Toyota Prius

Toyota világelső etanol-elektromos hibridje

2018.12.19.

Az idén áprilisban prototípusként bemutatott, etanol üzemű Prius piacéretté vált, már jövőre megkezdődik a forgalmazása elsőként Brazíliában.

Egymilliárd brazil reálos (körülbelül 75,6 milliárd forint) beruházással a Toyota 2019-ben útjára indítja a világ első etanol-elektromos hibrid járművének sorozatgyártását Brazíliában.

Az idén áprilisban bemutatott Prius Hybrid FFV (flexi-fuelvehicle) kifejlesztésekor kettős cél lebegett az autógyár helyi leányvállalata, a Toyota doBrasil szeme előtt: egyrészt még népszerűbbé kívánták tenni a hibrid technológiát Brazíliában, másrészt tovább szerették volna csökkenteni a Toyota Prius eleve kedvező (európai kivitelében akár 83 g/km) CO2-kibocsátását.

A dél-amerikai országban, a világon az első között, a hetvenes években indult útjára a megújuló forrásból származó alternatív üzemanyag kultúrája. A kormányzati és gazdasági támogatással megvalósított, cukornád alapú etanolgyártás mára a világ első számú etanol-exportőrévé és a második legnagyobb etanol üzemanyaggyártójává tette a hatalmas országot, ahol a benzines újautó-eladásokból több mint ötven százalékkal részesednek a benzin-etanol kettős üzemű járművek.

Az etanol és a hibrid hajtás kombinálásával ténylegesenszénsemleges működésre képes járművet fejlesztett ki a japán vállalat. A kormányzati és oktatási intézmények, valamint a brazil cukornád-szövetség (UNICA) bevonásával megvalósult projekt a Toyota „Környezetvédelmi Kihívás 2050” programjának szerves részét képezi, és hozzájárul ahhoz, hogy a program célkitűzéseivel összhangban a Toyota globális CO2-kibocsátása 2050-re a 2010-es értékek egytizedére essen vissza.

Az elmúlt fél év során a Toyota PriusHybrid FFV intenzív tesztprogramon esett át, amelynek során a vállalat szakemberei felmérték a rendszer megbízhatóságát, tartósságát és teljesítményét, és amelyekben Steve St. Angelo, a Toyota latin-amerikai és karibi tevékenységeiért felelős vezérigazgatója szerint „az új hibrid minden várakozásunkat felülmúlta”.

„Büszke vagyok a Toyota doBrasil mérnökeire, akik a Toyota japán szakembereivel együttműködve megépítették a világ legtisztább üzemű, etanollal működő hibrid járművét, és ezzel hozzájárultak az új mobilitású társadalom megvalósításáért tett erőfeszítéseinkhez” – tette hozzá Steve St. Angelo.

Az új modell áráról és pontos technikai adatairól későbbre ígértek tájékoztatást

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.19
Aki követte az elmúlt két év autóipari fejleményeit, az akár meg is lepődhet a cím láttán, hiszen....
2019.08.19
Lugosi Károly Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.08.19
A magyar rendőrök a német hatóságok által körözött személyautót foglaltak le a Csongrád megyei....
2019.08.19
Utrechtben felavatták a világ legnagyobb kerékpárgarázsát. Három szintjén összesen 12.500 kétkerekű....
2019.08.19
Maranellóban közzétették 2019 második negyedévének értékesítési adatit. Ezek szerint a Ferrari....
2019.08.19
Vezető nélküli, ötödik generációs (5G) technológiával működő autókat állítottak szolgálatba Kelet-....
2019.08.19
A Lexus kompakt középkategóriás szabadidőjárműve megkapta az észak-amerikai közlekedésbiztonsági....
2019.08.19
Nem volt világelső, nem lett piacvezető, mégis a zöld autózás egyik ikonjává vált a világ számos ..
2019.08.19
Még csaknem egy hónapig szünetel a pályafelújítás a balatonfenyvesi kisvasúton, addig naponta akár....
2019.08.19
A Porsche AG bejelentette az eddigi legnagyobb, egymilliárd euro összértékű Schuldschein (ún. SSD)....