Lexus ES

Valódi koncertélményt kínál a vadonatúj Lexus ES hangrendszere

2018.12.07.

Nem tudni, hogy ez adta-e az inspirációt a Lexus és a Müpa stratégiai együttműködésére, egy azonban biztos: a vadonatúj Lexus ES a legjobb hely arra, hogy egy hosszú úton egy szimfonikus zenekar pezsdítő dallamait vagy éppen megnyugtató háttérzenét hallgassunk az autó kiváló minőségű audiorendszerén. A Lexus új modelljéhez a vállalat prémium audiospecialista partnere, a Mark Levinson tervezett testre szabott Premium Surround hangrendszert, melyen belül az Enveloping Sound elnevezésű szolgáltatás olyan élményt nyújt, mintha a hallgatót körülölelnék a felhangzó zene dallamai.

 

A Lexus számára a Mark Levinson által dedikáltan fejlesztett és tökéletesen testre szabott, a világon egyedülálló kialakítású rendszer egy új hangrendszer-koncepción alapszik, amelynek neve Mark Levinson PurePlay. A Lexus és a Mark Levinson közt már régóta létezik egy exkluzív autóipari szerződés, melynek keretében az audiorendszereket gyártó vállalat testre szabott, magas színvonalú rendszereket készít a Lexusokhoz. A Mark Levinson már egy új típus megálmodásának pillanatától kezdve részt vesz a fejlesztésben, így biztosítva, hogy az autó utasterének akusztikája a lehető legjobb legyen. A végeredményt azonban nem csak a hardver befolyásolja, hanem az utastérben található hangszórók elhelyezkedése és kalibrálása is. Az ES-ben 17 hangszóró található, kettővel több, mint az előző generációs modellben.

Ezekből tizennégy darab 90 mm átmérőjű Unity hangszóró, amelyeket az utastér hét pontján helyeztek el. A hangszórók egy vonalban sorakoznak, a műszerfaltól kezdve végig az ajtókárpitok felső részén, gyakorlatilag körbevéve a vezetőt és az utasokat. A vállak vonalában elhelyezett magas- és középsugárzók tisztább és természetesebb hangteret képeznek, ami így egy akusztikus színpadot idéz. A kialakításnak köszönhetően a hang a forrástól a hallgató füléig elérve csak minimális mértékben torzul, vagyis az eredeti hangzás minősége szinte tökéletes marad. A rendszer része még két 228 mm átmérőjű, elliptikus, az ajtóburkolatokba épített mélysugárzó, és egy 265 mm átmérőjű mélynyomó a hátsó ülések mögött. Ez utóbbi a legnagyobb méretű, amit valaha egy Lexus modellbe beépítettek. A tervezők a részletekre is odafigyeltek: a hangszórók rácsozata például a levelek erezetéhez hasonlító mintázatot kapott.

A Mark Levinson a csúcstechnikát nemcsak kiváló hangvisszaadási minőségre, hanem energiatakarékosabb üzemelésre is használja. Az ES-ben az új Quantum Logic Surround rendszernek köszönhetően testes akusztikus színpadi hatást és magas tisztaságú hangfelbontást értek el. Az ES audiorendszerének fontos eleme a ClariFi 2.0 is, melynek segítségével a hangok az eredetivel szinte azonos minőségben csendülnek fel. Ez különösen hasznos a rosszabb minőségű források – például az erősen tömörített digitális fájlok – esetén.

Bár a fejlett technológia elengedhetetlen a csúcsminőségű hifik világában, minden szakértő egyetért azzal, hogy az emberi fül is nélkülözhetetlen eszköz a jó hangteljesítmény kialakításához. Éppen ezért az ES hangrendszerét egy különlegesen érzékeny hallású szakértőkből álló csapat hangolta be; az ő képességük garantálta, hogy a hangzás a lejátszott zene érzelemgazdagságát is visszaadja.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.02.21
A Standard & Poor's  "A"-ról "A mínuszra" rontotta stabil kilátással a Nissan járműgyártó adósi....
2019.02.21
- Egy ausztrál államban lehet a világon elsőként emojit használni, ha az autó tulajdonosa egyéni....
2019.02.21
A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre február 19-én 18 óra 15 perckor egy....
2019.02.21
…és akkor bekötöttem az imádott kézműves, bőr cipőmet Párizsból, megigazítottam a nyakkendőmet,....
2019.02.21
- Megkezdte a Ryugu kisbolygó felszínének megközelítését a Hajabusza-2 japán űrszonda, amely....
2019.02.21
A bajor prémiumgyártó az első ízben Genfben bemutatkozó, új BMW 7-es sorozattal házon belül is....
2019.02.21
A pápai rendőrök elfogták és előállították azt a 44 éves nagygyimóti férfit, aki utast is....
2019.02.21
- Zamárdiban a hét elején terepszemlét tartottak a Red Bull Air Race szervezői, miután a múlt héten....
2019.02.21
A Volkswagen elkötelezett a párizsi éghajlat-változási megállapodás iránt, és elektromos modellek....
2019.02.21
- Az egyéves kihagyás után idén visszatérő Danyiil Kvjat, a Toro Rosso orosz pilótája érte el a....