Széchenyi István Egyetem

Útépítő mérnök-generációk oktatójától vesznek végső búcsút

2016.02.21.

Megrendülten tudatjuk, hogy életének 91. évében elhunyt Simon Miklós ny. főiskolai docens, okl. vegyészmérnök, útépítési és fenntartási szakmérnök. útépítő mérnök-generációk oktatója - közölte a Széchenyi István Egyetem.

Simon Miklós óraadóként 1975-től, főállású oktatóként 1978-tól 1985-ig dolgozott jogelőd intézményünkben, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán. Egyik alapítója és szervezője volt a Közlekedésépítési Intézet Útépítési Tanszékének, az Útépítési Laboratóriumnak. Kidolgozta és bevezette az útépítés- és fenntartás tantárgyakat.

Simon Miklós pályája az 1940-es évek végén kezdődött. A magyar útépítés, a bitumen- és aszfaltkutatás egyik legkiemelkedőbb kutatójaként a Közlekedéstudományi Intézet laborvezetője, tudományos főmunkatársa, majd a Betonútépítő Vállalat főtechnológusa volt.

Fél évszázadot átfogó gazdag szakmai könyvtárát, amely 18 folyómétert tett ki, nyugdíjba vonulása után, 1994-ben az intézményre hagyta.

Abban az évtizedben a győri egyetem már a második jelentős könyvgyűjteménnyel gazdagodott. Dr. Horváth Árpád, az Eötvös Loránd Tudományetem és intézményünk egykori professzorának hagyatékából értékes és az itteni képzés szempontjából fontos könyvek kerültek a könyvtárba. Horváth Árpád professzor fél évtizedig fakultatív tárgyként technikatörténetet tanított a Széchenyi-Egyetem.

Simon Miklós gyűjteményével egy speciális szakterület közel fél évszázad alatt összegyűjtött anyaga került Győrbe, a szaktanszékre. Simon Miklós eredetileg vegyészmérnök volt, de pályája teljes egészében az útépítéshez kötődik. Az ötvenes évektől a motorizáció gyors növekedése miatt szükségessé vált az új építési technológiák alkalmazása. Hazánkban a felsőfokú útépítő képzés 1968-ban indult jogelődünkben, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola Közlekedésépítési Karán. Simon Miklós óraadóként, majd főállású oktatóként lett az útépítő képzés egyik meghatározó, tekintélyes tanára. A ma is dolgozó útépítő mérnöki nemzedék több korosztályának felkészítése, az új technológiák meghonosítása az ő nevéhez is kötődik.

A kéziratok, szakvélemények, részkutatások, kutatási eredmények és publikációk mellett az útépítési szakma történetét jelentő könyvek teszik művelődéstörténeti  jelentőségűvé a gyűjteményt. A dokumentumoknak csak a kisebbik része magyar nyelvű: német, angol és francia alapművek jelentik az anyag zömét. A könyvek, dokumentumok a speciálisabb, a történeti előzményekre is alapozó képzést segítik. Elsősorban a kutatásban hasznosítható mindaz, ami a két évtizede  ajándékozott dokumentumokban olvasható. Szinte napjainkig végigkövethető, hogy az útépítési technológiák bevezetése milyen gonddal történt? S a tanulságok levonása, a tapasztalatok alapján a változtatás már mindannyiunk érdeke. Simon Miklós ezért is hitt abban, hogy könyvei, dokumentumai jó helyre kerülnek.

Életútjával szakmaszeretetből emberségből, mérnöki etikából, értékes példát mutatott a fiatal oktatóknak és hallgatóinak.
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.04.21
Az elemzők szerint az űrutazás helyettesítheti a hosszú távú repülőutakat a következő évtizedben.....
2019.04.21
Ha útra kel a család, a kocsiban csak megfelelő gyerekülésben utazhatnak a kicsik. De ülhet-e elöl....
2019.04.21
Vonattal ütközött egy személyautó vasárnap délelőtt Városlődnél, a baleset miatt a Budapest-....
2019.04.21
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Boldog húsvéti ünnepeket!  ..
2019.04.21
Hamarosan megkezdődhet annak a személyszállításra alkalmas dróntaxinak a gyártása, amelyet a....
2019.04.21
Két gyalogost gázolt el egy autó Cegléden; az egyikük a helyszínen életét vesztette, a másik súlyos....
2019.04.21
A Goupil francia kis elektromos haszongépjárműveket gyártó cég társul a Geotab-bal a járműadatok....
2019.04.20
Ezek a legendás cégek nem a sarki műhellyel egyenlők, ahol szempillantás alatt megchipelik autódat....
2019.04.20
Csaknem 30 ezer autót adtak el 2019 első negyedévében az Orosz Föderációban a kormány....
2019.04.20
Xiaoqiang Hou Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....