Toyota Prius

Toyota világelső etanol-elektromos hibridje

2018.12.19.

Az idén áprilisban prototípusként bemutatott, etanol üzemű Prius piacéretté vált, már jövőre megkezdődik a forgalmazása elsőként Brazíliában.

Egymilliárd brazil reálos (körülbelül 75,6 milliárd forint) beruházással a Toyota 2019-ben útjára indítja a világ első etanol-elektromos hibrid járművének sorozatgyártását Brazíliában.

Az idén áprilisban bemutatott Prius Hybrid FFV (flexi-fuelvehicle) kifejlesztésekor kettős cél lebegett az autógyár helyi leányvállalata, a Toyota doBrasil szeme előtt: egyrészt még népszerűbbé kívánták tenni a hibrid technológiát Brazíliában, másrészt tovább szerették volna csökkenteni a Toyota Prius eleve kedvező (európai kivitelében akár 83 g/km) CO2-kibocsátását.

A dél-amerikai országban, a világon az első között, a hetvenes években indult útjára a megújuló forrásból származó alternatív üzemanyag kultúrája. A kormányzati és gazdasági támogatással megvalósított, cukornád alapú etanolgyártás mára a világ első számú etanol-exportőrévé és a második legnagyobb etanol üzemanyaggyártójává tette a hatalmas országot, ahol a benzines újautó-eladásokból több mint ötven százalékkal részesednek a benzin-etanol kettős üzemű járművek.

Az etanol és a hibrid hajtás kombinálásával ténylegesenszénsemleges működésre képes járművet fejlesztett ki a japán vállalat. A kormányzati és oktatási intézmények, valamint a brazil cukornád-szövetség (UNICA) bevonásával megvalósult projekt a Toyota „Környezetvédelmi Kihívás 2050” programjának szerves részét képezi, és hozzájárul ahhoz, hogy a program célkitűzéseivel összhangban a Toyota globális CO2-kibocsátása 2050-re a 2010-es értékek egytizedére essen vissza.

Az elmúlt fél év során a Toyota PriusHybrid FFV intenzív tesztprogramon esett át, amelynek során a vállalat szakemberei felmérték a rendszer megbízhatóságát, tartósságát és teljesítményét, és amelyekben Steve St. Angelo, a Toyota latin-amerikai és karibi tevékenységeiért felelős vezérigazgatója szerint „az új hibrid minden várakozásunkat felülmúlta”.

„Büszke vagyok a Toyota doBrasil mérnökeire, akik a Toyota japán szakembereivel együttműködve megépítették a világ legtisztább üzemű, etanollal működő hibrid járművét, és ezzel hozzájárultak az új mobilitású társadalom megvalósításáért tett erőfeszítéseinkhez” – tette hozzá Steve St. Angelo.

Az új modell áráról és pontos technikai adatairól későbbre ígértek tájékoztatást

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.04.19
Korábbi ígéretével összhangban a Toyota bemutatta első sorozatgyártásra kész, akkumulátorról....
2019.04.19
Az elmúlt év végén debütált az X5 negyedik generációja, aminek legizmosabb darabját az 50d-t....
2019.04.19
Hicham Boudra Marokkóból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.04.19
A Qatar Airways Dohából Londonba tartó járata a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. április 19-én. A gép....
2019.04.19
A Volvo eddig is hires volt biztonságos autóiról, de az utóbbi hónapokban mintha eldöntötték volna....
2019.04.19
Az A4-es autópálya, az Ostautobahn Bruckneudorf település közelében Ausztria Burgenland....
2019.04.19
Rangos elismerésben részesült a vadonatúj Suzuki Jimny: a 2019-es Világ Év Autója versenyen (World....
2019.04.19
Jelentős torlódás alakult ki a szerb, a román és az ukrán határátkelőhelyek kilépő oldalán az....
2019.04.19
Tradíció, kimagasló arculat, páratlan luxus. Ezek azok a kifejezések, amiket társítunk egy....
2019.04.19
A rendőrség befejezte a nyitrai Jaguar Land Rover autógyár átvizsgálását, ahol egy ismeretlen....