Skoda

VISION X – A Skoda SUV-családjának harmadik tagja

2018.03.21.

A Genfi Autószalonon bemutatkozott a Skoda legkisebb szabadidő-autója, egyelőre tanulmány formában.

Jövőbemutató technikák jellemzik a SKODA VISION X hajtásrendszerét, amely az agilitás és a hosszú távú fenntarthatóság jegyében született. Az újszerűen kialakított hibridrendszer közvetlen gázadási reakciókat és alacsony károsanyag-kibocsátási értékeket biztosít. Első ízben egészíti ki a hatékony és különösen tisztaüzemű belsőégésű erőforrást szíjhajtású indítógenerátor, illetve a hátsó tengelyen egy elektromos motor, amely rövid távokon önállóan is hajthatja a járművet, emellett induláskor kisegítő funkciót (boost) lát el. Ennek megfelelően a rendszer utcán és terepen egyaránt hajthatja az első, a hátsó vagy szükség esetén mind a négy kereket. A mindennapos közlekedés során a SKODA VISION X fejlett hibridrendszere az EU-tesztciklus (NEFZ) szerint kilométerenként csupán 89 gramm kombinált szén-dioxid-kibocsátást produkál.

Belsőégésű motorként egy 1,5 literes, négyhengeres, turbófeltöltésű G-TEC erőforrás szolgál, amelyet kifejezetten CNG-üzemre (sűrített földgáz) fejlesztettek ki a tervezők. A hagyományos földgáz mellett biogáz, valamint zöld áram felhasználásával előállított szintetikus E-Gas egyaránt szolgálhat CNG-üzemanyagként. A CNG-járművek már hagyományos földgázzal üzemeltetve is 18-25 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki a velük összevethető teljesítményszintű benzinmotoros modelleknél, de a nitrogén-oxidok, a finom por és további károsanyagok aránya is jóval alacsonyabbra adódik, mint a benzin- és dízelüzemű erőforrások esetében. Biogáz részleges használatával tovább csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás, míg százszázalékos biogáz vagy E-Gas arány esetén a CNG-járművek már szén-dioxid-semlegesen is üzemeltethetők.

A CNG-hajtás legnagyobb teljesítménye 96 kW (130 LE), maximális forgatónyomatéka pedig 200 newtonméter. Az egyik CNG-tartály a hátsó ülés alatt, a másik a hátsó tengely mögött kapott helyet. A CNG-rendszer az első kerekeket hajtja, míg a hátsó tengelyen elektromos motor dolgozik. Utóbbi igény szerint kapcsol be, s induláskor kiegészítő erőforrásként (boost) szolgál, síkos útfelületen és a műutaktól távol pedig a vonóerőátadási képességeket javítja. A kompakt elektromos energiatároló kapacitása ahhoz is elegendő, hogy akár két kilométeres távon is tisztán elektromos üzemben hajtsa a tanulmánymodellt. A SKODA VISION X így például lakóövezetben, városi környezetvédelmi zónákban vagy a természetben pusztán elektromos motorja erejével, s csaknem teljesen zajtalanul és helyi szinten károsanyag kibocsátás nélkül is közlekedhet. A SKODA VISION X a márka első összkerékhajtású modellje, amely kardántengely nélkül készült.

A CNG hajtásrendszert két elektromos motor is támogatja, a belsőégésű erőforrás ugyanis szíjhajtású indítógenerátor (RSG) formájában ugyancsak elektromos motorral egészül ki, amely a hátsó tengelyen dolgozó másik elektromotorral összhangban folyamatos összkerékhajtást biztosíthat. Ennek energiaellátásáról 48 volt feszültségű lítiumion-akkumulátorrendszer gondoskodik. A fékezési és motorfék-fázisok alatti energia-visszatáplálásnak (rekuperáció) köszönhetően a lítiumion-akkumulátor menet közben is tölthető. Fékezéskor és szabad gördülés („vitorlázás”) során a SKODA VISION X mozgási energiájának egy részét elektromos energiává alakítja, amit későbbi menethelyzetekben vehet igénybe. Az elektromos motorokra jellemző módon a 70 newtonméter maximális forgatónyomaték már közvetlenül indulástól rendelkezésre áll, jól érzékelhetően intenzívebbé téve a gázadási reakciókat és az autó agilitását. Az akkumulátorok előnyei között említhető elsősorban tömegük, illetve nagyobb kapacitásuk és kedvező árszintjük.

A mindennapos közlekedés során a hibridrendszer intelligens üzemi szabályzása gondoskodik a belsőégésű és az elektromos motor lehető leggazdaságosabb együttműködéséről. Emellett a menetprofil-választás révén a hajtáslánc a vezető kívánsága szerint szabályozható. A sofőr gombnyomással választhatja a tisztán elektromos üzemmódot, amely során a SKODA VISION X helyi szinten károsanyag kibocsátás nélkül közlekedhet.

A tanulmánymodell igény szerint első-, hátsó- és összkerékhajtással egyaránt közlekedhet. A hátsókerékhajtás 1000 newtonméter forgatónyomatékot küldhet az útfelület felé. Az összesített hatótáv a kiegészítő benzintartálynak köszönhetően a 650 kilométert is elérheti. A kétféle hajtás tekintélyes együttes rendszerteljesítményével a SKODA VISION X álló helyzetből mindössze 9,3 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, végsebessége pedig 200 kilométer/óra.

A márkára jellemző formák kristályüveg-hatású elemekkel és kompakt arányokkal

A SKODA VISION X külső formavilágában a márka SUV-modelljei formai nyelvezetének legfrissebb továbbfejlesztése ismerhető fel. A SKODA VISION X hosszúsága 4255, szélessége 1807, míg magassága 1537 milliméter, tengelytávja pedig 2645 milliméter. Csomagterének térfogata 380 liter. A karakteres összképet 20 col peremátmérőjű, hangsúlyosan háromdimenziós kialakítású, kéttónusú könnyűfém keréktárcsák teszik teljessé, polírozott alumíniumfelületekkel és matt antracitárnyalatú küllőkkel erősítve a kristályhatást.

„Simply Clever” – elektromos hajtású gördeszka az utolsó kilométerekre

A SKODA VISION X „Simply Clever” koncepciójában egy további hosszú távú fenntarthatósági ötlet is szerepel. A koncepciómodell csomagterében különleges rögzítőrendszer található, amellyel két elektromos hajtású gördeszkát erősítettek az autóba. Ugyancsak biztonságosan rögzítettek a fedélzeten két sisakot és egy kamerás drónt, amely videoklip formájában rögzítheti az izgalmas gördeszkázást. A vezető és az első utas sportüléseinek támlájába kivehető protektort integráltak, amelyek a gördeszkás nyakát és hátát óvják. A középkonzol két sportpalacknak ad helyet.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.03.20
Ahogy a világgazdaság kilábalt a válságból, úgy indult be az autóipar is. Az utóbbi években....
2019.03.20
Dr. Amit Patel hat évvel ezelőtt veszítette el a látását, ám ez sem akadályozta meg abban, hogy egy....
2019.03.20
A múlt héten Budapesten megrendezett „Szakma Sztár” verseny döntőjéről négy arany- és egy....
2019.03.20
Pótlóbusz jár a csömöri (H9-es) vonalon Cinkota és Csömör között, a HÉV az Örs vezér tere és....
2019.03.20
Lemondott a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnöke, döntését a szervezet elfogadta. ..
2019.03.20
A Mol bruttó 3 forinttal csökkentette szerdán a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a....
2019.03.19
Forgalomváltozások lesznek az M3-as autópálya mogyoródi szakaszán, megszűnik a Ring pihenőhely -....
2019.03.19
Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke vendégeskedett a Kossuth Rádió és az M1 Ma reggel című....
2019.03.19
Életünk négy tenyérnyi gumifelületen múlik, mégis az autó legkevesebb figyelmet kapó része a....
2019.03.19
Egyetlen SUV-ja maradt a Mitsubishinek, aminek az ábrázatát eddig nem igazították az új....