni, hogy elkerüljük a baleseteket.

Augusztus közepéig tart az őzek párzása

A legfontosabb tudnivalók

  • Ahol vadveszélyre figyelmeztető tábla van, ott vezess körültekintőbben, és tartsd szemmel az út két oldala melletti területet. Az állatok persze nem csak a vadveszélyt jelző táblák közelében bukkanhatnak fel, hanem más bokros, fás területen is.
  • Haladj lassabban, hogy több időd legyen reagálni egy esetlegesen hirtelen feltűnő vadra. 
  • Ha egy őzet vagy szarvast látsz, számíts többre is! Ezek az állatok általában csoportba verődnek. 
  • Dudálj, ha állatot látsz az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják az autót. A hangjelzés viszont segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Arra viszont vigyázz, hogy ha az állat nem az úton áll, előfordulhat, hogy megriad, és pont a kocsi elé ugrik. 
  • Ha hirtelen nagy testű vad kerül a kocsi elé, vészfékezz, dudálj, de semmiképpen se rántsd félre a kormányt, még ha el is ütöd. Egy út menti fának vagy egy szembejövő kocsinak csapdóva sokkal súlyosabb baleset történhet. 
  • Ne próbáld meg lehúzni az úttestről az elütött állatot! Lehet, hogy még életben van, és megrémülve súlyos sérülést okozhat a patáival, agancsával vagy a harapásával. 
  • Ha mégis megtörtént a baj, és személyi sérülés nem történt, akkor a legjobb, ha rendőrt hívsz. A kiérkező rendőr rögzíti a baleset körülményeit, megállapítja, hogy melyik vadásztársaság az illetékes, intézkedik az értesítésükről és az elhullott állat elszállításáról. Fontos tudni, hogy az ütközés után az elpusztult állatot nem szabad elvinni, mert az lopásnak számít. 

Ha hirtelen egy vadállat kerül az autó elé, ne rántsd el a kormányt

Ki fizeti a kárt?

Még egy kisebb vaddal való találkozást sem úszhat meg az autó sérülések nélkül, amelyek javítása sok pénzbe kerülhet. Képzeld el, ha egy 20-25 kilogrammos őz ütközik a 90 kilométer/órával haladó autóval. Legalább több százezer forintos, de akár milliós kár keletkezik az autóban, de nem ritka a totálkár sem. 

Ilyenkor mindig nehéz eldönteni, kié a felelősség, az autósé vagy a vadásztársaságé, de van néhány alapszabály, ami segíthet. A vadásztársaság csak akkor felelős a balesetért, ha nem volt kihelyezve az adott útszakaszon a vadveszélyt jelző tábla. A másik feltétel, hogy a vadásztársaság odaszoktatta az állatokat az út mellé – például etetéssel –, vagy vadászatot tartottak az út közelében, és ezért szaladt ki az autó elé a vad. ezekben az esetekben a vadásztársaságnak kell megtérítenie a kárt. Ám azzal is számolni kell, hogy az elütött vad értéke több százezer, de akár több millió forint is lehet, és lehet, hogy ezt megpróbálják behajtani az autóson. 

Más a helyzet autópályán és autóúton, ha ugyanis ott történik vadgázolás, minden esetben meg kell téríteni az autós kárát. Az ugyanis a közútkezelő felelőssége, hogy ezeken az utakon biztosítsa a nagy sebességű közlekedés feltételeit, és ne juthassanak be vadállatok az útra.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.10.17
Forgalomkorlátozásokra és közlekedési változásokra kell számítani a Hősök tere környékén a 12.....
2019.10.17
A magyar autóipar egyre több megbízást ad az iparban távfelügyeleti szolgáltatást nyújtó győri....
2019.10.17
Szalagot tűztek és rózsaszínnel világították meg az épületet a dolgozók a Bridgestone tatabányai....
2019.10.17
Személyautóval ütközött az Újszegedről Békéscsabára közlekedő motorvonat csütörtök délelőtt a Békés....
2019.10.17
"Mennyit fogyaszt az autód?" Ha sokat mondunk megdöbbennek, ha keveset, nem hiszik el. Ez egy....
2019.10.17
A Volvo Cars és a Geely azt tervezi, hogy meglévő belső égésű erőforrás tevékenységeiket egy önálló....
2019.10.17
Sosem volt még ennyire vonzó a zöld jövő: a Toyota a 2019-es Tokiói Autószalonon mutatja be....
2019.10.17
A BMW 2-es Gran Coupé világpremierjével a BMW a prémium kompakt kategóriában is elérhetővé teszi a....
2019.10.17
Az első sorozatgyártásban előállított Golf 1974 márciusában hagyta el a wolfsburgi gyártósort, és....
2019.10.17
Következetesen elektromossá alakítja modellpalettáját az Audi – és elektromos mobilitási....