kiállítás

Vienna Autoshow 2016 - A Bécsi Autószalonról jelentjük

2016.02.07.

A Vienna Autoshow minden évben az osztrák autós élet egyik legnagyobb kiállítása, melyet kifejezetten a potenciális vásárlóknak rendeznek. A sógorok ugyanis négyszer annyi újautót vesznek, mint mi: tavaly számszerűen 308 555 új személyautó talált gazdára Ausztriában. Ekkora piac már fenn tud tartani egy 30.000 m2 területű autószalont. A kiállított modellek is főleg a nagy darabszámban értékesített „népautó”-szegmensből kerültek ki, de szerencsére a különlegességről is gondoskodtak a standokon.

A vásárközpont C és D pavilonja több, mint 40 márkának biztosított helyet, hogy bemutassák azt a mintegy 400 modellt, melyet a látogatók megcsodálhattak, kipróbálhattak. Sok értékesítő az autószalonra időzítette egy-egy modell osztrák premierjét, mint például a VW a Tiguan GTE-t.

Villanyautók

Az alternatív hajtások közül egyértelműen az elektromos autózást részesítette előnyben, ugyanis a CNG és LPG üzemű modelleket nagyítóval kellett keresni, míg elektromos és hibrid jármű szinte minden standon volt. A fizetőképes osztrák fogyasztók az európai átlag felett vásárolnak villanymotorral ellátott járművet, bár még így is alig érik el az eladások 2%-át. A VW-stand technikai bemutatója a Tiguan GTE-ről szólt. 1,4-es TSI motor és a 6 sebességes, kétkuplungos váltómű között egy kompakt elektromotor kapott helyet, így a jármű teljesítménye 214 LE. Mind a motorvezérlő és a töltő egység a jármű elejében található így hátul csak az akkumulátor és a tüzelőanyagtartály foglal helyet.

A Toyota kiállította a Frankfurtban debütáló Mirai-t, melynek tüzelőanyag-cellája 114 kW teljesítményű, a 3 perc alatt feltölthető hidrogén-tartályokkal (700 bar üzemi nyomású) 480 km-t képes megtenni egy tankolással. A 650 V-os nagyfeszültségű rendszer lehetővé tette a kisebb méretű tüzelőanyag-cella és elektromotor felhasználását, így az első prototípushoz képest a Mirai kétszer hatékonyabb.

Sportautó-dömping

Egy kiállításon minden gyártó a szebbik arcát szeretné mutatni, és egy-egy érdekességgel próbálja a standra vonzani a kíváncsiskodókat. A Porsche esetén az alapmodellek iránt is nagy volt az érdeklődés, melyet csak tetézett a 2015-ös Le Mans-i 24 órás verseny nyertes autója. Az Audi hosszú idő után az idei szalonon nem tudott kérkedni az LMP1-es versenyautójával, így az Audi R8-as maradt az ingolstadti márka adu ásza.

A Peugeot a 308 GTi-t helyezte a reflektrofénybe, melyet 2015-ben két elérhető verzióban mutattak be. A 250 és 270 LE-s modellek nem különböznek sokban egymástól, ugyanaz az 1,6 literes BMW-PSA közös fejlesztésű turbómotor dolgozik mindkettőben. A GTi-változat a futóművében is különbözik az alapmodelltől, 1,1 cm-rel került lejjebb a karosszéria. A Peugeot nemrég nyert egy szavazást, melyben minden idők legjobb GTI-jének választották a ’80-as évek nagymenőjét, a 205 GTi-t.

Az olasz standon feltűnő helyet kapott a 2015-ös frankfurti autószalonon debütáló Alfa Romeo Giulia, melynek V6-os motorja 500 LE-s teljesítményével igazi sportautóvá teszi az Alfa reménységét. A Giulia karosszériáját a tömegcsökkentés jegyében tervezték: alumínium és kompozit részekkel tűzdelt, hogy a lehető legkisebb tömeget, és tengelyenként egyenlő terhelést érjenek el.

A Ford Mustangot, mint a véres kardot hordozza kiállításról kiállításra az amerikai vállalat, hiszen már a ’60-as évek óta jelent egyet az izomautó-érzéssel. Az 5,0 literes szívómotor látványa felüdülés az 1,0-s EcoBoost-ok között, de a Mustangot körbejárva egyenlőtlen hézagokat és nem egész pontosan csatlakozó, nem összesimuló karosszérialemeket találunk. Az életérzés maradt, de a minőség és sportosság inkább a Focus RS-t jellemzi, ami a 2,3-as EcoBoost motorral és modern geometriájú futóművével jobban illik a versenypályákra.

Magyarok Bécsben

A standokat járva szinte mindenhol találhatunk Magyarországon készült alkatrészekkel ellátott autókat, sőt, nehezebb olyat találni, melyhez semmi köze nincs hanzánknak. A VW-konszern járműveiben javarészt Győrben készült motorok kaptak helyet. Igazán különleges az R8-ban található V10-es és az A3 RS-ben található R5-ös motor, melyek kategóriáik legerősebbjei közé tartoznak. Az Opel szentgotthárdi üzemében készülő motorok a gyártó teljes kínálatát lefedik.

De nem csak a beszállító-iparban és a motorgyártásban jeleskedik hazánk, a Suzukinál megnézhettük az esztergomi gyár zászlóshajóját, a Vitarat. Gyártásának első évében már a magyar eladási lista 2. helyezettje lett, 2015-ben összesen 3733 fogyott belőle, decemberben meg is előzte az addig utolérhetetlennek tűnő Skoda Octavia-t, a 485 db-os értékesítés több, mint a 100-zal előzi meg a cseh modellt.

Aki a prémium márkák között keresett „Made in Hungary” terméket, annak sem kellett szomorkodnia, hiszen a Mercedes standján ki lehetett próbálni a kecskeméti autógyár mindkét modelljét, a „B”-osztályt és a CLA-t is.

Egyelőre irigyen nézzük a szomszédok autószalonját, de a hazai eladási számok már optimizmusra adnak okot, reméljük nemsokára a Budapest Autoshow-ról számolhatunk be!

Őri Péter

az Autótechnika felelős szerkesztője

(Legyen Ön is az Autótechnika előfizetője 2016-ban! További információ http://autotechnika.hu )

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.04.23
Ha ugyanolyan lenne, mint a gyári, valószínűleg annyiba is kerülne ..
2018.04.23
Az Inter Traction Electrics Kft. decemberben bemutatott Mercedes-Benz REFROM 500 LE elővárosi....
2018.04.23
Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2018. április 23-án 14 órakor Abony....
2018.04.23
Sokat ígérőnek nevezett új fényszóró technológiával jelentkezett a Varroc Lighthin System, ami....
2018.04.23
Armen Hamonangan Indonéziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.04.23
Gőzerővel készül a Kamion Európa-bajnokságra Magyarország egyetlen kamionversenyző csapata. Az OXXO....
2018.04.23
- Ismét törölte több budapesti járatát az Air France a dolgozóinak sztrájkja miatt. A hétfői és....
2018.04.23
A főbb európai piacokon a legtöbb használt autót magában foglaló tranzakció magánszemélyek között....
2018.04.23
- Daniel Craig Aston Martin márkájú Bond-autója 468 500 dollárért (118,4 millió forint) kelt el egy....
2018.04.23
- Súlyos közúti baleset történt Észak-Koreában, amelyben sok kínai turista vesztette életét - írta....