kiállítás

Vienna Autoshow 2016 - A Bécsi Autószalonról jelentjük

2016.02.07.

A Vienna Autoshow minden évben az osztrák autós élet egyik legnagyobb kiállítása, melyet kifejezetten a potenciális vásárlóknak rendeznek. A sógorok ugyanis négyszer annyi újautót vesznek, mint mi: tavaly számszerűen 308 555 új személyautó talált gazdára Ausztriában. Ekkora piac már fenn tud tartani egy 30.000 m2 területű autószalont. A kiállított modellek is főleg a nagy darabszámban értékesített „népautó”-szegmensből kerültek ki, de szerencsére a különlegességről is gondoskodtak a standokon.

A vásárközpont C és D pavilonja több, mint 40 márkának biztosított helyet, hogy bemutassák azt a mintegy 400 modellt, melyet a látogatók megcsodálhattak, kipróbálhattak. Sok értékesítő az autószalonra időzítette egy-egy modell osztrák premierjét, mint például a VW a Tiguan GTE-t.

Villanyautók

Az alternatív hajtások közül egyértelműen az elektromos autózást részesítette előnyben, ugyanis a CNG és LPG üzemű modelleket nagyítóval kellett keresni, míg elektromos és hibrid jármű szinte minden standon volt. A fizetőképes osztrák fogyasztók az európai átlag felett vásárolnak villanymotorral ellátott járművet, bár még így is alig érik el az eladások 2%-át. A VW-stand technikai bemutatója a Tiguan GTE-ről szólt. 1,4-es TSI motor és a 6 sebességes, kétkuplungos váltómű között egy kompakt elektromotor kapott helyet, így a jármű teljesítménye 214 LE. Mind a motorvezérlő és a töltő egység a jármű elejében található így hátul csak az akkumulátor és a tüzelőanyagtartály foglal helyet.

A Toyota kiállította a Frankfurtban debütáló Mirai-t, melynek tüzelőanyag-cellája 114 kW teljesítményű, a 3 perc alatt feltölthető hidrogén-tartályokkal (700 bar üzemi nyomású) 480 km-t képes megtenni egy tankolással. A 650 V-os nagyfeszültségű rendszer lehetővé tette a kisebb méretű tüzelőanyag-cella és elektromotor felhasználását, így az első prototípushoz képest a Mirai kétszer hatékonyabb.

Sportautó-dömping

Egy kiállításon minden gyártó a szebbik arcát szeretné mutatni, és egy-egy érdekességgel próbálja a standra vonzani a kíváncsiskodókat. A Porsche esetén az alapmodellek iránt is nagy volt az érdeklődés, melyet csak tetézett a 2015-ös Le Mans-i 24 órás verseny nyertes autója. Az Audi hosszú idő után az idei szalonon nem tudott kérkedni az LMP1-es versenyautójával, így az Audi R8-as maradt az ingolstadti márka adu ásza.

A Peugeot a 308 GTi-t helyezte a reflektrofénybe, melyet 2015-ben két elérhető verzióban mutattak be. A 250 és 270 LE-s modellek nem különböznek sokban egymástól, ugyanaz az 1,6 literes BMW-PSA közös fejlesztésű turbómotor dolgozik mindkettőben. A GTi-változat a futóművében is különbözik az alapmodelltől, 1,1 cm-rel került lejjebb a karosszéria. A Peugeot nemrég nyert egy szavazást, melyben minden idők legjobb GTI-jének választották a ’80-as évek nagymenőjét, a 205 GTi-t.

Az olasz standon feltűnő helyet kapott a 2015-ös frankfurti autószalonon debütáló Alfa Romeo Giulia, melynek V6-os motorja 500 LE-s teljesítményével igazi sportautóvá teszi az Alfa reménységét. A Giulia karosszériáját a tömegcsökkentés jegyében tervezték: alumínium és kompozit részekkel tűzdelt, hogy a lehető legkisebb tömeget, és tengelyenként egyenlő terhelést érjenek el.

A Ford Mustangot, mint a véres kardot hordozza kiállításról kiállításra az amerikai vállalat, hiszen már a ’60-as évek óta jelent egyet az izomautó-érzéssel. Az 5,0 literes szívómotor látványa felüdülés az 1,0-s EcoBoost-ok között, de a Mustangot körbejárva egyenlőtlen hézagokat és nem egész pontosan csatlakozó, nem összesimuló karosszérialemeket találunk. Az életérzés maradt, de a minőség és sportosság inkább a Focus RS-t jellemzi, ami a 2,3-as EcoBoost motorral és modern geometriájú futóművével jobban illik a versenypályákra.

Magyarok Bécsben

A standokat járva szinte mindenhol találhatunk Magyarországon készült alkatrészekkel ellátott autókat, sőt, nehezebb olyat találni, melyhez semmi köze nincs hanzánknak. A VW-konszern járműveiben javarészt Győrben készült motorok kaptak helyet. Igazán különleges az R8-ban található V10-es és az A3 RS-ben található R5-ös motor, melyek kategóriáik legerősebbjei közé tartoznak. Az Opel szentgotthárdi üzemében készülő motorok a gyártó teljes kínálatát lefedik.

De nem csak a beszállító-iparban és a motorgyártásban jeleskedik hazánk, a Suzukinál megnézhettük az esztergomi gyár zászlóshajóját, a Vitarat. Gyártásának első évében már a magyar eladási lista 2. helyezettje lett, 2015-ben összesen 3733 fogyott belőle, decemberben meg is előzte az addig utolérhetetlennek tűnő Skoda Octavia-t, a 485 db-os értékesítés több, mint a 100-zal előzi meg a cseh modellt.

Aki a prémium márkák között keresett „Made in Hungary” terméket, annak sem kellett szomorkodnia, hiszen a Mercedes standján ki lehetett próbálni a kecskeméti autógyár mindkét modelljét, a „B”-osztályt és a CLA-t is.

Egyelőre irigyen nézzük a szomszédok autószalonját, de a hazai eladási számok már optimizmusra adnak okot, reméljük nemsokára a Budapest Autoshow-ról számolhatunk be!

Őri Péter

az Autótechnika felelős szerkesztője

(Legyen Ön is az Autótechnika előfizetője 2016-ban! További információ http://autotechnika.hu )

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.10.23
Teszteltük a kisebbik Skoda SUV-ot ..
2018.10.23
A Volkswagen és a Microsoft új stratégiai megállapodást kötött. A két cég együtt fejleszti ki a....
2018.10.23
Egy szentesi családi ház előtt álló személyautót lopott el egy helybeli fiatal, akit két társa....
2018.10.23
Boguljob Antanasijevic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2018.10.23
Elsődleges információk szerint több ember megsérült abban a balesetben, amelyben két személyautó....
2018.10.23
A három vállalat együttműködéséből egy felelős nyersanyag-kitermelésre és innovatív gyártási....
2018.10.23
A ködös, borús, esős idő miatt megváltoznak a látási és útviszonyok. Időben készüljön fel az őszi....
2018.10.23
Sokszor sejlik fel bennem ez a gondolat, amikor egy 200-300 kilométeres utazás során legalább....
2018.10.23
Közúti baleset résztvevője volt Peter Pellegrini szlovák kormányfőt szállító gépkocsi kedden....
2018.10.23
Hűtőfolyadék-szivárgás által okozott gyulladásveszély miatt világszerte 1,6 millió autót hív vissza....